Patella Luxatie - Knieschijf uit de kom | Kniebrace kopen - ProBrace

Patella Luxatie

Knieschijf uit de kom? Knieschijfbrace!

Tijdens het sporten kan het zijn dat je in botsing raakt tegen knieschijf dat de de knieschijf aan de verkeerde kant van het gewricht komt te liggen. De knieschijf raakt hierbij uit de kom.De knieschijf kan aan beide kanten uit de kom schieten, naar de binnenkant (mediaal) of buitenkant (lateraal). Bij een sport trauma zien we dat de knieschijf mediaal uit de kom schiet. 

Vaak zien we een laterale knieschijf luxatie ontstaan bij meisjes in de groei.

Een patella luxatie kan op een conservatieve of operatieve manier herstellen. Bij een conservatieve manier wordt ervoor gezorgd dat de knieschijf weer terug geplaatst wordt in het gewricht en zal de knie gegipst worden of in een (soortgelijk) Bauerfeind SecuTec brace komen. Vervolgens begint het revalidatieproces. De banden rondom de knieschijf zullen moeten herstellen en aansterken. Nog niet alle bewegingen kunnen zomaar gemaakt worden. Vooral tijdens het traplopen, opstaan, hurken of fietsen is de kans aanwezig dat er een patella luxatie plaatsvindt. Het is aan te raden om een brace aan te schaffen die u beperkt in de extensie en flexie bewegingen. Hiervoor kan er bijvoorbeeld gekken worden naar de Bauerfeind SecuTec.

De omliggende spieren en pezen zullen gedurende herstellen en aansterken. Waarna vervolgens een brace gedragen kan worden die de patella ondersteund om niet “zomaar” uit de kom te schieten.

Operatie knieschijf patella uit de kom

Ook kan het zijn dat de patella / knieschijf en de omliggende banden alleen kunnen worden hersteld door middel van een operatie.

Oorzaken patella luxatie

Een patella luxatie kan veroorzaakt worden bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het kan voorkomen dat er krachten van buitenaf op het been/ knieschijf ontstaan. Dit gebeurt meestal bij overmatig draaien, springen of een klap op de knieschijf. Bij jonge vrouwen, wanneer deze in de groeispurt zijn, is de kans aanwezig dat de luxatie spontaan plaatsvindt. Het kan zich herhalen.

Symptomen patellaluxatie

  • De knieschijf bevindt zich naast het kniegewricht (vaak lateraal; aan de buitenkant)
  • Pijn in de knie

Behandeling knieschijf luxatie

Zoals hierboven beschreven is zal kan ervoor gekozen worden het been eerst te laten gipsen nadat de knieschijf weer op zijn plek gezet is. De spieren en kapsels kunnen op deze manier herstellen. Nadat het gips eraf mag, begint het revalidatieproces. Ook kan er gekozen worden voor een “op maat gemaakte brace”. Zie hiervoor de Bauerfeind SecuTec brace. Vervolgens zal het lichaam moeten herstellen en de spieren moeten worden aangesterkt. Vooral opstaan, traplopen, fietsen en hurken zijn oefeningen waarbij de kans op patella luxatie aanwezig is. De Bauerfeind SecuTec brace is te variëren in maximale hoekstanden van het been. De brace legt hierdoor een maximale extensie en flexie beperking op. Dit zorgt ervoor dat de patella niet zomaar ontwricht raakt. In een later stadium, is het handig om een brace aan te schaffen waarbij de patella in de juiste banen geleid wordt. Hieronder staan de braces die aan de eisen voldoen.

  1. Bauerfeind Genutrain P3
  2. Össur Unloader knieschijf
  3. Bioskin Q-Brace kniebrace
Patella Luxatie
Lees meer
×

Kleur

Materiaal

Bauerfeind Genutrain P3 Kniebrace

Genutrain P3 Kniebrace

Kniepijn bij het strekken van het kniegewricht tijdens het lopen, traplopen, hurken, lang zitten of fietsen? Dat kan een teken zijn dat de pees rond de knieschijf (patella) of het kraakbeen van de knieschijf beschadigd of geblesseerd zijn.

€107,99 €93,00

Vergelijk
Informatie
Ossur Unloader PF Knieschijf Brace

Unloader PF Knieschijf Brace

Patellofemorale klachten? Klachten rond de knieschijf? De unloader PF is bij uitstek de beste kniebrace voor mensen met patella klachten.

€119,95

Vergelijk
Informatie
Bioskin Q-Brace Kniebrace

Q-Brace Kniebrace

De Bioskin Q-Brace kniebrace is bij uitstek geschikt om een instabiele knieschijf te stabiliseren. Dankzij de 'T'-strap is het mogelijk individueel de beste tracking voor uw knieschijf toe te passen.

€99,95 €82,95

Vergelijk
Informatie
CARE Genu Kniebrace CARE

Genu Kniebrace CARE

De Genu Kniebrace van het merk CARE is een kniebrace met een siliconen ring rondom de knieschijf en baleinen aan de zijkanten van de knie voor extra versteviging! De beste prijs-kwaliteit verhouding!

€54,95 €37,95

Vergelijk
Informatie
Incl. btw