Help! Ik heb een klapvoet!

Help! Ik heb een klapvoet!

Door onderzoek kan de precieze oorzaak van uw klapvoet aan het licht komen. Vaak is dat een combinatie van een fysiek en neurologisch onderzoek. In sommige gevallen is er een specifieker zenuwgeleidingsonderzoek nodig of wordt er een (MRI-) scan gemaakt.

Wanneer u met een klapvoet rondloopt kunt u daar veel hinder aan ondervinden. Logischerwijs wilt u daar dan zo snel mogelijk vanaf. Deze blog gaan wij in op de hulpmiddelen die gebruikt worden bij een klapvoet.

Wat is een klapvoet?

Door een operatie, zenuwuitval of een trauma kunnen de voetheffersspieren (peroneus) soms (tijdelijk) minder goed werken, danwel geheel uitvallen. Het gevolg hiervan is dat u uw voet minder goed kunt heffen of helemaal niet kunt heffen. Dit beïnvloedt uw looppatroon, is vermoeiend en kan er voor zorgen dat u struikelt over kleine oneffenheden. Dit wordt een klapvoet of 'drop foot' genoemd. De aandoening klapvoet doet zijn naam eer aan. Door de verzwakking / uitval van de spieren aan de voorzijde van het onderbeen klapt uw voet naar beneden bij het maken van contact met uw hiel aan de grond. Dit zorgt ervoor dat u snel blijft hangen achter een trede, stoeprand of drempel.


Door onderzoek kan de precieze oorzaak van uw klapvoet aan het licht komen. Vaak is dat een combinatie van een fysiek en neurologisch onderzoek. In sommige gevallen is er een specifieker zenuwgeleidingsonderzoek nodig of wordt er een (MRI-) scan gemaakt.


Wanneer u met een klapvoet rondloopt kunt u daar veel hinder aan ondervinden. Logischerwijs wilt u daar dan zo snel mogelijk vanaf. Deze blog gaan wij in op de medische hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden bij een klapvoet, ook wel bekend als een 'drop foot'. 

Oorzaken klapvoet

Veelal ontstaat een klapvoet door beschadiging van de zenuw in het onderbeen (nervus peroneus). Dit gebeurt vaak door een trauma, het langdurig en vaak met de benen over elkaar zitten of het langdurig gehurkt zitten (tijdens het werken).

Klapvoet en een hernia of stenose

Daarnaast wil het zo nu en dan voorkomen dat een klapvoet ontstaat door een zogeheten hernia (breuk) of stenose (vernauwing van de wervelkolom) in de lumbale wervelkolom (onderrug). De uittredende zenuw wordt hierbij beschadigd, met een neurologisch verschijnsel (de klapvoet) als gevolg.

Hulpmiddelen (orthesen) bij een klapvoet

Een klapvoet spalk, brace, bandage of EVO is een hulpmiddel die er voor zorgt dat uw voet niet gaat ‘hangen’ tijdens de zwaaifase van het looppatroon of neerklapt op het moment dat het hielbeen contact maakt met de grond (landingsfase hielbeen). Klapvoetbraces en bandages worden alleen ingezet bij mensen met verzwakte voetheffers en een milde klapvoet, de EVO’s (enkel voetorthese) daarentegen, worden meer ingezet bij een zware klapvoet, zwaardere letsels en combinaties met spasticiteit. Er zijn verschillende varianten beschikbaar; van zeer eenvoudig tot geavanceerd.


Enkele voorbeelden zijn:

 • - Foot-up
 • - Boxia
 • - Peroneus veer
 • - Caroli veer
 • - EVO
 • - Diverse fixatie braces
 

Een voorbeeld van een extreem eenvoudig maar effectieve klapvoetbandage is de Óssur Foot-Up. Dit is een bandage, geschikt voor milde voethefferspareses welke eenvoudig tussen de schoen en de enkel bevestigd kan worden. In tegenstelling tot andere producten welke in de schoen geplaatst moeten worden.
 

Daarnaast hoeft een Foot-Up niet aangemeten te worden door een orthopedisch instrumentmaker, maar kunt u dit heel eenvoudig zelf. Zie de maattabel bij het product. 

Een andere mogelijkheid is de Boxia klapvoet orthese van het merk Orliman. Deze klapvoetbrace hoeft u, net zoals de ossur foot-up, niet aan te laten meten door een orthopedisch instrumentmaker, maar kunt u simpelweg zelf opmeten met behulp van de maattabel onderaan deze pagina.

