Wat Is Hielspoor Probrace Heeft De Oplossing

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Het verschil tussen Hielspoor en Fasciitis Plantaris?

Ondanks dat hielklachten in de meeste gevallen al snel ‘Hielspoor’ worden genoemd, is er bij een overgroot deel van de mensen vaak sprake van een ontsteking van de peesplaat (Fasciitis Plantaris). ‘Hielspoor’ is echter een veel gebruikte en welbekende term, die vaak aangehaald wordt om hielpijn te omschrijven. Maar wat is nou het verschil tussen beide termen?

Hielspoor en Fasciitis Plantaris, de verschillen

In deze blog gaan wij in op de verschillen tussen Hielspoor & Fasciitis Plantaris, wat beide diagnoses inhouden, de behandeling van beide én welke hulpmiddelen u kunnen helpen sneller te herstellen en pijnvrij de dag door te komen.

De symptomen van Hielspoor en Fasciitis Plantaris zijn veelal hetzelfde, echter zijn het twee ‘totaal verschillende’ diagnoses. De verschillen zitten ‘m met name in de aangedane structuren van het probleem en niet in de symptomen. Om uit te leggen wat het verschil is tussen beide, leg ik u graag eerst beide termen uit:

Wat is hielspoor?

Bij hielspoor is er door verkalking een doornvormig aanhangsel ontstaan op het hielbeen (zie onderstaande afbeelding). De verkalking die ontstaat, hoeft geen garantie te zijn om pijn te ervaren. Veel mensen zullen een (kleine) verkalking hebben zonder de symptomen van hielspoor te ervaren.

Wat is Fasciitis Plantaris?

Fasciitis Plantaris is een aandoening waarbij er een non-bacteriële ontstekingsreactie is ontstaan aan de peesplaat (de fascii plantaris), gelegen aan de onderzijde van de voet (zie onderstaande afbeelding). Deze peesplaat heeft haar begin (de Origo) aan het hielbeen, op de plek waar een hielspoor ontstaat (vandaar ook de verwarring met de diagnose hielspoor)

Wat is het verschil?

De verschillen tussen Hielspoor en Fasciitis Plantaris liggen dus bij de aangedane structuren, niet zozeer bij de symptomen (pijn onder de voet, startpijn, pijn na lang staan, etc). Bij een Hielspoor is er extra botvorming ontstaan door verkalking. Bij een Fasciitis Plantaris is een ontsteking van de weke delen (de peesplaat) de oorzaak voor de klachten.

Oorzaken

Veelal ontstaan zowel Fasciitis Plantaris als Hielspoor door een chronische overbelasting. Welbekende oorzaken en risicofactoren van overbelasting zijn:

  • Overgewicht
  • Platvoeten
  • Overmatige pronatie in de voeten
  • Stijve of korte kuitspieren
  • Slechte schoenen
  • Langdurig staan (bijvoorbeeld bij een staand beroep)

Klachten

Welke symptomen / kenmerken geven mensen met Hielspoor en Fasciitis Plantaris vaak aan?

  • Pijn aan de onderkant van de voet,
  • Pijn tijdens het (langdurig) lopen of staan
  • Startpijn (pijn bij de eerste stappen wanneer u ’s ochtends opstaat uit bed of wanneer u lang stil heeft gezeten of gestaan)
  • Een verdikking van het hielkussen onder de voet

Hoe Hielspoor te behandelen?

Hielspoor is een lastig te behandelen diagnose, door vormverandering aan het bot. Een bot is door conservatieve behandeling (bijvoorbeeld oefeningen) niet te beïnvloeden. Wat er wél te behandelen is, zijn de omliggende structuren die aangedaan zijn door ‘het Hielspoor’. Er kan hierbij worden gekozen om ’s nachts, overdag of allebei te behandelen. Een nachtspalk is ’s nachts te gebruiken om te zorgen dat de ‘voet niet afhangt’ en de spanning op de peesplaat vergroot wordt. Voor overdag kan ervoor gekozen worden om hielspoor gelhakjes of hielspoor zooltjes te dragen. Deze zorgen voor demping en drukverdeling op de pijnlijke plek, waarmee irritatie van de aangedane structuren en pijn verminderd wordt. Voor een optimaal resultaat raden wij u aan om zowel overdag als ’s nachts te behandelen. Dit kunt u doen door een gebruik te maken van een van onze hielspoorpakketten.

Hoe Fasciitis Plantaris te behandelen?

De behandelmethoden voor Fasciitis Plantaris zijn gelijk aan die van hielspoor; een nachtspalk voor de nacht en overdag inlegzolen. Voor Fasciitis Plantaris hebben wij speciale Fasciitis Plantaris Inlegzolen te koop. Deze zorgen voor een goede ondersteuning van de voetboog en de peesplaat, om de voet uit de pronatiestand te halen en om platvoeten tegen te gaan.

Wat doet een Hielspoor nachtspalk?

Een nachtspalk zorgt ervoor dat de voet niet afhangt tijdens het slapen. Door de voet te ondersteunen in een hoek van ongeveer 80-90 graden zal de peesplaat onder de voet (Fascia Plantaris) niet in een gespannen / afgehangen stand terecht komen. Het afhangen (plantairflexie) van de voet is namelijk een natuurlijke houding tijdens het slapen (denk maar aan de welbekende ‘Foetushouding’). De peesplaat staat tijdens de nacht onder lichte spanning en in een verkorte positie. In de ochtend wordt de peesplaat bij de eerste stappen weer op rek gebracht, met een startpijn / spierpijn als gevolg. Deze startpijn kunt u verhelpen door het gebruik van een Hielspoor Nachtspalk gedurende de nacht.

Het is normaal even te moeten wennen aan het dragen van een nachtspalk. Wanneer het gebruik lichtelijk wordt opgebouwd is de gewenningstijd minimaal 14 dagen. Hierna zullen geen lichamelijke ongemakken meer worden ervaren. In totaal is het advies om de spalk minimaal 6-8 weken te dragen voor een goed effect. Dit effect kan worden ondersteund door het dragen van gelhakjes of inlegzolen. In de meeste gevallen adviseren we een nachtspalk boven een Strassburg sok. Het voordeel van de spalk is dat de tenen niet in overstrekte stand komen te staan, wat kramp zou kunnen veroorzaken.

Meer weten over hielspoor? Lees ook eens onze andere blogs over hielspoor:

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

Zit prima geeft een goede bescherming…

8 / 10

Zit prima geeft een goede bescherming aan mijn enkel.

De brace ondersteunt me goed en helpt…

10 / 10

De brace ondersteunt me goed en helpt om de knie te beschermen terwijl ik mijn oefeningen doe.

Goede en vriendelijke klantenservice

10 / 10

Problemen met de bezorgdienst. Die stuurde een bericht via de mail dat de brace bezorgd was, maar dat was niet het geval. Contact met de...

makkelijke en snelle omwisseling

10 / 10

makkelijke en snelle omwisseling. Goed geregeld.

Niets bijzonders

8 / 10

Niets bijzonders, gewoon geleverd wat ik besteld had, was niet zo moeilijk hoop ik

Laat een review achter