Kniepijn

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Pijn in de knie is een veel voorkomende klacht die mensen van alle leeftijden treft. Kniepijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan dit het gevolg zijn van een verwonding, zoals een gescheurd ligament of gescheurd kraakbeen. Ook medische aandoeningen waaronder artritis, jicht en infecties kunnen deze pijn veroorzaken.

Vele soorten lichte kniepijn reageren goed op zelfzorgmaatregelen. Denk hierbij aan fysiotherapie en het dragen van kniebraces. Dit kan helpen de pijn te verlichten. In sommige gevallen kan het echter zijn dat uw knie chirurgisch gerepareerd moet worden.

Symptomen kniepijn

Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kan de locatie en de ernst van de kniepijn variëren. Enkele symptomen die vaak gepaard gaan met kniepijn zijn:

  • Zwelling en stijfheid
  • Roodheid en warmte bij aanraking
  • Zwakte en instabiliteit van de knie
  • Krakende geluiden vanuit de knie
  • De knie niet meer volledig te kunnen strekken

Moet ik met kniepijn naar de dokter?

Schakel de huisarts in wanneer u:

  • Geen gewicht meer op uw knie kan dragen of u het gevoeld heeft dat uw knie instabiel is en doorschiet
  • Een duidelijke zwelling van de knie heeft
  • Uw knie niet meer volledig kunt strekken of buigen
  • Een duidelijke misvorming in uw knie ziet
  • Koorts heeft in combinatie met roodheid, pijn en zwelling in uw knie
  • Ernstige kniepijn heeft door een blessure

Oorzaken pijn aan de knie

Pijn in de knie kan worden veroorzaakt door blessures, mechanische problemen, soorten artritis en andere problemen.

Blessures aan de knie

Een knieblessure kan van alles aantasten in het kniegewricht. Het kunnen de pezen, de ligamenten maar ook de botten en het kraakbeen van de knie aantasten. De meest voorkomende knieblessures zijn:

  • Voorste Kruisband Blessure (VKB)

    Hier heeft u vast weleens van gehoord het gaat ook weleens onder de Engelse naam ACL (anterior cruciate ligament) blessure. Dit is een blessure die voornamelijk voorkomt bij sporten waarbij er snelle richtingsveranderingen gedaan worden zoals voetbal, hockey en basketbal. De voorste kruisband is een van de vier ligamenten die het scheenbeen met het dijbeen verbinden En deze hebben als hoofdzakelijk functie het stabiliseren van de knie.

  • Botbreuken

    De botten van de knie kunnen breken na een plotselinge harde klap zoals bijvoorbeeld vallen of een auto-ongeluk. Bij mensen bij wie de botten verzwakt zijn door osteoporose kan een kniefractuur soms al opgelopen worden door simpelweg een verkeerde stap te maken.

  • Gescheurde meniscus (meniscus ruptuur)

    De meniscus, ook wel de knieschijf genoemd, is een kraakbeen schijfje in de vorm van een halve maan. De meniscus zit tussen het dijbeen  Dit zijn de schokdempers van de knie. Tijdens sporten zoals voetbal, skiën en veldlopen op ongelijk terrein treedt er regelmatig meniscus letsel op. Bij een snelle rotatie van het onderbeen, tijdens het buigen van de knie wordt de meniscus tussen de gewrichtsvlakken gevangen waardoor een scheur kan ontstaan.

  • Slijmbeursontsteking

    Een slijmbeursontsteking komt voornamelijk voor bij mensen die veel op hun knieën zitten bijvoorbeeld bij tapijtleggers of stratenmakers. Deze blijvende druk kan een ontsteking veroorzaken. Ook harde stoten kunnen zo een ontsteking aanwakkeren. Bij sporten waar men regelmatig op de knieën valt, zoals judo of worstelen, komt slijmbeursontsteking dan ook vaak voor. De slijmbeurs is een soort zakje met daarin ‘smeer’ voor het gewricht. Dit zakje zit voor de knieschijf en wanneer deze ontstoken is ontstaat hier een zwelling die rood kan worden en pijn kan gaan doen. Lopen wordt dan moeilijk.

