Help Ik Heb Een Klapvoet

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Help! Ik heb een klapvoet!

Door onderzoek kan de precieze oorzaak van uw klapvoet aan het licht komen. Vaak is dat een combinatie van een fysiek en neurologisch onderzoek. In sommige gevallen is er een specifieker zenuwgeleidingsonderzoek nodig of wordt er een (MRI-) scan gemaakt.

Wanneer u met een klapvoet rondloopt kunt u daar veel hinder aan ondervinden. Logischerwijs wilt u daar dan zo snel mogelijk vanaf. Deze blog gaan wij in op de hulpmiddelen die gebruikt worden bij een klapvoet.

Wat is een klapvoet?

Door een operatie, zenuwuitval of een trauma kunnen de voetheffersspieren (peroneus) soms (tijdelijk) minder goed werken, danwel geheel uitvallen. Het gevolg hiervan is dat u uw voet minder goed kunt heffen of helemaal niet kunt heffen. Dit beïnvloedt uw looppatroon, is vermoeiend en kan er voor zorgen dat u struikelt over kleine oneffenheden. Dit wordt een klapvoet of ‘drop foot’ genoemd. De aandoening klapvoet doet zijn naam eer aan. Door de verzwakking / uitval van de spieren aan de voorzijde van het onderbeen klapt uw voet naar beneden bij het maken van contact met uw hiel aan de grond. Dit zorgt ervoor dat u snel blijft hangen achter een trede, stoeprand of drempel.

Door onderzoek kan de precieze oorzaak van uw klapvoet aan het licht komen. Vaak is dat een combinatie van een fysiek en neurologisch onderzoek. In sommige gevallen is er een specifieker zenuwgeleidingsonderzoek nodig of wordt er een (MRI-) scan gemaakt.

Wanneer u met een klapvoet rondloopt kunt u daar veel hinder aan ondervinden. Logischerwijs wilt u daar dan zo snel mogelijk vanaf. Deze blog gaan wij in op de medische hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden bij een klapvoet, ook wel bekend als een ‘drop foot’.

Oorzaken klapvoet

Veelal ontstaat een klapvoet door beschadiging van de zenuw in het onderbeen (nervus peroneus). Dit gebeurt vaak door een trauma, het langdurig en vaak met de benen over elkaar zitten of het langdurig gehurkt zitten (tijdens het werken).

Klapvoet en een hernia of stenose

Daarnaast wil het zo nu en dan voorkomen dat een klapvoet ontstaat door een zogeheten hernia (breuk) of stenose (vernauwing van de wervelkolom) in de lumbale wervelkolom (onderrug). De uittredende zenuw wordt hierbij beschadigd, met een neurologisch verschijnsel (de klapvoet) als gevolg.

Hulpmiddelen (orthesen) bij een klapvoet

Een klapvoet spalk, brace, bandage of EVO is een hulpmiddel die er voor zorgt dat uw voet niet gaat ‘hangen’ tijdens de zwaaifase van het looppatroon of neerklapt op het moment dat het hielbeen contact maakt met de grond (landingsfase hielbeen). Klapvoetbraces en bandages worden alleen ingezet bij mensen met verzwakte voetheffers en een milde klapvoet, de EVO’s (enkel voetorthese) daarentegen, worden meer ingezet bij een zware klapvoet, zwaardere letsels en combinaties met spasticiteit. Er zijn verschillende varianten beschikbaar; van zeer eenvoudig tot geavanceerd.

Enkele voorbeelden zijn:

Een voorbeeld van een extreem eenvoudig maar effectieve klapvoetbandage is de Óssur Foot-Up. Dit is een bandage, geschikt voor milde voethefferspareses welke eenvoudig tussen de schoen en de enkel bevestigd kan worden. In tegenstelling tot andere producten welke in de schoen geplaatst moeten worden.

Daarnaast hoeft een Foot-Up niet aangemeten te worden door een orthopedisch instrumentmaker, maar kunt u dit heel eenvoudig zelf. Zie de maattabel bij het product.

Een andere mogelijkheid is de Boxia klapvoet orthese van het merk Orliman. Deze klapvoetbrace hoeft u, net zoals de ossur foot-up, niet aan te laten meten door een orthopedisch instrumentmaker, maar kunt u simpelweg zelf opmeten met behulp van de maattabel onderaan deze pagina.

Oefeningen bij een klapvoet

De beste manier om een klapvoet te behandelen is de directe druk op de zenuw weg te nemen. Het aanpassen van de lichaamshouding en het veranderen van gewoontes is vaak al voldoende om beter met een drop-foot om te gaan. Verder zijn er verschillende oefeningen om de controle / sensibiliteit over enkel / voet te trainen. Laat u informeren door een fysiotherapeut van ProBrace. Meestal herstelt de klapvoet binnen twee à drie maanden, maar in sommige gevallen zal de klapvoet nooit meer verdwijnen. Bij ernstige zwakte of complete verlamming biedt een combinatie van fysiotherapie met gerichte training in combinatie met een brace / bandage dé uitkomst.

Autorijden met een klapvoet?

Of u kunt autorijden met een klapvoet is per individu verschillend en van veel verschillende factoren afhankelijk. Laat u goed informeren door uw huisarts, neuroloog of een specialist van ProBrace. Neem geheel vrijblijvend contact met ProBrace op via info@probrace.nl of +31 (0)85 4011 911.

Hardlopen met een klapvoet?

Ook voor het hardlopen met een klapvoet geldt; dit verschilt heel erg per individu. Laat u kundig informeren en adviseren door een fysiotherapeut, huisarts, neuroloog of een specialist van ProBrace. U bent altijd welkom om ons spreekuur te bezoeken. Dit is geheel vrijblijvend, maar wel op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via info@probrace.nl of +31 (0)85 4011 911.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

Had er al ervaring mee

8 / 10

Had er al ervaring mee. En bevalt goed.

Bijzonder tevreden daar ik met mijn…

10 / 10

Bijzonder tevreden daar ik met mijn bestelling ook nog een foutje had gemaakt. Maar alles werd direct en snel geregeld.

Duidelijk site met goede zoekfuncties

8 / 10

Duidelijk site met goede zoekfuncties. Meer informatie geven wanneer de bestelde goederen afgeleverd gaan worden (direct bij het bestellen)

Toegevoegde waarde om de hernia in de…

10 / 10

Toegevoegde waarde om de hernia in de buik goed te beschermen.

goede kwaliteit

10 / 10

goede kwaliteit

Laat een review achter