 

Oefeningen bij een klapvoet

De beste manier om een klapvoet te behandelen is de directe druk op de zenuw weg te nemen. Het aanpassen van de lichaamshouding en het veranderen van gewoontes is vaak al voldoende om beter met een drop-foot om te gaan. Verder zijn er verschillende oefeningen om de controle / sensibiliteit over enkel / voet te trainen. Laat u informeren door een fysiotherapeut van ProBrace. Meestal herstelt de klapvoet binnen twee à drie maanden, maar in sommige gevallen zal de klapvoet nooit meer verdwijnen. Bij ernstige zwakte of complete verlamming biedt een combinatie van fysiotherapie met gerichte training in combinatie met een brace / bandage dé uitkomst.

 

Autorijden met een klapvoet?

Of u kunt autorijden met een klapvoet is per individu verschillend en van veel verschillende factoren afhankelijk. Laat u goed informeren door uw huisarts, neuroloog of een specialist van ProBrace. Neem geheel vrijblijvend contact met ProBrace op via [email protected] of +31 (0)85 4011 911.

 

Hardlopen met een klapvoet?

Ook voor het hardlopen met een klapvoet geldt; dit verschilt heel erg per individu. Laat u kundig informeren en adviseren door een fysiotherapeut, huisarts, neuroloog of een specialist van ProBrace. U bent altijd welkom om ons spreekuur te bezoeken. Dit is geheel vrijblijvend, maar wel op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via [email protected] of +31 (0)85 4011 911.

 

Reacties

 1. Martijn Martijn

  Beste heer/mevrouw Gerberink,

  Een bankje voor in bed verkopen wij helaas niet, een veel toegepaste oplossing voor uw probleem is een nachtspalk: https://www.probrace.nl/nl/ossur-formfit-hielspoor-nachtspalk.html

  Dit zorgt ervoor dat de voet niet in spits kan komen, waardoor eventuele krampen ook voorkomen kunnen worden.

  Mocht u toch nog aanvullende vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze klantenservice!

  https://www.probrace.nl/nl/service/contact/

 2. ProBrace ProBrace

  Beste heer Mijnster,

  Neem gerust even contact op met onze deskundige productspecialisten voor het beste advies voor u.

 3. j mijnster j mijnster

  heb sinds nov klapvoet ,ik heb een hernia links maar rechts klachten ben vanmorgen naar specielist geweest komt niet uit mijn rug . maar uit mijn knie moet nog 4 jaar werken als onderhoudsschilder word moeilijk ivm opstaan als ik de reactie,s lees niet hoop gevend kan iemand mij advies geven

 4. Rein van ProBrace Rein van ProBrace

  Beste,

  Heeft u al eens naar dit product gekeken?
  https://www.probrace.nl/orliman-boxia-klapvoet-foot-up-orthese.html

  Meer informatie kunt u opvragen door te mailen naar [email protected] of bellen naar 085-4011911.

  Mvg,
  Rein van ProBrace

 5. R.Geers R.Geers

  Ik heb 2 klapvoeten, dit weet ik al een jaar, ik heb dus 2 peroneusveren en die werkt heel goed. Het lijkt net of je er heel lang op kan staan en lopen.
  Maar heel graag wil ik autorijden, dit gaat niet met de peroneusveren. Wie weet een oplossing voor mij.

 6. Martijn Mensch Martijn Mensch

  Beste Heer/mevrouw Hanzen,

  Bedankt voor uw reactie op onze blog. Vervelend dat u al zo lang een klapvoet heeft, de door u genoemde 'peroneusveer' is de simpelste statische ondersteuning voor uw voet. Maar er zijn ook meerdere opties (niet weergegeven op de website). Zo te horen is de huidige ondersteuning onvoldoende en heeft u een dynamische EVO / brace nodig. Dit kan ik via de mail natuurlijk nooit met zekerheid zeggen, daarom wil ik u uitnodigen om een keer bij ons langs te komen. Wij hebben diverse pas sets van dynamische klapvoetbraces zodat wij kunnen bepalen welke voor u de beste oplossing kan zijn. In veel gevallen, kan deze voorziening ook gewoon door ons bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd worden.

 7. AJH.Hanzen AJH.Hanzen

  Ik heb al 30 jaar een klapvoet, en men heeft dit geprobeerd te verhelpen met een zgn. Pereneusveer een stevige schacht
  vanuit de hiel ongeveer 30 cm omhoog op het been en word daar met klittenband vastgehouden, onder de voet loopt dan
  een zogenaamde voetzool dit is dan alles uit een stuk bij een orthopeed gemaakt maar helpen doet dit absoluut niet mijn voorvoet valt bij de afwikkeling steeds naar beneden en dat is met lopen erg lastig je hoort dan steeds een :klak: als je de voet neer zet, is er geen andere oplossing voor zodat je de voet zachtjes neer kunt zetten zonder die vervelende klap ?

