Maakt Een Brace Je Spieren Slapper Feit Of Fabel

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Maakt een brace je spieren slapper? Feit of fabel?

Het dragen van een brace heeft vele voordelen: het draagt onder andere bij aan de stabiliteit van het gewricht, het herstel van de banden en het verlicht belasting van de lokale spieren. Deze verlichting zorgt ervoor dat spieren die aangedaan zijn door een blessure of overbelasting, minder zwaar belast worden en op deze manier sneller kunnen herstellen. Echter, wordt er in de wandelgangen nog regelmatig geroepen dat het dragen van een brace ervoor zorgt dat de herstellende spieren slapper worden na gebruik. Maar is dit wel zo?

Een kritische blik op de medische wereld is altijd één van de speerpunten, daarom is het wijs om de wetenschappelijk kant van het verhaal te bekijken, voordat we conclusies trekken over de impact van een brace.

Recentelijk onderzoek uit respectievelijk 2015 en 2019 naar de impact van het dragen van een brace op spieren heeft aangetoond dat het dragen van een brace geen negatieve effecten heeft op de spierkracht, het spieruithoudingsvermogen en de stijfheid van een spier.

Het eerste onderzoek dat we graag willen uitlichten is een onderzoek uit 2019, dat heeft aangetoond dat het dragen van een enkelbrace geen negatieve effecten heeft op de spierkracht in gezonde adolescenten. Hierbij is onderzoek gedaan naar de gewone wandel-beweging waarbij de enkel constant in flexie en extensie wisselt en daarbij een stabiliserende rol heeft voor het lichaam, met een vergelijkbare rol voor het knie gewricht. In deze beweging is onderzocht wat de effecten zijn van het dragen van een brace op de lokale spieren rondom enkel- en- kniegewricht. Hierbij is aangetoond dat de spierkracht vóór en na het dragen van een brace niet van elkaar verschilde en dat ook het moment (de hoek van bovenbeen t.o.v. onderbeen) onveranderd is. Er is dus geen verschil in beweging terug te zien wat heeft kunnen leiden tot een aanpassing van de lokale spieren. Dit zorgt ervoor dat de situaties en bewegingen met elkaar te vergelijken zijn, waardoor we kunnen stellen dat het dragen van een brace niet zorgt voor een verminderde spierkracht.

Een tweede onderzoek uit 2015 laat zien dat bij een zelfde beweging, een wandel beweging, ook de kracht van spieren in de voet niet minder wordt. Hierbij hebben onderzoekers niet alleen gekeken naar de kracht van de spier, maar ook naar het spier uithoudingsvermogen en naar de stijfheid van de spieren. In dit onderzoek hebben wederom gezonde deelnemers een wandel beweging gemaakt waarbij gekeken is naar de kracht in lokale spieren, het uithoudingsvermogen van deze spieren en de stijfheid van de spieren en banden. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het dragen van een brace geen negatieve rol speelt in de spierkracht, spier uithoudingsvermogen en stijfheid van spieren en banden. Wél is aangetoond dat het dragen van bepaalde (lees: verkeerde) braces kan leiden tot een verminderde functie. Binnen ProBrace streven wij na dat wij altijd het beste product aanmeten voor de situatie! Daarom staat het adviseren m.b.t. de beste brace voor uw situatie heel hoog bij ons in het vaandel. Wilt u ook het beste advies van een van onze productspecialisten ontvangen? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice!

Bovenstaande leert ons dus dat het dragen van een brace je spieren niet slapper maakt. Zorg er dus voor dat je zelf altijd kritisch bent als het aankomt op zulke uitspraken. Mocht je hier aan twijfelen, schakel dan naar een specialist die jou kan voorzien van de juiste informatie!

Bronnen:

Hall, M., Diamond, L. E., Lenton, G. K., Pizzolato, C., & Saxby, D. J., (2019). Immediate effects of valgus knee bracing on tibiofemoral contact forces and knee muscle forces. Gait & Posture, 68, 55 – 62.

Yamauchi, J. & Koyama, K., (2015). The influence of Ankle Braces on the Maximum Strength of Plantor and Toe Flexor Muscles. International Journal of Sports Medicine, 36, 592 – 595.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

Alles helemaal perfect.

10 / 10

Alles helemaal perfect. Het product, de verpakking en de snelle levering. Compliment.

Perfect

10 / 10

Perfect

Snelle verzending dank hiervoor.

8 / 10

Snelle verzending dank hiervoor.

Snelle lever

10 / 10

Snelle levering

Goede maat beschrijving

10 / 10

Goede maat beschrijving Snele service

Laat een review achter