Worden (sport)braces vergoed door de zorgverzekeraar?

  • Geplaatst op
  • Door Semmy Meijer (Gastblog)
  • 0

De vergoeding voor een brace vanuit de zorgverzekeringen, hangt vooral af of je aan enkele voorwaarden voldoet. Lees deze blog om daar achter te komen.

Het dragen van een brace kan voor veel mensen een handig hulpmiddel zijn. Er zijn een tweetal categorieën mensen die een brace dragen. Dit zijn sporters die een brace hebben ter ondersteuning, wanneer zij geblesseerd zijn of ter voorkoming van een blessure, maar er zijn ook mensen die een brace nodig hebben vanwege medische klachten, veelal chronisch, of mensen met groeiproblemen, waarbij een brace kan helpen de groei te corrigeren. 

Soorten braces 

Braces zijn verkrijgbaar voor nagenoeg elk lichaamsdeel. Vooral voor sporters zijn braces voor enkels en knieën populair. Er zijn softbraces en hardbraces. Een softbrace is van zacht materiaal gemaakt en flexibel. Dit is voor sporters ook nodig, omdat zij veel in beweging zijn. Mensen met chronische medische klachten hebben vaak een hardbrace, meestal gemaakt van hard kunststof. Braces zijn geschikt voor enkels, knieën, polsen, voeten en rug maar er bestaan ook duimbraces. De veel geziene halskraag die je veel ziet bij mensen met nekklachten is ook een soort van brace. Een brace geeft ondersteuning en helpt om pijnen weg te nemen.

Vergoeding

De prijzen voor bijvoorbeeld een polsbrace of enkelbrace kunnen heel verschillend zijn. Goedkoop voor eenvoudige sportbraces tot behoorlijke prijzen, wanneer een brace speciaal op maat gemaakt moet worden voor patiënten met (chronische) medische klachten. De vergoeding voor een brace vanuit de zorgverzekeringen, hangt vooral af of je aan enkele voorwaarden voldoet. Er kan vergoed worden vanuit de basisverzekering en uit de aanvullende zorgverzekeringen. Wanneer je komend jaar verwacht een brace te moeten dragen, dan is het handig aan einde van het jaar de zorgverzekering 2019 te vergelijken en kijken welke verzekering het meeste vergoedt.

Voorwaarden voor vergoeding

Om vanuit de basisverzekering een vergoeding van je zorgverzekeraar te ontvangen moet je voldoen aan enkele voorwaarden:
• Een medische indicatie is noodzakelijk. Dit kan zijn van een specialist, een orthopeed, een revalidatiearts of een reumatoloog. Zonder medische indicatie zal je het zelf moeten betalen.
• Een heel belangrijke voorwaarde is, dat een brace niet tijdelijk dient te zijn. Anders zullen verzekeraars een stortvloed aan declaraties krijgen van sporters die een tijdelijke brace nodig hebben en daar is een zorgverzekering niet voor bedoeld. Dit is dan ook de reden dat sporters een brace meestal ook niet vergoed krijgen.
• Het moet een officieel erkende brace zijn. De leverancier van de brace moet een certificaat van de Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Hulpmiddelen (SEMH) hebben.
• Uiteraard moet de brace functioneel zijn en worden gebruikt ter ontlasting, ondersteuning of ter correctie.

Hoewel een tijdelijke brace vanuit de basisverzekering niet vergoed wordt, kan dit in sommige gevallen wel met een aanvullende zorgverzekering. Bekijk dus voor het komende jaar de zorgverzekering 2019 als je een tijdelijke brace moet of wilt dragen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.