 8. Maik Veenhuizen Maik Veenhuizen

  Beste,

  U kunt voor de juiste oefeningen het beste contact opnemen met een (gespecialiseerde) fysiotherapeut in de buurt. Wij kunnen u helpen met het juiste hulpmiddel! Zie deze pagina voor de beste klapvoetbraces: https://www.probrace.nl/braces/voet-brace/

  Met vriendelijke groet,
  Maik Veenhuizen
  ProBrace

 9. Polleunis Anita Polleunis Anita

  Hallo ik heb al van begin januari klapvoet door hernia rug. Na 5 maand zenuw knel knie. Operatie gehad
  Ben kine geweest hielp niet
  Heb spalk schaam me zo om met die spalk te lopen
  Wat voor oefeningen kan ik zelf doen. Mijn moed is gezakt

 10. Maik Veenhuizen Maik Veenhuizen

  L.s.,

  Dat is altijd vervelend om te horen. Bent u zoekende naar een brace om het heffen van uw voet een handje te helpen? Op deze pagina vindt u verschillende opties die u zouden helpen: https://www.probrace.nl/braces/voet-brace/

  Mocht u verder nog vragen hebben dan kunt u ons bereiken door een mailtje te sturen naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Maik van ProBrace

 11. nicole nicole

  Hoi heb een klapvoet door een hernia .
  Ben bij fysio en doe de hefspiwren . van mijn voet oefenen met een theraband.ben nu 2mnd bezig het door gevoel in het eerste stuk van mijn voet is over.

 12. Maik Veenhuizen Maik Veenhuizen

  U mag en kan met deze brace autorijden. Wel zou ik navraag doen bij uw verzekering of u wel verzekerd bent wanneer u deze orthese draagt. Of u deze vergoed krijgt van VGZ, dat moet u bij hen navragen. Mocht u verder nog vragen hebben dan raad ik u aan een mailtje te sturen naar [email protected] Fijne dag nog!

 13. Deuning Deuning

  Ik heb een vraag ik heb nu 3 maanden een klapvoet nu is mijn vraag kan ik met een brace auto rijden
  Krijg ik deze vergoed VGZ

 14. Maik Veenhuizen Maik Veenhuizen

  Beste Piet,

  U kunt met een klapvoetbrace altijd wandelen of (hard)lopen. Mochten de inlays sneller slijten, dan kunt u deze altijd extra aanschaffen. Dit kan via deze link: https://www.probrace.nl/blessures/voet/klapvoet/

  Daar staan de extra inlays tussen.

  Voor de sportspecifieke vragen over vermoeidheid tijdens het hardlopen en het ontwikkelen van een doof gevoel na 20 km raad ik u aan contact op te nemen met uw huisarts om eventueel een verwijzing te krijgen voor een sportarts of een neuroloog.

  Met vriendelijke groet,
  Maik van ProBrace!

 15. Piet Vervloed Piet Vervloed

  Heb anderhalf jaar een klapvoet als gevolg van een hernia. Wandel en hardloop graag. Heb een brace via u aangeschaft. Bij het wandelen gaan bij plm 20 km tenen doof aanvoelen en wordt voetzool erg gevoelig. Vind ook nog steeds dat wandelen en hardlopen vermoeiender is dan voorheen. Heb ook via Youtube en de Osteopaat getaped maar het gevolg is dat na 15 km achteraf mijn enkel slijmbeurs op hiel en peesplaat onder voet ernstige irritatie geeft. Osteopaat heeft dus het probleem ook niet kunnen verbeteren. Hardlopen met brace gaat erg goed alleen is het vele malen vermoeiender. Vraag is wat nu? Ik wil nog altijd graag wandelen en hardlopen maar het is zo heel erg moeilijk. Is het bv verstandig de brace altijd te dragen dan zou ik wat extra inlays moeten aanschaffen. Vraag mij ook af of de verlamming niet aan de buitenkant zit zoals gebruikelijk maar bij de grote teen omdat daar een gedeelte op de voet gevoelloos is. Wandelen met tape gaat overigens ook heel goed buiten de irritatie achteraf.

 16. Roel Bioch Roel Bioch

  Beste,

  Deze brace werkt absoluut goed! Zeker wanneer u uitval heeft in uw onderbeen door een hernia. Of deze vergoed wordt door Menzis dat durf ik u niet te zeggen. Hiervoor moet u met hen contact op nemen.

  Mocht u nog meer vragen hebben dan kunt u een email sturen naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Maik Veenhuizen
  ProBrace

 17. stef stef

  Ik loop al 6 jaar mer een klapvoet,ik heb wel een hernia gehad, zo'n brace helpt die echt goed is dat een verlichting met lopen ben al een paar keer goed gevallen zo'n brace wordt die vergoed bij de mensis....ik hoor wel.

 18. Piet hooiveld Piet hooiveld

  Goede morgen heer mevrouw

  Ik loop met een brace moet je die een keer per jaar na laten kijken.
  Graag een reactie

  Gr piet hooiveld

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.