  • Patellaire tendinitis (Jumpersknee)

    Dit is een knieblessure waarbij de patellapees tussen de knieschijf het scheenbeen overbelast is. Deze overbelasting leidt tot kleine scheurtjes aan de aanhechting van de patellapees. Jumpersknee uit zich als pijn en gevoeligheid net onder de knieschijf en zwakte van de knie. Sporters die veel springen en met kracht landen lijden vaak aan deze aandoening denk aan sporten als volleybal, atletiek maar ook hardlopen.

Mechanische Problemen van de knie

Enkele voorbeelden van mechanische problemen die knie pijn veroorzaken zijn als volgt:

  • Corpus liberum

    Een corpus liberum is een stukje kraakbeen of botweefsel dat los is komen te zitten en nu rondzweeft in het gewricht. Dit kan zich in alle gewrichten voordoen maar het komt voornamelijk voor in de knie. Zolang het corpus liberum nergens klem komt te zitten hoeft dit geen pijnklachten te veroorzaken. Soms kunt u hem zelfs voelen zitten in de knie terwijl deze nooit voor klachten zorgt. Zodra het stukje wel klem komt te zitten kan dit echter zorgen voor pijn, schade en verminderde mobiliteit van de knie. De meest voorkomende oorzaak van een corpus liberum is een trauma, dus een val of een sportongeval.

  • Iliotibitale band syndroom (Runnersknee)

    Wat is iliotibiale band syndroom? De illiotibiale band is een soort pees weefsel dat vanaf de bekken langs de buitenkant van de dij naar de knie loopt. Wanneer dit pees weefsel overmatig geïrriteerd wordt kan dit leiden tot pijn aan de buitenkant van de knie. Als dit gebeurd spreken we van runnersknee. De irritatie en bijbehorende ontsteking komen voort uit wrijving tussen de band en de onderliggende structuren wanneer iemand herhaaldelijk de knie buigt en strekt. Meestal komt dit voor tijdens sporten als hardlopen of wielrennen, maar ook komt het geregeld voor bij mensen die lange tijd in één houding doorbrengen zoals zitten of staan gedurende de hele werkdag. Mensen die te snel zonder de juiste warming-up beginnen aan nieuwe sport kunnen hier echter ook last van krijgen. Runnersknee is te herkennen door een stekende prikkende pijn aan de buitenkant van de knie die vaak gepaard gaat met een zwelling op deze plek. De pijn is meestal het ergst wanneer de knie licht gebogen is, net voor of net na de voet wordt neergezet.

    • push med kniebrace probrace.nl

      Push Med Kniebrace

      2 reviews

      Vanaf:  117,45

      Bekijken

    • reh4mat kniebrace met bladveer scharnieren probrace.com - 1 tiny

      Reh4Mat Kniebrace met Bladveer Scharnieren

      Nog geen reviews

      Vanaf:  104,95

      Bekijken

  • Ontwrichte Knieschijf (Patella luxatie)

    Wanneer de knieschijf (patella) van zijn plaats schuift spreken we van een ontwrichte knieschijf  of een patella luxatie. Meestal is dit richting de buitenzijde van de knie. Soms blijft de knieschijf ook op deze plek staan en kunt u hem dus ook op deze plek zien zitten.

  • Compensatie gedrag

    Wanneer men pijn in de heup of voet heeft gaat men anders lopen op het pijnlijke gewricht te ontlasten. Deze verandering in het looppatroon kan er echter weer voor zorgen dat het kniegewricht extra wordt belast. Hierdoor kan er dan ook kniepijn ontstaan.

Soorten artritis van de knie

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten artritis. De soorten die voornamelijk pijn in de knie veroorzaken zijn als volgt:

  • Artrose (Osteoartritis)

    Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis. Het is een slijtage aandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in de knie verslechtert door gebruik en leeftijd.

  • Reumatoïde artritis (Reuma)

    Dit is de meest slopende vorm artritis. Reuma is een auto-immuunziekte die bijna alle gewrichten in uw lichaam kan aantasten, waaronder de knieën. Het is een ziekte die zich uit als een ontsteking. De klachten zijn dan ook: pijn, zwelling stijfheid en soms kan de knie warm aanvoelen. Ondanks dat reuma een chronische en dus blijvende ziekte is, varieert de ernst en kan het zelfs in vlagen komen en gaan.

