Een rigide en stevige kniebrace tijdens een high-impact sport is altijd te adviseren. Zo ook tijdens wintersport, bij het skiën, snowboarden, langlaufen of wandelen op gladde en ongelijke ondergrond. Een kniebrace kan zowel preventief als bij een blessure gebruikt worden. Heeft u net te weinig uw conditie getraind en staat u soms onzeker op de berg? Heeft u al ooit een blessure aan uw knie gehad? Een onzeker gevoel in uw benen? Een kniebrace kan u helpen een zorgeloze wintersport tegemoet te gaan!
Het verschil in kniebraces
Bij het kiezen van een kniebrace maken wij onderscheid tussen diverse ondersteuningsklassen. Te weten: 1 t/m 3. De lichtste klasse is 1, de zwaarste klasse is 3. Op deze manier proberen wij advies te geven in ‘de stevigheid’ van een kniebrace. De keuzes die wij hierin maken zijn op basis van advies van onze leverancier, aangevuld door onze kennis en ervaring.
Ter illustratie heb ik hieronder diverse kniebraces uitgelicht, die de verschillen in ondersteuningsklassen laten zien.
Tijdens een zware sport -zoals alle winterporten zijn- is het verstandig om minimaal een ondersteuningsklasse 2 kniebraces te dragen. Dit gezien de impact van de sport en de krachten die hierbij vrij komen.
Zachte kniebrace met scharnieren en baleinen
Goede voorbeelden van ondersteuningsklasse 2 kniebraces zijn de Teyder Neopreen Kniebrace met Scharnieren, Reh4mat kniebrace met bladveer scharnieren of de Bauerfeind Genutrain S Kniebrace. Deze kniebraces zijn elastische compressiebraces voor de knie, met aan zowel de binnenkant of de buitenkant van de knie scharnieren, die zowel over het onder- als bovenbeen uitlopen. Het elastische weefsel is bij de Teyder Neopreen Kniebrace met Scharnieren gemaakt van Neopreen en de scharnieren/baleinen zijn van aluminium. Bij de Bauerfeind Genutrain S Kniebrace is het weefsel gemaakt van nylon en de scharnieren/baleinen van kunststof.
Daarnaast hebben beide kniebraces banden om het boven- en onderbeen. Deze banden zijn ervoor bedoeld om de translatie (de voor-achterbeweging) van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen tegen te houden. Dit is met name gewenst bij een instabiel gevoel in de knie. Dit is een veel gehoorde klacht. Zeker bij mensen die al ooit een blessure aan de knie hebben gehad. Denk aan een oude meniscusblessure, een flinke kneuzing van de knie, een kruisband blessure of eventueel zelfs een oude operatie.
Rigide kniebrace tijdens het skiën
Wanneer we kijken naar stevigere kniebraces, met ondersteuningsklasse 3, dan komen we uit op de rigide frames. Een rigide frame is vele malen steviger in vergelijking tot een nylon/kunststof frame (zoals de Genutrain S Kniebrace). Een rigide frame biedt daarom vele malen meer stevigheid, ondersteuning en stabiliteit aan de knie.
Aluminium kniebrace
Een rigide frame kan gemaakt worden van diverse materialen. Hierbij kunt u denken aan een aluminium frame, zoals de Bauerfeind SecuTec Genu Kniebrace. Een aluminium frame is licht van gewicht, gemakkelijk aan te buigen naar de contouren van uw lichaam, erg dun en gemakkelijk onder (ski)kleding en spijkerbroeken te dragen.
Koolstof kniebrace
Of u kunt denken aan een koolstof (carbon) frame, zoals de Össur CTi3 Kniebrace (sinds 2022 op de markt). Een koolstof frame is niet aan te buigen, biedt heel veel stevigheid en zekerheid rondom uw knie daarnaast geleid het koolstof minder kou waardoor de brace niet koud aanvoelt en comfortabeler zal aanvoelen op de piste. De Össur CTi3 is bovendien én erg licht van gewicht namelijk slechts 480 gram (!).
Beide kniebraces zijn erg stevig en classificeren wij met ondersteuningsklasse 3, maar t.o.v. de Secutec is de Össur CTi3 een klasse apart en zeker ons advies voor de avontuurlijke en gevorderde (off-piste) skiër.
Vergoeding van kniebraces
Bent u in het bezit van een juiste verwijsbrief? Dan zijn vergoedingen via de zorgverzekering soms mogelijk! Vraag onze klantenservice naar de mogelijkheden.
NB: een eventuele vergoeding via de zorgverzekering wordt altijd met eventueel openstaand eigen risico verrekend.
Kniebrace aan laten meten door een specialist?
Wenst u de knie brace liever aan te laten meten door een specialist? Dat kan! Neem dan contact op met de klantenservice van ProBrace voor het inplannen van een consult.
En onthoud: met een kniebrace heeft u het wintersporten weer helemaal onder de knie!