Kniebrace Tijdens Wintersport

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Kniebrace tijdens wintersport?

Kniebrace kopen voor tijdens de wintersport; het skien, snowboarden of langlaufen?

Knie blessures en wintersport: is een brace voor mij geschikt?

Ongeveer 20% van de wintersporters loopt een blessure op, waarvan de meeste knieblessures zijn. Van deze knieblessures zijn binnenbanden (MCL) en voorste kruisband rupturen (ACL) het meest voorkomend. Overigens komen de knieblessures bij skiërs vele malen meer voor dan bij snowboarders. Er zijn diverse oorzaken te noemen, maar verdraaiingen, niet losschieten van skibindingen en slechte voorbereiding op de wintersport zijn veel voorkomende oorzaken. Wat aantallen betreft blijven de knieblessures onder sporters redelijk constant, maar in verhouding tot het aantal wintersportblessures ziet men dat de knieblessures steeds meer toenemen. Een elastische kniebrace voor tijden het skiën kan ervoor zorgen dat uw knie minder snel pijnlijk en vermoeid zal raken. Een rigide kniebrace kan echter ook voor een groot deel bijdragen aan de preventie van een nieuwe blessure.

Blessures aan de knie door skien

De knieën zijn tijdens het skiën een gevoelige plek. De latten die aan de voet vast zitten kunnen zorgen voor een vervelende verdraaiing van de knie. Hierbij kunnen de voorste kruisband, binnenste collaterale band en de meniscus beschadigen. Wanneer u een dergelijke blessure hebt opgelopen is het verstandig om tijdens én na de revalidatie een kniebrace te dragen. De brace beschermt de knie tegen de ongewenste rotatie en zorgt voor stabiliteit in het kniegewricht. Geschikte kniebraces om te dragen bij deze blessure zijn:

Ski kniebrace kopen?

Afhankelijk van het type en de ernst van de klachten kunt u beter kiezen voor een elastische of rigide kniebrace. Een elastische kniebrace bestaat uit een gebreide kous die compressie biedt rondom het gewricht, flexibele baleinen die de kniebanden ontlasten en een zachte pelotte om de knieschijf te ondersteunen. Deze braces hebben een pijn verlichtende en lichte stabiliserende werking. Geschikt voor mensen met een verrekking, milde artrose, diverse pijnklachten in en rondom de knie of die behoefte hebben aan preventieve ondersteuning. Een rigide kniebrace is gemaakte voor de mensen die een grotere ondersteuning behoeven. Dit kan zijn als nabehandeling van een voorste kruisbandruptuur, meniscusklachten, postoperatieve behandeling of artrose- en reumaklachten. Een rigide kniebrace bevat harde baleinen die met scharnieren voor beweeglijkheid zorgen. De kniebanden worden hiermee in hoge mate ondersteund en beschermd. Pijnklachten verminderen en de kans op een nieuw trauma wordt verkleind!

Wintersport met chronische knieklachten zoals artrose?

Voor mensen met artrose kan skiën lastig zijn. Het opvangen van de klappen tijdens het skiën is belastend voor de knieën en kan veel pijn veroorzaken. Om de knie wat verlichting te geven kan voor een kniebrace gekozen worden. Bij milde artrose is een elastische kniebrace voldoende. Deze braces stabiliseren ondersteunen het kniegewricht en ondersteunen de knieschijf zodat deze goed spoort over het bovenbeen. Voorbeelden van geschikte elastische kniebraces zijn de CARE Genu kniebrace en de Bauerfeind Genutrain met siliconen.

Bij heftigere artrose is het goed om te kiezen voor een rigide kniebrace. Deze bevatten harde baleinen die met een scharnier voor bewegelijkheid zorgen. De kniebanden worden ondersteund en de knie daardoor gestabiliseerd. De kleine bewegingen die de pijn veroorzaken worden hiermee geremd. Voorbeelden van geschikte rigide braces zijn de Thuasne Genu Ligaflex, de Bauerfeind Genutrain S en de Bauerfeind Secutec.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

Alles helemaal perfect.

10 / 10

Alles helemaal perfect. Het product, de verpakking en de snelle levering. Compliment.

Perfect

10 / 10

Perfect

Snelle verzending dank hiervoor.

8 / 10

Snelle verzending dank hiervoor.

Snelle lever

10 / 10

Snelle levering

Goede maat beschrijving

10 / 10

Goede maat beschrijving Snele service

Laat een review achter