Patella luxatie: Knieschijf uit de kom? Kniebrace kopen | ProBrace - ProBrace

Knieschijf uit de kom knie brace

Tijdens het sporten kan het zijn dat je in botsing raakt en dat hierdoor de knieschijf aan de verkeerde kant van het gewricht komt te liggen. De knieschijf raakt hierbij uit de kom. De knieschijf kan aan beide kanten uit de kom schieten, naar de binnenkant (mediaal) of buitenkant (lateraal). Bij een sporttrauma zien we dat de knieschijf mediaal uit de kom schiet. Dit heeft veelal te maken met externe krachten op het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een botsing. Het meest voorkomend is echter dat de knieschijf naar buiten luxeert. Vaak zien we een laterale knieschijf luxatie ontstaan bij meisjes in de groei. Dit kan spontaan gebeuren.

Oorzaken patella luxatie

Een patella luxatie kan veroorzaakt worden bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het kan voorkomen dat er krachten van buitenaf op het been/ knieschijf ontstaan. Dit gebeurt meestal bij overmatig draaien, springen of een klap op de knieschijf. Bij jonge vrouwen, wanneer deze in de groeispurt zijn, is de kans aanwezig dat de luxatie spontaan plaatsvindt. Het kan zich herhalen. Een kniebrace kan uitkomst bieden bij een patella luxatie.

Knieschijf uit de kom knie brace
×

Kleur

Materiaal

GO Medical Universele Kniebrace

Universele Kniebrace

Deze kniebrace is een universele verstelbare kniebandage die bij veel verschillende indicaties toepasbaar is. De brace wordt met name ingezet ter preventie van knieblessures, instabiliteit van het kniegewricht en artrose klachten.

€44,95 €17,95

Vergelijk
Informatie
Ossur Unloader PF Knieschijf Brace

Unloader PF Knieschijf Brace

Patellofemorale klachten? Klachten rond de knieschijf? De unloader PF is bij uitstek de beste kniebrace voor mensen met patella klachten.

€119,95

Vergelijk
Informatie
Thuasne Neopreen Kniebandage met Baleinen

Neopreen Kniebandage met Baleinen

De neopreen kniebandage van Thuasne is een kniebrace die veelal ingezet wordt tijdens het (water)sporten. De baleinen aan de zijkant van de brace ondersteunen het kniegewricht in haar functie voor een optimale sportieve prestatie!

€44,95 €34,95

Vergelijk
Informatie
CARE Genu Kniebrace CARE

Genu Kniebrace CARE

De Genu Kniebrace van het merk CARE is een kniebrace met een siliconen ring rondom de knieschijf en baleinen aan de zijkanten van de knie voor extra versteviging! De beste prijs-kwaliteit verhouding!

€54,95 €29,95

Vergelijk
Informatie
Viofix Kniebrace met Scharnieren

Kniebrace met Scharnieren

De Viofix kniebrace met scharnieren is een kniebrace speciaal voor mensen met zwaardere knieblessures. Hierbij te denken aan zware instabiliteiten, knieband laesies, status na VKB-reconstructie of voor/na een meniscus behandeling.

€109,95 €44,95

Vergelijk
Informatie
Thuasne Thuasne Patella Reliever Patellabrace

Thuasne Patella Reliever Patellabrace

Deze patellabrace (knieschijfbrace) is speciaal ontworpen voor mensen met klachten rond de knieschijf of zelfs last hebben van knieschijf luxaties. De patellabrace heeft een super pasvorm, een lichtgewicht en bovendien zeer eenvoudig in te stellen!

€99,95 €79,95

Vergelijk
Informatie
Thuasne Thuasne Genu FS ProMaster Knieschijf Kniebrace

Thuasne Genu FS ProMaster Knieschijf Kniebrace

De Genu FS ProMaster knieschijf kniebrace bevat een siliconen ring rondom de knieschijf en twee banden direct boven én onder de knieschijf, om op deze manier de knieschijf te stabiliseren. Te gebruiken overdag én tijdens het sporten!

€69,95

Vergelijk
Informatie
Bauerfeind Bauerfeind Genutrain P3 met Siliconen Kniebrace

Bauerfeind Genutrain P3 met Siliconen Kniebrace

De Bauerfeind Genutrain P3 met Siliconen zorgt door zijn instelbare correctiedraad voor een optimale sporing van de knieschijf. Voorkomt kniepijn tijdens het buigen & strekken en is preventief in te zetten tegen patella (sub)luxaties!

€93,00

Vergelijk
Informatie
Incl. btw

Een patella luxatie kan op een conservatieve of operatieve manier herstellen. Bij een conservatieve manier wordt ervoor gezorgd dat de knieschijf weer terug geplaatst wordt in het gewricht en zal de knie gegipst worden of in een (soortgelijk) Bauerfeind SecuTec brace komen. Vervolgens begint het revalidatieproces. De banden rondom de knieschijf zullen moeten herstellen en aansterken. Nog niet alle bewegingen kunnen zomaar gemaakt worden. Vooral tijdens het traplopen, opstaan, hurken of fietsen is de kans aanwezig dat er een patella luxatie plaatsvindt. Het is aan te raden om een kniebrace aan te schaffen die u beperkt in de extensie en flexie bewegingen. Hiervoor kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de eerder genoemde Bauerfeind SecuTec.

De omliggende spieren en pezen zullen gedurende herstellen en aansterken. Waarna vervolgens een brace gedragen kan worden die de patella ondersteund om niet “zomaar” uit de kom te schieten.

Operatie knieschijf patella uit de kom

Ook kan het zijn dat de patella / knieschijf en de omliggende banden alleen kunnen worden hersteld door middel van een operatie. Is dit voor u aan de orde of denkt u dat dit voor u de oplossing is? Neem dan contact op met uw huisarts om alle mogelijkheden te bespreken.

Symptomen patellaluxatie

  • De knieschijf bevindt zich naast het kniegewricht (vaak lateraal; aan de buitenkant)
  • Pijn in de knie
  • Instabiel gevoel in de knie 

Behandeling knieschijf luxatie brace

Zoals hierboven beschreven is, kan ervoor gekozen worden het been eerst te laten gipsen nadat de knieschijf weer op zijn plek gezet is. De spieren en het kapsel kan op deze manier herstellen. Nadat het gips eraf mag, begint het revalidatieproces. Ook kan er gekozen worden voor een “op maat gemaakte brace”. Zie hiervoor de Bauerfeind SecuTec brace. Vervolgens zal het lichaam moeten herstellen en de spieren moeten worden aangesterkt. Vooral opstaan, traplopen, fietsen en hurken zijn oefeningen waarbij de kans op patella luxatie aanwezig is. De Bauerfeind SecuTec brace is te variëren in maximale hoekstanden van het been. Deze patella kniebrace legt hierdoor een maximale extensie en flexie beperking op. Dit zorgt ervoor dat de patella niet zomaar ontwricht raakt. In een later stadium, is het handig om een brace aan te schaffen waarbij de patella in de juiste banen geleid wordt. Hieronder staan de braces die aan de eisen voldoen.

  1. Bauerfeind Genutrain P3
  2. Össur Unloader knieschijf
  3. Bioskin Q-Brace kniebrace
Knieschijf uit de kom knie brace
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »