Do Not Ignore Your Feets Probrace

Martijn Mensch

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Steunzolen of inlays zijn er in vele soorten, vormen en volgens vele theorieën. Ook al lijken ze grofweg allemaal op elkaar zit er een wereld van verschil tussen de verschillende soorten steunzolen. Welke verschillen er zijn en welke steunzolen voor jouw voeten het beste zijn zullen wij hieronder toelichten:

Steunzolen kun je onderverdelen in verschillende soorten, om te beginnen:

  • Confectie
  • Maatwerk

Confectie steunzolen zijn steunzolen die fabrieksmatig en in grote getallen geproduceerd worden. Dit kunnen steunzolen zijn die je in een sportwinkel koopt, bij de schoenmaker of bij ons in de webshop. Ook bij confectiesteunzolen zijn er net als maatwerk steunzolen grofweg drie verschillende soorten of zienswijzen:

  • Podologisch
  • Podotherapeutisch
  • Orthopedisch

In de basis heeft de opleiding en zienswijze van de maatnemer effect op het soort steunzool dat er aangemeten wordt:

platvoet zolen probrace.com

GoMedical platvoetzolen

Podologisch:

Podologische zolen worden aangemeten door een podoloog. De titel ‘podoloog’ is onbeschermd. Dat betekent dat iedereen zich een podoloog mag noemen. Een podoloog heeft vaak een cursus gevolgd, maar het kan ook voorkomen dat iemand zonder veel kennis zich een podoloog noemt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ‘gewone’ podoloog en de registerpodoloog. Sommige registerpodologen hebben een module op hbo-niveau afgerond. Men mag zich dan registerpodoloog B noemen. Echter, er zijn aan deze module geen toelatingseisen verbonden en de module is niet geaccrediteerd. Er is dan ook geen sprake van een officiële hbo-opleidingstitel. [1]

Podotherapeutisch:

Podotherapeutische zolen worden uitsluitend aangemeten door een podotherapeut. Een podotherapeut is een erkent paramedicus en valt daardoor onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet BIG beschermde titel (artikel 34) en deze mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende hbo-opleiding. De kennis van een podotherapeut is getoetst tijdens de 4-jarige opleiding tot podotherapeut, een podotherapeut stelt veelal ook zelfstandig een diagnose, eventueel met behulp van echografie. Een podotherapeut behandelt een groter aantal verschillende klachten in verhouding tot de podoloog. Eén van de verschillen zit in de behandeling bij huidproblemen, nagelproblemen en wonden die veroorzaakt worden door een chronisch ziektebeeld, zoals bijvoorbeeld diabetes of reuma.[2]

Orthopedisch:

Orthopedische steunzolen worden aangemeten door een orthopedisch (schoen)technoloog. Deze orthopedische steunzolen worden veelal in een multidisciplinaire setting aangemeten samen met of verwijzing van een medisch specialist zoals reumatoloog, orthopeed of revalidatiearts. Net als podotherapeuten hebben orthopedisch (schoen)technologen een 4 jarige HBO opleiding afgerond. [3]

Rs Scan 3 Probrace

Dynamische drukmeting

Maar wat zijn nu de verschillen?

Naast de verschillende opleidingsniveau’s zijn er nog meer redenen om de verschillen tussen podologische, podotherapeutische en orthopedische steunzolen te verklaren.

  1. Veel podologen hebben ook een achtergrond als pedicure, vanwege die achtergrond worden er door podologen ook veelal zolen gemaakt om drukplekken en eelt te voorkomen. Maar zijn deze minder geschikt om standsafwijkingen zoals platvoeten op te lossen.

Ziektebeelden passend bij podologische steunzolen:

  • Lokale drukplekken
  • Eeltpit / likdoorn
  1. Podotherapeuten werken hoofdzakelijk in de ‘eerste lijnszorg’[4], dat wil zeggen de zorg waar u zonder verwijsbrief naartoe kunt zoals huisarts en fysiotherapeut. Podotherapeuten werken veel samen met huisartsen en fysiotherapeuten om standsafwijkingen van de voet te herstellen. Podotherapeutische steunzolen bieden over het algemeen meer ondersteuning dan podologische steunzolen. Podologische steunzolen worden opgebouwd uit ‘standaard’ (digitale) elementen om de voetvorm zo nauwkeurig mogelijk te benaderen.

