Hallux valgus | hulpmiddelen kopen? - ProBrace

Hallus valgus

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een veel voorkomende blessure aan tenen. Een aandoening in de hallux valgus is letterlijk te vertalen. De hallux is je grote teen en wanneer de teen in valgus staat dan wijst de teen naar buiten(lateraal).

Zoals hierboven beschreven is, staat de grote teen naar buiten gewezen bij een hallux valgus. Eigenlijk is het een standsafwijking van de grote teen. Tijdens deze afwijking steekt het middenvoetsbeentje, vlak onder de grote teen naar buiten uit. Deze knobbel wordt bunion genoemd. De bunion kan zeer pijnlijk zijn en irritaties opleveren, vooral bij het dragen van schoenen. Bij de bunion kan huidirritatie en gewrichtsontsteking het gevolg zijn.

Oorzaak hallux valgus

Hallux valgus kan een aangeboren afwijking zijn, maar het hoeft niet. Vaak is het een aandoening in de voet. De voet staat dan te ver naar binnen, zoals bij een doorgezakt voet. Echter zijn het in praktijk meer dames (90%) die met dit probleem te kampen hebben dan mannen. De schoenen van vrouwen zijn vaak te smal, vooral bij hakken. Er komt te veel druk op de voorvoet.

Symptomen hallux valgus

  • Pijn aan net achter de grote teen (bunion)
  • De grote teen wijst naar buiten (lateraal)
  • Schoenen passen lastig
  • De bunion kan rood zijn
  • Pijn in het gewricht van de grote teen

Behandelen

Een hallux valgus is prima te behandelen. Een behandeling is echter niet altijd nodig. Sommigen willen de hallux valgus graag laten behandelen omdat het er niet zo mooi uitziet, maar wanneer pijn niet aanwezig is hoeft het niet per se te worden behandeld.

Bij lichte pijntjes kunnen eventueel goede schoenen al een hele hoop doen. Een alternatief is de teen passief te spreiden. Dit kan al eenvoudig door een siliconen teenspreider aan te schaffen of met behulp van een lichte brace.

  1. Voor een siliconen teenspreider, waarbij de teen passief worden gespreiden kiest u het eenvoudigst voor de Orliman Softgel of de Halux Valgus Teenspreider. Eenvoudig in gebruik en makkelijk te wassen.
  2. Bauerfeind Valguloc Teen Brace
  3. Hallux valgus Teenbrace van Novamed
  4. Go Medical Hallux Valgus
Hallus valgus
Lees meer