Gebroken enkel - enkelfractuur | brace kopen? - ProBrace

Gebroken enkel | enkelfractuur

Het kan weleens voorkomen dat jij tijdens een sport of tijdens een dagelijkse handeling per ongeluk een harde klap maakt. Als reflex probeer jij je zo goed mogelijk op te vangen met je handen en voeten. Echter kunnen de krachten, die hierbij op de handen en voeten komen zo groot zijn dat de botten hierdoor bezwijken. Er wordt gesproken van een botfractuur.

Wat is een gebroken enkel?

Er wordt gesproken van een enkelbreuk wanneer er een breuk in het bot plaatsvindt. Het bot kan breken op één of meerdere plaatsen. Er wordt gesproken van een botbreuk als het gehele bot breekt of als zich een scheur in het bot voordoet. Een veel voorkomende enkelbreuk is in het kuitbeen. Het kuitbeen ligt gelegen aan de buitenzijde van het enkelgewricht.
Echter is er een classificatie voor de ernst van de breuk. Zo kunnen de botdelen tegen elkaar blijven zitten, dan wordt er gesproken van een “nette breuk”. Maar de botten kunnen ook verschoven, of verplaatst zijn. In een ernstig geval steekt een bot uit de huid, er wordt gesproken van een open botbreuk. Gelukkig komt dit niet vaak voor.  

Oorzaak enkelbreuk

In de meeste gevallen komt een botbreuk voor door een val of een ongeluk. Zo kan een botbreuk ontstaan door een grote kracht van buitenaf. Denk hierbij een schop of een klap.
Ook kan een enkelbreuk ontstaan door een onverwachte draai van het gewricht. Zo kan het voorkomen dat jij je lichaam draait terwijl de voet nog blijft staan.

Symptomen enkelfractuur

 • Na de val een hevige pijn in de enkel
 • Blauwe plekken
 • Zwelling in de enkel
 • Er kan een “knak” gehoord of gevoeld worden.
 • Een vervorming of bult die in de enkel gevoel kan worden
 • Niet in staat om zijn enkel te draaien
 • Niet in staat om zijn enkel te bewegen

Behandeling enkelbreuk?

Nadat er geconstateerd is dat de enkel pijnlijk en bijna niet meer bewogen kan worden zal u naar de dokter moeten. De dokter zal u doorverwijzen naar het ziekenhuis waarna op de röntgenfoto’s af te leiden valt of u een botbreuk hebt. In de meeste gevallen zullen de botbreuken gezet en gegipst worden. Is de breuk te ernstig dan kan een operatie aan te pas komen.

Nadat het gips eraf mag moeten de botten en spieren herstellen. De kwaliteit en de kracht van de spieren zijn achteruit gegaan. Met behulp van een fysio kunnen er oefeningen uitgevoerd worden. Ook kan het herstel versneld worden met behulp van een brace. Een brace biedt stevigheid en stabiliteit rondom het enkelgewricht. Ook kan het na de revalidatie nog van toepassing zijn omdat het gewricht instabieler kan zijn dan voorheen. 

 1. De Ossur Form fit enkelbrace, is ideaal te gebruiken als u net uit het gips bent. De brace kan uw enkel voorzien van optimale stabiliteit en stevigheid.
 2. Weer van plan het sporten langzaam op te bouwen maar toch de enkel voorzien van extra stevigheid? Kies dan de Aircast A60 enkelbrace. Deze wordt ook gedragen door top tennisser Andy Murray.
 3. Basko A.S.O. Enkelbrace, biedt de perfecte balans tussen kracht en mechanise ondersteuning van het enkelgewricht. De spieren kunnen hierdoor weer langzaam wennen en opbouwen van kracht.
 4. Voor een goede prijskwaliteit verhouding kan er gekeken worden naar de NovaMed Enkelbrace.

Ook de enkels van kinderen kunnen breken na een ongeval, ze lopen hierbij een enkelblessure op welke eerste gegipst zal worden. Voor nader herstel kan een brace aan te raden zijn (kindermaten). De brace zorgt voor stevigheid en stabiliteit: 

 1. Orliman kinder enkelbrace 
 2. Push Ortho Aequi
Gebroken enkel | enkelfractuur
Lees meer
×

Kleur

Materiaal

NovaMed Enkelbrace Novamed

Enkelbrace Novamed

Novamed enkelbrace - Een zeer comfortabele enkelbrace geschikt voor diverse enkelklachten.

€34,95 €19,95

Vergelijk
Informatie
Ossur Form Fit Enkelbrace

Form Fit Enkelbrace

Vergelijkbaar met de bekende A.S.O. enkelbrace is deze Form Fit rigide enkelbrace geschikt om de ernstig verzwikte enkel te ondersteunen. Deze brace wordt ook veel gebruikt na een enkel fractuur om de eerste weken na het gips de enkel te ondersteunen...

€53,95

Vergelijk
Informatie
DJO Global Aircast A60 Enkelbrace

Aircast A60 Enkelbrace

De Aircast A60 enkelbrace wordt gedragen door tennis-ster Andy Murray! Het is de perfecte combinatie van ondersteuning en bescherming van het enkelgewricht en dé ideale oplossing voor sporters met enkelproblemen!

€68,95

Vergelijk
Informatie
Basko A.S.O. Enkelbrace

A.S.O. Enkelbrace

De A.S.O. enkelbrace zorgt voor een effectieve ondersteuning en stabiliteit rondom de enkel en wordt succesvol therapeutisch ingezet bij enkelaandoeningen en problematieken, vaak veroorzaakt door sportactiviteiten.

€69,95 €59,95

Vergelijk
Informatie
Push Ortho Aequi Junior - Kinder Enkelbrace

Ortho Aequi Junior - Kinder Enkelbrace

Zoekt u een enkelbrace voor uw kind? De Ortho Aequi enkelbrace van Push is dé enkelbrace voor kinderen met enkelklachten.

€89,95 €72,95

Vergelijk
Informatie
Orliman Kinder Enkelbrace

Kinder Enkelbrace

De Orliman Kinder Enkel Brace geeft steun, stabiliteit en bescherming zonder een belemmering te zijn. De brace is succesvol gebleken bij het behandelen van milde enkelletsels bij kinderen!

€49,95

Vergelijk
Informatie
Incl. btw