Ziektebeelden passend bij podotherapeutische steunzolen:

  1. Orthopedische steunzolen worden hoofdzakelijk geleverd binnen de tweedelijnszorg[5], veelal zijn dit patiënten die in de eerstelijnszorg niet succesvol behandeld kunnen worden en dus een verwijzing krijgen naar een kliniek of ziekenhuis. Met behulp van uitgebreidere diagnostische technieken kan de medisch specialist zoals orthopeed of reumatoloog een gerichte diagnose stellen. In sommige gevallen kan gekozen worden voor een conservatieve behandeling zoals bijvoorbeeld orthopedische steunzolen. Een consult bij een orthopedisch (schoen)technoloog kan in sommige gevallen minder lang duren dan een consult bij een podotherapeut omdat orthopedisch (schoen) technoloog kan uitgaan van de diagnose van de medisch specialist die u heeft doorverwezen. Orthopedische steunzolen bieden over het algemeen meer ondersteuning / correctie dan podologische steunzolen. Orthopedische steunzolen bevatten over het algemeen maatwerk correcties en elementen.

Ziektebeelden passend bij orthopedische steunzolen:

Het bovenstaande is niet alleen van toepassing op maatwerk steunzolen, maar ook confectiesteunzolen kunnen geïnspireerd zijn op podologische-, podotherapeutische- of orthopedische steunzolen. Bekijk bijvoorbeeld de GoMedical platvoetzolen, deze zolen hebben grote gelijkenissen met podotherapeutsiche steunzolen. Maar nog unieker zijn de Kingmed Full Contact zolen, deze steunzolen beschikken over een goede voorvoetsteun en ondersteuning van het lengtegewelf. Één van de weinige confectiezolen volgens orthopedische maakwijze.

Steunzolen Probrace

Platvoet – Normale voet – Holvoet

Kortom podologie en podologische steunzolen zijn geen beschermde namen. Alle steunzolen kunnen zonder problemen podologische steunzolen genoemd worden. Vaak worden podologische steunzolen gebruikt om eeltplekken of likdoorns vrij te leggen.

Verreweg de meeste steunzolen in Nederland worden gemaakt door podotherapeuten. Podotherapeuten hebben een 4 jarige HBO opleiding gehad, werken vooral samen met huisartsen en fysiotherapeuten en kunnen zelfstandig voetproblemen diagnostiseren. Indien podotherapeutische steunzolen niet blijken te werken kunt u ‘podotherapeutisch uitbehandeld’ zijn. Vaak krijgt u dan een verwijzing naar een medisch specialist in een ziekenhuis of kliniek.

In ziekenhuis of kliniek is de kans groot dat u bij sommige voetgerelateerde problemen alsnog andere steunzolen aangemeten krijgt, maar ditmaal orthopedische steunzolen door een orthopedisch (schoen)technoloog. Deze steunzolen bieden meer ondersteuning dan podotherapeutische of podologische steunzolen en zijn geschikt voor grotere standsafwijkingen van de voet.

[1] https://podotherapeut.nl/blog/verschil-tussen-podoloog-en-podotherapeut/

[2] https://podotherapeut.nl/blog/verschil-tussen-podoloog-en-podotherapeut/

[3] https://fontys.nl/Professionals-en-werkgevers/Opleidingen-en-cursussen/Mens-Techniek-Orthopedische-SchoenTechnologie.html

[4] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eerstelijnszorg

[5] https://www.independer.nl/ziekenhuis/info/verschil-eerstelijns-tweedelijns-zorg.aspx

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

Vlotte verwerking en verzending

8 / 10

Vlotte verwerking en verzending. Veel info te vinden online. Miste wel een papieren gebruiksaanwijzing.

Niets toe te voegen.

10 / 10

Niets toe te voegen.

Ik heb nu na twee jaar een nieuwe paar…

10 / 10

Ik heb nu na twee jaar een nieuwe paar knie beschermers gekocht. De ondersteuning van de knieschijf en spieren voelen goed aan.

fijne service

10 / 10

Er was een foute maat gestuurd als wat was besteld, dus kunnen ruilen na een ander product en ze hebben de differentie en de verzendkosten...

Pakket was niet aangekomen maar…

10 / 10

Pakket was niet aangekomen maar Probrace regelde snel een nieuwe verzending. Helaas maakt PostNL er wel een potje van met deze levering.

Laat een review achter