Hamstring brace online kopen? | Bovenbeenbraces en bovenbeenbandages - ProBrace

Hamstring brace kopen? Probeer een bovenbeen brace bij hamstringblessure!

Wat is een hamstringblessure? 

Met de hamstrings worden drie spieren aan de achterzijde in het bovenbeen aangeduid. Deze spieren verbinden de zitbeenknobbel (tuber ischiadicum) met het onderbeen. De voornaamste functiecomponenten zijn het naar achter brengen van het been (retroflexie) in het heupgewricht (art. coxae) en buiging (flexie) in het kniegewricht (art. genus). De spieren die de hamstrings vormen hebben de namen: ‘m. semitendinosus’, ‘m. semimembranosus’ en ‘m. biceps femoris’

Er wordt gesproken over een acuut hamstringletsel wanneer er enkele of meerdere vezels van een hamstringspier scheuren. Deze scheuren ontstaan meestal bij de overgang van spier naar pees. Deze overgang bevindt zich zowel aan de oorsprong van spier (origo) als bij de aanhechting (insertie). Hier gaat het stugge spierweefsel over naar stevig peesweefsel en deze plek is hierdoor kwetsbaar. De spier waarbij het letsel het vaakst voorkomt is de ‘m. biceps femoris’

De scheur in de spier gaat gepaard met een bloeding. Wanneer er veel vezels gescheurd zijn kan er een blauwe donkere plek op de achterkant van het been zichtbaar worden. Er zijn drie verschillende gradaties van scheuren en deze zijn hieronder beschreven. 

Eerstegraads scheuring hamstrings

Bij deze scheuring is één tot vijf procent van de spiervezels verrekt of beschadigd. Hierdoor geeft het buigen van het been een onprettig gevoel maar is er wandeltempo nauwelijks pijn. Ook is er nauwelijks sprake van een zwelling in het bovenbeen maar kan er wel een lichte tinteling worden ervaren. Deze scheuring gaat met rust meestal vanzelf weer over.

Tweedegraads scheuring hamstrings

Bij deze scheuring is er duidelijk sprake van een zwelling en ook doet het drukken op de hamstring erg pijn. Zelfs de lichtste belasting, zoals wandelen of fietsen is gaat gepaard met flinke pijn. Hierbij wordt dan ook aangeraden om een afspraak met een fysiotherapeut te maken.

Derdegraads scheuring hamstring

Er is bij deze scheuring een grote zwelling op het bovenbeen zichtbaar. De pijn beperkt zich niet alleen tot de hamstring maar ook is ook voelbaar bij de buurspieren. En lopen is alleen nog mogelijk met krukken. Bij deze scheuring is de spier volledig afgescheurd en is de enige oplossing een operatie.

Hoe ontstaat een hamstringblessure?

Een hamstringblessure kan ontstaan wanneer er plotseling een grote kracht op de hamstring komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sporten wanneer er plotseling aangezet wordt voor een sprint of juist plotseling wordt afgeremd, maar het kan ook gebeuren bij sporten waar gesprongen of getrapt wordt. Tijdens deze momenten komt er veel spanning op de hamstringpees te staan en dan is de kans op scheuren het grootst. De scheur van de hamstring veroorzaakt acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen waardoor verder sporten niet langer mogelijk is.

Risico's hamstrings blessure

Er zijn meerdere factoren die het risico op een hamstringblessure vergroten. De belangrijkste staan hieronder opgesomd:

 • Leeftijd
 • Verstoring van spierbalans
 • Spiervermoeidheid
 • Korte hamstrings
 • Onvoldoende warming-up
 • Eerder hamstringletsel

Hoe herken ik een hamstringblessure? 

Er zijn meerdere symptomen van belang bij hamstringblessures. Hieronder zijn deze opgesomd:

 • Acute pijn aan de achterkant van het bovenbeen, over het algemeen na het sporten.
 • Buigen van de knie tegen weestand is pijnlijk.
 • Rekken van de spier is pijnlijk.
 • Bij veel gescheurde vezels kan het voelen alsof er een hap uit de spier is genomen.
 • Druk op de gescheurde vezels is pijnlijk.
 • Er is sprake van krachtverlies.
 • De gescheurde spier kan gaan aanspannen en kramp veroorzaken.
 • De hamstrings hechten zich op de zitbeenknobbel en belasting hierop kan pijn gaan doen.
 • Bij bloeding kan er een donkere blauwe plek aan de achterzijde van het been zichtbaar worden (Deze zakt naarmate de tijd verstrijkt naar beneden uit door de zwaartekracht).
 • Er is zwelling aan de achterzijde van het been, net onder de bil, voelbaar.

Hoe lang duurt het herstel van een hamstring blessure? 

Het herstel duurt gemiddeld zes tot acht weken bij gedeeltelijke ruptuur. Bij een volledig ruptuur, wanneer de spier volledig is afgescheurd moet er geopereerd worden. Het herstel kan dan tot drie maanden duren. Het wordt streng aangeraden de operatie binnen en week uit te laten voeren omdat het daarna minder goed geneest. 

Probeer een bovenbeenbrace bij een hamstringblessure!

Lees meer
Bauerfeind MyoTrain Bovenbeenbrace

MyoTrain Bovenbeenbrace

De Bauerfeind MyoTrain Bovenbeenbandage wordt door specialisten aanbevolen bij kneuzingen, de eerste periode na een fractuur (breuk) en bij spierblessures van de m. Hamstrings en m. Quadriceps. Zowel links als rechts te dragen!

€89,95 €83,95

Vergelijk
Informatie
NovaMed Bovenbeenbrace Novamed

Bovenbeenbrace Novamed

Heeft u last van uw bovenbenen? Hamstings of Quadricepsklachten? De benen overbelast? Of juist gewoon preventief? De Novamed dijbeenbrace is ontworpen om bij deze ongemakken optimaal steun te bieden.

€49,95 €24,95

Vergelijk
Informatie
Thuasne Neopreen Steunverband Bovenbeen

Neopreen Steunverband Bovenbeen

Deze bovenbeenbandage is bedoeld om preventief te dragen of bij hervatting van sportactiviteiten na een (kleine) spierblessure van de m. hamstrings / m. quadriceps. De bovenbeenbandage zit comfortabel en is bovendien zowel links als rechts te dragen.

€29,95 €19,95

Vergelijk
Informatie
Bioskin Bioskin Thigh Skin Bovenbeen bandage

Bioskin Thigh Skin Bovenbeen bandage

De BioSkin Thigh Support Bovenbeenbandage biedt compressie, warmte en stabiliteit zonder hinderlijk aanwezig te zijn. De Thigh Support Bovenbeenbandage kan zowel preventief als bij blessures van de m. Hamstrings of m. Quadriceps ingezet worden.

€42,95

Vergelijk
Informatie
Incl. btw