Mijn Grote Teen Groeit Scheef Wat Nu De Hallux Val

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Mijn grote teen groeit scheef! Wat nu? De Hallux Valgus

Lees hier wat te doen bij een scheef groeiende grote teen, de beruchte ‘Hallux Valgus’!

Hallux Valgus

Scheefstand van de grote teen

De ‘Hallux Valgus’ is een zeer veelvoorkomende aandoening aan de grote teen. Bij deze aandoening gaat de grote teen steeds meer naar de overige tenen toe wijzen. De snelheid waarmee dit gebeurt verschilt per persoon. Naarmate de teen schever gaat staan zal de klacht zich veranderen van puur cosmetisch naar hinderlijk tot zeer pijnlijk.

Ongeveer 33% van de volwassenen krijgt te maken met een scheefstand van de grote teen, het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De leeftijd waarop deze klacht zich ontwikkeld wordt wel steeds lager.

Oorzaak van een Hallux Valgus

Het is nog steeds niet volledig duidelijk waardoor en hoe een Hallux Valgus exact ontstaat. Het kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijking (positie van aanhechting pees t.o.v. gewricht) binnen sommige families komt deze klacht dan vaker voor. Maar ook het overmatig naar binnen zakken van de voet, hypermobiliteit en verkeerd schoeisel lijken verantwoordelijk te zin voor het ontstaan van deze klacht.

Schoenen met hoge hakken, maar ook schoenen met een zeer puntige leestvorm voorkomen het ontstaan van de hallux valgus zeker niet.

Symptomen Hallux Valgus

  • – Pijn aan de zijkant van het gewricht van de grote teen
  • – Naar buiten ‘wijzen’ van de grote teen
  • – Ontstaan van knobbel bij het gewricht van de grote teen (bunion)

De Hallux Valgus is een degeneratieve aandoening, dat wil zeggen dat zonder interventie de klacht steeds erger zal worden. Het tempo en het eindstadium van de aandoening is niet te voorspellen en verschilt per patiënt.

Op het moment dat de grote teen scheef gaat staan zal automatisch een deel van het gewrichtsvlak meer druk van de schoen te verduren krijgen. Als reactie op deze druk zal het lichaam hier lokaal meer bot aanmaken om de druk beter aan te kunnen (actie/reactie). Helaas zal een te nauwe schoen hierdoor nog meer druk geven waardoor de knobbel nog meer getriggerd wordt om te groeien.

Behandeling Hallux Valgus (conservatief)

Een behandeling via huisarts en/of orthopeed zal meestal beginnen met een conservatieve behandeling. Een conservatieve behandeling van de Hallux Valgus kan er voor zorgen dat de klachten afnemen en dat de standsafwijking niet of minimaal verergert. Een conservatieve behandeling kan er nooit voor zorgen dat de teen weer helemaal recht komt te staan!

Een conservatieve behandeling kan zijn:

Behandeling Hallux Valgus (operatief)

Wanneer conservatieve behandelingen onvoldoende verlichting van de klachten geven kan een orthopedisch chirurg overgaan tot een operatief ingrijpen. Hierbij kan de teen in stand gecorrigeerd worden en kan het bunion kleiner gemaakt worden. Hier kleven echter wel een aantal mogelijke nadelen aan:

  • – Kans op functiebeperking grote teen
  • – Kans op infectie
  • – Kans op recidief (terugkomen Hallux Valgus)

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op!

Referenties:

Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

Prima brace

10 / 10

Prima brace, fijn materiaal en makkelijk aan tedoen

Snelle verzending na aankoop

10 / 10

Snelle verzending na aankoop. Jammer dat door vertraging bij PostNL het wat langer duurde voordat ik mijn bestelling in handen had.

wees duidelijk

8 / 10

ik vind het jammer dat mijn laatste bestelling uit twee delen bestaat echter word dit niet gemeld bij het bestellen

Prima service

10 / 10

Prima service, goed product

Makkelijk

8 / 10

Makkelijk

Laat een review achter