Instabiliteit enkel

Het enkelgewricht kan instabiel aanvoelen. Aan de buitenzijde van de enkel bevinden zich enkelbanden, in totaal drie. De enkelbanden zorgen voor stabiliteit in de enkel. Bij een instabiele enkel is de functie van de enkelbanden niet optimaal. Vaak zijn de enkelbanden in het verleden aangedaan waardoor deze beschadigd of uitgerekt zijn. Bij kleine oneffenheden, of tijdens het sporten is de kant groter dat u weer door de enkel zal zakken.

Wat te doen bij een instabiliteit van de enkel?

Een instabiliteit van de enkel ontstaat meestal na een ernstige of herhaalde distorsie (verstuiking / verzwikking) van het desbetreffende gewricht. In dit geval het enkel gewricht. Er zijn een aantal symptomen van belang om vast te stellen dat een enkel (chronisch) instabiel is. Een van de belangrijkste symptomen is dat de enkel veelvuldig omslaat / ‘door de enkel gaan’ tijdens het sporten, wandelen of zelfs lopen. Vaak is er een te zwak spier- pees en band complex rondom de enkel aanwezig, waardoor de enkel snel omslaat.

Om te voorkomen dat er vaker door de enkel wordt gegaan is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist. Een fysiotherapeut bijvoorbeeld. Ter ondersteuning kunt u gebruik maken van enkelbraces of enkelbandages. Wetenschap heeft bewezen dat revalidatie met een enkelbrace of enkelbandage sneller en beter gaat dan zonder enkelbrace of enkelbandage *(Bron: KNGF).

Terug naar blessure overzicht

Toon filters