5 tips bij een tennisarm / tenniselleboog
Een tenniselleboog of tennisarm is een veel voorkomende klacht. De medische benaming van een tenniselleboog is epicondylitis lateralis. Een tennisarm is een ontsteking van de pees ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. De pees is verbonden met de strekkers van de pols en vingers. Wanneer deze pees overbelast raakt kan er een ontsteking ontstaan bij de aanhechting van de pees aan het bot. Bekijk onze informatievideo!
Tip 1: Weet u zeker dat het een tenniselleboog betreft?
Belangrijk is om eerst goed uit te zoeken of u daadwerkelijk een tenniselleboog heeft. Uiteraard is de beste manier om erachter te komen of u een tenniselleboog heeft dit te laten onderzoeken door een huisarts of fysiotherapeut. U kunt echter zelf op een eenvoudige manier testen of uw klachten veroorzaakt worden door een tenniselleboog. Hiervoor legt u uw onderarm plat neer op de tafel en drukt u tegen de achterkant van uw hand. Geef tegendruk met uw handpalm tegen uw andere hand. Indien u een forse pijn of pijnscheut in de elleboog/onderarm ervaart, dan heeft u bevestigd dat de spieren die bij een tennisarm betrokken zijn, uw pijnklachten veroorzaken.
Tip 2: Overbelast je arm niet
Blijf bewegen, maar binnen de pijngrens. Zorg ervoor dat de tennisarm goed genezen is voordat u de arm weer volledig gaat gebruiken. Wacht liever wat langer met het gebruiken van uw arm, dan dat je te vroeg begint.
Tip 3: Doe oefeningen voor uw elleboog
Door zelf eenvoudige rek en mobiltieitsoefeningen te doen, kunt u een begin maken met het herstel van uw elleboogblessure.
- Houd uw arm langs het lichaam en druk uw elleboog in de zij met de duim naar buiten gedraaid. Buig en trek hierna uw elleboog. Herhaal deze oefening 10 keer.
- Houdt uw arm langs het lichaam en druk uw elleboog in de zij. De onderarm staat in een haakse hoek t.o.v. de bovenarm. Draai daarna uw handpalm heen en weer zonder uw elleboog van de zij te halen. Herhaal deze oefening 10 keer.
- Houd uw arm langs het lichaam en druk uw elleboog in de zij met de duim naar buiten gedraaid. Maak nu een beweging naar binnen en buiten met uw onderarmen zodat u een rotatie maakt met uw bovenarmen. Herhaal deze oefening 10 keer.
- Strek uw arm (knokkels omhoog) en druk uw pols naar beneden met uw andere hand (zodat uw pols in de maximale eindstand staat). Herhaal dit driemaal per dag 10x 10 seconden. Belangrijk is dat u ervoor zorgt dat de spieren en pezen die u rekt volledig ontspannen zijn tijdens de rek. u mag tijdens de rek nooit pijn voelen op de elleboog zelf!Heeft u last van een tenniselleboog? Een tenniselleboog kan het beste behandeld worden door middel van rekoefeningen in combinatie met een elleboogbrace of elleboogbandage.
Tip 4: Blijf niet doorlopen met klachten
Wacht niet te lang, indien u voelt dat de klachten niet weggaan of juist erger worden kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of een fysiotherapeut.
Tip 5: Draag een tennisarm brace
Draag een tennisarm brace om de pijn te verlichten. Een elleboogbrace is een tijdelijke oplossing, maar zorgt zeker in de beginfase voor meer rust en daardoor minder pijn. Kijk op onze website voor een geschikte elleboogbrace. Wij adviseren u onderstaande elleboogbraces:
- Het Thuasne Tenniselleboogbandje
- De Bauerfeind EpiPoint
- De CARE elleboogbrace
- De Thuasne elleboogbandage
Deze elleboogbraces zijn speciaal ontworpen voor de tenniselleboog of een golfelleboog. De band geeft druk op de peesaanhechting. Deze druk zorgt voor afname van de klachten.