Hielpijn bij kinderen

Hielpijn bij kinderen

Kinderen kunnen last krijgen van hielpijn. Hierdoor beleven ze minder plezier aan buiten spelen, sporten en andere bezigheden die horen bij het kind zijn. In dit artikel kun je lezen wat de oorzaken zijn voor hielpijn bij kinderen en wat er aan te doen is.

Hielpijn bij kinderen in de groei:

Bij kinderen tussen de 8 en 15 jaar komt hielpijn regelmatig voor, bijna 4 op de 1000 kinderen ontwikkelen deze klachten. De klachten kenmerken zich door:

  •  - Pijn aan de achterzijde of onderzijde van de hiel
  •  - Lopen op de tenen
  •  - Mank lopen
  •  - Ze willen niet deelnemen aan sport of andere activiteiten
  •  - De pijn uit zich hoofdzakelijk na een activiteit

Deze pijnklachten zijn bekend onder de de namen: ziekte van Sever, Morbus Sever, Apofysitis alcaneï, Severs Dissease. Het is welliswaar een ziektebeeld, maar het beschijft met name een gesteldheid bij kinderen.

Wat is de oorzaak van hielpijn bij kinderen?

Bij kinderen tussen de 8 en de 15 jaar is het lichaam nog volop in ontwikkeling, dus ook het hielbot (calcaneus). In dit hielbot zit een groeischijf (apofyse). Totdat het lichaam (en dus het hielbot) volledig is uitgegroeid en alle groeischijven zijn gesloten blijft dit een zwakke plek. Op onderstaande afbeelding is de apofyse duidelijk te zien, aan het uiterste puntje van het hielbot rechts van de apofyse hecht de achillespees aan. Constante druk en belasting op deze groeischijf door lopen, hardlopen of te actieve sporten kunnen een ontsteking in de apofyse veroorzaken. 

Apofyse kinderen


Hoe kan ik de hielpijn klacht van mijn kind het beste behandelen?

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te behandelen en de klachten te verminderen.

Uit een recent onderzoek vanuit het AMC door Dr. J.J. Wiegerinck is gebleken dat zowel een hakverhogende zachte inlegzool, rust als fysiotherapie allemaal een significante afname van de pijn geeft bij kinderen met apofysitis calcaneï.

Ben je na het lezen van dit artikel toch nog niet gerustgesteld of heb je nog vragen, stel ze dan hieronder of raadpleeg de huisarts.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.