Kniebrace Dragen Bij Knieschijf Klachten

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Kniebrace dragen bij knieschijf klachten?

Lees hier onze nieuwste blog over de beste kniebraces te gebruiken bij klachten aan en rondom de knieschijf!

Uw knieschijf is een handig onderdeel van de knie. Het over het bovenbeen sporende botje is onderdeel van de Quadricepspees en zorgt voor een efficiëntere overdracht van de krachten. De knieschijf -ook wel ‘patella’ genoemd- creëert namelijk een hefboom ten opzichte van de gewrichtsas in de knie. Hierdoor kunt u uw onderbeen gemakkelijker strekken vanuit een gebogen positie en hebt u een preciezere coördinatie.

Wanneer de knieschijf niet goed over het bovenbeen spoort of het glijden ervan bijvoorbeeld door artrose verhinderd wordt kunnen er klachten ontstaan. Tapen of een kniebrace dragen kan uitkomst bieden, echter kan tape op den duur de huid te ernstig beschadigen. In onderstaande blog belichten we de meest voorkomende klachten aan de knieschijf en de uitkomst die een kniebrace hierin kan bieden.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een verzamelnaam van pijnklachten veroorzaakt door problemen in het articuleren van de knieschijf op het bovenbeen. Deze oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:

– Overbelasting: teveel activiteit (op een harde ondergrond)
– Hypermobiliteit van de knieschijf
– Artrose of reuma
– X- of O-benen
– Verschil in beenlengte
– Beperkte kracht in Quadriceps (vierkoppige bovenbeenspier)

Voor een juiste behandeling is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Zo kunnen problemen aan de voet heel goed ten grondslag liggen aan problemen met de knie. In dat geval zijn goede inlegzolen de oplossing. Bij reumatische klachten zoals artrose of een hypermobiliteit ligt de oorzaak in de knie zelf. Hiervoor is een kniebrace een juist hulpmiddel. Meer informatie over de juiste kniebrace bij knieklachten wordt verder in de blog gegeven.

Patellaluxaties

Een Patellaluxatie is het uit de kom schieten (=luxatie) van de knieschijf (=patella). De knieschijf wordt komt hierbij naast het gootje van het bovenbeenbot terecht. Dit is een pijnlijk voorval en kan worden veroorzaakt door een trauma maar ook door een simpele kleine beweging. De spieren en banden die de knieschijf op de plek houden worden hier flink uitgerekt. Na de eerste keer is de kans op een nieuwe luxatie daarom groter. Bij herhaaldelijk luxeren van de knieschijf is het verstandig om preventief een kniebrace te dragen. Deze kan ook worden ingezet als preventieve of nabehandeling bij een (Mediaal Patellofemoraal) Ligament (re)constructie. Dit kan een optie zijn wanneer de knieschijf te vaak luxeert. Het luxeren van de knieschijf gebeurt bijna altijd naar buiten (lateraal), daarom is het nodig om de knieschijf naar binnen toe (mediaal) te ondersteunen. Mocht u echter een knieschijf hebben die naar binnen (mediaal) luxeert, neem dan even contact met ons voor een passend advies!

Retropatellaire Chondropathie, Artrose & Reuma

Op de knieschijf en het dijbeen zit kraakbeen om de botten goed over elkaar te laten glijden. Wanneer het kraakbeen slechter wordt of afneemt spreek men van retropatellaire chondropathie of artrose. Helaas is de afname van kraakbeen degeneratief, dat wil zeggen dat dit niet bij kan groeien of kan herstellen. Deze klacht kan pijn veroorzaken tijdens het strekken en buigen van de knie. Met een kniebrace kan in dit geval de knieschijf worden gecorrigeerd zodat het glijden van de knieschijf optimaal verloopt.

Patellabraces

Goede patellabraces corrigeren de knieschijf en bieden daarom een uitkomst bij bovenstaande klachten. De speciaal ingebouwde patellapelotte hapt om de knieschijf en begeleidt deze tijdens het strekken en buigen. Bijna altijd is het nodig om de knieschijf naar binnen toe (mediaal) te corrigeren. De Patellabraces zijn dan ook standaard ingesteld om in deze richting te ondersteunen. Mocht het toch andersom nodig zijn kunt u de kniebrace voor de andere zijde bestellen. U wilt bijvoorbeeld uw linkerknieschijf naar binnen toe corrigeren dan bestelt u de kniebrace voor rechts. Neem alvorens dit te doen aub wel eerst contact met ons op, voor een passend advies!

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de beste Patellabraces. Meer productinformatie en het bepalen van de juiste maat vindt u op de productpagina’s. Mocht u naar aanleiding van deze blog toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

Patellabandje (ondersteuningsklasse 1): https://www.probrace.nl/patellabandje-g.html

Thuasne Genu FS knieschijfbrace (ondersteuningsklasse 2): https://www.probrace.nl/genu-fs-promaster-thuasne.html

Thuasne Patella Reliever (ondersteuningsklasse 2): https://www.probrace.nl/thuasne-patella-reliever-patellabrace.html

Bauerfeind Genutrain P3 met siliconen (ondersteuningsklasse 2): https://www.probrace.nl/genutrain-p3-met-siliconen-kniebrace.html

Genu PFS ProMaster kniebrace (ondersteuningsklasse 3): https://www.probrace.nl/genu-fs-promaster-thuasne.html

Contact:

T: +31 (0) 85 4011 911

E: info@probrace.nl

(!) Tip: zie ook onze andere blog over kniebraces: https://www.probrace.nl/blogs/blog/kniepijn-kniebrace-kopen/

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
  • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

In de middag besteld en de volgende dag…

10 / 10

In de middag besteld en de volgende dag al in huis

Snel en makkelijk bestel proces

8 / 10

Snel en makkelijk bestel proces. Goede update over levering. Maattabel klopt

Toppie product

10 / 10

Perfect product doet zijn werk goed

Het zou fijn zijn als er bij de plastic…

8 / 10

Het zou fijn zijn als er bij de plastic onderdelen voor de nacht er een zachte stof of iets dergelijks overheen gedaan kan worden anders...

De service

10 / 10

De service

Laat een review achter