  • Jicht

    Dit is een vorm van ontstekingsreuma en wordt vaak veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel. Urinezuur is een afvalproduct van het lichaam dat bij de afbraak van purine (vooral in peulvruchten en vlees) vrijkomt. Wanneer je nieren dit niet goed afvoeren gaat dit zich ophopen in de rest van het lichaam waaronder rond de gewrichten. Jicht gaat gepaard met veel pijn, soms zelfs zo erg dat wanneer er een laken op valt men al vergaat van de pijn.

  • Septische artritis

    Dit ontstaat door een infectie met een bacterie of een micro-organisme. De ontsteking kan in korte tijd opkomen en dit kan meerdere gewrichten aantasten. Het komt voornamelijk voor bij mensen met een slechte weerstand. Symptomen zijn koorts en een opgezwollen gewricht. Het is essentieel dat septische artritis snel gevonden en behandeld wordt omdat het zich in korte tijd verder door het lichaam kan verspreiden en het kraakbeen van het gewricht kan beschadigen.

Andere problemen in de knie

Patellafemoraal pijnsyndroom is een algemene term die verwijst naar de pijn die ontstaat tussen de knieschijf en het onderliggende dijbeen. Het komt vaak voor bij atleten en jongvolwassenen en dan voornamelijk bij degenen van wie de knieschijf niet goed in de groeve past. Ook komt het voor bij oudere volwassenen maar dan is het meestal een gevolg van artritis van de knieschijf.

  • bauerfeind genutrain p3 knieschijf kniebrace probrace

    Bauerfeind Genutrain P3 Kniebrace met Siliconenboord

    Nog geen reviews

    Vanaf:  93,95

    Bekijken

  • 6% korting patellaband reh4mat probrace.nl

    Reh4Mat Patellabrace

    Nog geen reviews

    Vanaf: Oorspronkelijke prijs was: € 42,45.Huidige prijs is: € 39,95.

    Bekijken

Risico factoren

Er zijn een aantal factoren die het risico op een knieblessure kunnen verhogen.

  • Overgewicht

    Overgewicht zorgt ervoor dat de kniegewrichten meer belasting komen te verduren. Zelfs tijdens alledaagse handelingen zoals lopen of traplopen. Ook hebben mensen met overgewicht een verhoogde kans op het krijgen van artrose door de versnelde slijtage van het kraakbeen.

  • Gebrek aan kracht of flexibiliteit van de spieren rondom de knie.

    Sterke spieren helpen het kniegewricht te stabiliseren en beschermen het gewricht.

  • Bepaalde sporten of beroepen

    Sommige sporten zijn slechter voor je knieën dan andere. Enkele sporten die de kans op een knieblessure verhogen zijn: skiën, basketbal, voetbal, hockey maar ook hardlopen. Beroepen waarbij de knieën constant worden belast zoals in de bouw of landbouw verhogen de kans op een knieblessure ook aanzienlijk.

  • Eerdere blessure

    Wanneer men een eerder knieblessure heeft gehad is de kans groter dat deze knie opnieuw geblesseerd raakt.

Preventie

Niet alle kniepijn is te voorkomen maar men kan wel enkele stappen ondernemen om de kans hierop te verkleinen. Zo kan het helpen om ervoor te zorgen dat u uw spieren goed u de spieren rondom de knie goed traint op zo extra stabiliteit te creëren. Ook kan het helpen om brace te dragen tijdens het sporten zodat de knie net dat beetje extra stabiliteit krijgt. U hoeft niet bang te zijn dat uw spieren zwakker worden wanneer uw een brace draagt zo valt te lezen in: Maakt een brace je spieren slapper? Feit of fabel?

Bron

Morree, J. d. (2014). Dynamiek van het menselijk bindweefsel | Functie, Beschadiging en herstel (Zesde, geheel herziene druk ed.). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

De kwaliteit van de achilotrain brace…

10 / 10

De kwaliteit van de achilotrain brace is uitstekend. De bestelling werd snel geleverd , zodat ik er snel gebruik van kon maken. Ik denk zelf...

Goed ding

10 / 10

Hele goede buikband

Product van goede kwaliteit

10 / 10

Product van goede kwaliteit; op voorraad; vlotte afhandeling en snel in huis. Zeer tevreden.

Fijne handschoenen

8 / 10

Fijne handschoenen, had om de pols ook nauwer aan mogen sluiten voor mij. Helpt fijn de pijn te verminderen van de vingers.

Doet wat hij moet doen.

8 / 10

Doet wat hij moet doen.

Laat een review achter