Buikwandbreuk

Wat is een buikwandbreuk?

Een buikwandbreuk, ook wel hernia abdominalis genoemd is niet meer of minder dan een breuk in de buikwand. De organen en darmen worden tegengehouden door de buikwand. De buikwand bestaat uit spierweefsel wat ervoor zorgt dat de organen aan de binnenkant van de buik blijft.

De buikwand is een vlies, bestaande uit spier en weefsel. De buikwand zorgt ervoor dat de organen inwendig blijven zitten. Bij een buikwandbreuk is er sprake van een breuk in de buikwand. Het is vergelijkbaar met een scheur waardoor het buikvlies naar buiten wordt gedrukt. Als gevolg neemt dit met zich mee dat de buikinhoud hierdoor naar buiten kan komen. In sommige gevallen zal dat in het begin niet opvallen. Naarmate de druk groter wordt door bijvoorbeeld het sporten, tillen, druk tijdens belasting dan kan het zijn dat de bobbel groter wordt.

Navelbreuk is een specifiek type buikwandbreuk waarbij er een uitstulping optreedt bij de navel (de umbilicus), meestal door een zwakke plek in de buikwand in de buurt van de navel. Het resultaat is een zwelling of bult in de navelstreek, die groter kan worden bij inspanning, hoesten of persen.

Terug naar blessure overzicht

Toon filters