Hypermobiliteit – Kan een brace mij helpen?

  • Geplaatst op
  • 0
Hypermobiliteit – Kan een brace mij helpen?

Hypermobiliteit is een overbeweeglijkheid van de gewrichten. Zo kunnen mensen met hypermobiliteit vaak hun knieën of ellebogen overstrekken of hun vingers helemaal achterover duwen. Deze aandoening komt tot uiting doordat de gewrichtsbanden en het kapsel van het bindweefsel rondom de gewrichten hogere elastische eigenschappen hebben. Bij beweging rekken deze banden mee in plaats van dat deze strak gaan staan. Hierdoor kunnen de gewrichten verder bewegen dan bij de gemiddelde persoon.

Braces en bandages worden veelvuldig ingezet bij hypermobiliteitsklachten. Echter is het belangrijk om te weten wat deze klachten precies inhouden. U kunt een brace preventief gaan dragen om klachten te voorkomen. Wij adviseren echter om dit alleen te doen tijdens het sporten of bij activiteiten met een hoge intensiteit.

 

Wat is hypermobiliteit?

Als u hypermobiel bent, zijn uw gewrichtsbanden en pezen soepeler dan de gemiddelde persoon. Meestal uit hypermobiliteit zich rond de vingers, knieën en de wervelkolom. Deze gewrichten kunnen verder gestrekt worden dan bij de meeste mensen.

Hypermobiliteit hoeft geen klachten te veroorzaken, wel is het mogelijk dat u pijn krijgt aan de spieren of gewrichten doordat de spieren harder moeten werken. Als u hierdoor spier- of gewrichtsklachten krijgt, heet dit het hypermobiliteitssyndroom (HMS). Hypermobiliteit komt vrij veel voor en kan ook geen kwaad. Hypermobiliteit komt meer voor bij vrouwen en mensen van Aziatische afkomst.

 

Hoe weet ik of ik hypermobiel ben?

Heeft u het vermoeden dat u hypermobiel bent? Aan de hand van de volgende checklist kunt u testen of u hypermobiel bent:

Kunt u uw pinken 90 graden of verder overstrekken?

Kunt u uw duimen tegen uw voorarm duwen?

Kunt u uw ellebogen 10 graden overstrekken?

Kunt u uw knieën 10 graden overstrekken?

Lukt het u om voorover te buigen en uw handen plat op de grond neer te leggen, zonder dat u uw knieën buigt?

Hypermobiliteit testen

Hoeveel vinkjes staan in uw checklist? Als u vier of meer gewrichten kunt overstrekken heeft u hypermobiele gewrichten.

 

Wat helpt tegen hypermobiliteit?

Mensen met hypermobiliteit zullen waarschijnlijk uitblinken in sporten als turnen of ballet. Hun lichaam is minder geschikt voor krachtsporten zoals sprinten, gewichtheffen en bodybuilden.

Hypermobiliteit heeft te maken met uw bouw. Iemand die hyper mobiel is zal dit dus altijd blijven. Er wordt wel eens gezegd: voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat u blessures oploopt of klachten krijgt door uw hypermobiliteit kunt u een aantal maatregelen nemen. Zo moet u in alle gevallen overbelasting van uw spieren voorkomen. Daarnaast zijn sporten waarbij u veel snelle bewegingen moet maken en veel kracht moet leveren niet geschikt voor u.

Wij raden u aan om altijd een brace te dragen wanneer u klachten ondervindt van uw hypermobiliteit. Een brace ondersteunt uw gewrichtsbanden, waardoor de kans kleiner is dat u een blessure oploopt.

 

Geschikte braces bij hypermobiliteitsklachten zijn:

Polsbraces voor hypermobiliteit:

Thuasne Ligaflex Classic Polsbrace

Teyder polsbrace neopreen

Thuasne ligaflex pro

 

Kniebraces voor hypermobiliteit:

Teyder kniebrace met scharnieren

Thuasne Genu ligaflex kniebrace

Bauerfeind Genutrain S kniebrace

 

Elleboogbraces voor hypermobiliteit:

Elleboogbrace Care

Thuasne elleboogbandage

 

Schouderbraces voor hypermobiliteit:

Thuasne sport schouderbandage

Teyder schouderbrace

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.