Buikbreuk | liesbreukband kopen? - ProBrace

Buik / Liesbreuk blessure

Liesbreuk

Pijn door een liesbreuk? Heeft u een buikwand breuk? Zie hier de verschillende mogelijkheden voor een behandeling bij een blessure aan de lies! Blessure advies bij een liesbreuk? Koop een liesbreukband! De beste liesbreukbanden koopt u bij ProBrace! Lees meer

Wat is een buikbreuk?

De inwendige organen worden tegengehouden met de buitenwereld door spieren en weefsel. Het kan voorkomen dat de spieren en weefsel dunner en slapper worden. Er kan dan een scheurtje in de buikwand ontstaan. Als er een scheurtje in de buikwand ontstaat dan willen de organen, vaak de darmen naar buiten. Dit zal in het begin onschuldig zijn. De scheur in de buikwand is klein en er ontstaat alleen een klein bultje/ bobbel. Als de scheur groter wordt dan komt er in verhouding ook meer inhoud naar buiten zetten en wordt de bult groter.

Oorzaken van een buikbreuk

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor de buikwand dunner wordt en kan scheuren. Zo kan het een aangeboren oorzaak hebben.

Ook kan het zijn dat de buikwand dunner wordt naarmate de gezondheid afneemt, door bijvoorbeeld te roken (en daardoor veel te hoesten). De druk in de buikwand neemt hierdoor toe. De druk in de buikwant kan ook toenemen bij langduren inspanning door bijvoorbeeld te sporten, tillen of te drukken op de wc. Hierdoor komt er extra druk op de buikwand terecht waardoor de buikwand kan scheuren of de scheur groter kan worden.

Symptomen

Er is een onderscheid te maken tussen een liesbreuk en een buikwandbreuk.

  • Buikwandbreuk:

De buikwandbreuk komt voor in de regio van de buik. Vaak is de buikwand verzwakt of beschadigd geraakt door een operatie. Hierdoor is de kans groter dat de buikwand langzaam openscheurt.

  • Liesbreuk:

Een liesbreuk, komt in tegenstelling tot een buikwandbreuk, altijd voor bij de lies (vandaar de naam; liesbreuk). Ook bij de liezen kan een buikwand verzwakt zijn en scheuren. Echter kan een liesbreuk aangeboren zijn of ontstaan door te veel spanning op de buikwant.

Behandelen buikbreuk

Wat kun je aan een liesbreuk of buikwandbreuk doen? Is het te behandelen en hoe kun je het behandelen? Is met behulp van een korset of een elastische bandage te behandelen?

Voor meer informatie over het ontstaan, de oorzaken en de symptomen en “hoe te behandelen?” van een buikwantbreuk of een liesbreuk….. klik dan vooral door!

  1. Buikwandbreuk
  2. Liesbreuk