Zweepslag kuitspier? Wat doet u eraan? - ProBrace

Zweepslag kuitspier

Jaarlijks worden er veel mensen getroffen door een zweepslag. Een zweepslag is niets anders dan een spierscheuring welke zich bevindt in de kuitspier. De spierscheuring ontstaat door een plotselinge krachtige aanspanning van de kuitspier.  

Wat is een zweepslag van de kuit?

Een zweepslag is een spierscheuring hoog aan de binnenzijde van de kuit, net onder de knieholte. De kuitspier zorgt bij aanspanning voor een plantairflexie beweging van de voet (strekbeweging). De kuitspier zorgt dus voor een afzet beweging. Het plotseling krachtig afzetten en aanspannen van de spier kan ertoe lijden dat deze, in de meeste gevallen lichtelijk inscheurt.

Zweepslag kuitspier
×

Kleur

Materiaal

GO Medical GO Medical Nachtspalk Hielspoor + gratis wreefpad

GO Medical Nachtspalk Hielspoor + gratis wreefpad

Deze nachtspalk is het beste hulpmiddel voor behandeling van klachten veroorzaakt door hielspoor. De spalk draagt u gedurende de nacht. De gratis meegeleverde bal gebruikt u overdag voor het masseren van de peesplaat onder uw voet.

€34,95

Bekijk en bestel
GO Medical Hielspoor Nachtspalk Universeel

Hielspoor Nachtspalk Universeel

Deze universele nachtspalk is zeer geschikt voor de behandeling van Plantair Fasciitis, Hielspoor en/of een Achillespees ontsteking. De nachtspalk is eenvoudig in gebruik, zit comfortabel en is naar wens bij te buigen. Zowel rechts als links te dragen!

€39,95

Bekijk en bestel
Thuasne Hielspoor Nachtspalk

Hielspoor Nachtspalk

Deze nachtspalk is een geprefabriceerde nacht orthese voor de conservatieve / effectieve behandeling van Fasciitis Plantaris (hielspoor) en Achilles Tendinitis (achillespees ontsteking). Vandaag besteld, morgen in huis!

€49,95

Bekijk en bestel
Basko Basko Strassburg Sock - Stretch Up

Basko Strassburg Sock - Stretch Up

De strassburg sock is een beproefd middel tegen hielspoor klachten. Eenvoudig in gebruik en voordelig in aanschaf!

€42,95 €34,95

Bekijk en bestel
Souls Footcare Souls Footcare Talonette Hakverhoging

Souls Footcare Talonette Hakverhoging

De Souls Footcare Talonette Hakverhoging is een makkelijk toe te passen verhoging voor de hak. Deze hakverhoging is te verkrijgen per stuk en per paar & in drie verschillende hoogtes (0.5 cm, 0.7 cm en 1 cm hoogte). Nergens goedkoper!

€14,95

Bekijk en bestel
Incl. btw

Oorzaak zweepslag kuitspier

De meest voorkomende oorzaak voor een scheuring in de kuitspier is tijdens het sporten. De spier kan onvoldoende warm zijn door bijvoorbeeld koud weer of een slechte warming up. Er wordt vervolgens zoveel kracht geleverd op de spier dat de spier het begeeft. Veel sporters geven het voorbeeld alsof zij door een zweep geslagen worden, door een steen geraakt worden of een schoen een trap na krijgen.

Symptomen kuitspier zweepslag

  • Heftige pijn in de kuit
  • Scherpe pijn in de kuit
  • Brandigerige pijn in de kuit
  • Soms wordt er een “knak” gehoord.

Diagnose en behandeling met een kuitbrace 

Na het constateren van een zweepslag is het van belang dat de spier wordt behandeld beschermd wordt en rust krijgt. Na de constatering kan ijs gebruikt worden om de pijn te verlichten. Vervolgens is het van belang om de spier te laten rusten. Doe dit ongeveer een paar dagen tot week. Er kan daarna onder begeleiding van een fysiotherapeut lichte belasting op de spier worden gegeven. Het herstel van een zweepslag is ongeveer 6 tot 10 weken.

Tijdens het herstel kan het van belang zijn om de spier voldoende op rek te brengen zodat de vezels op rek belast worden. Het herstel kan hierdoor sneller en beter verlopen. Door de vezels op rek te brengen kan er in de nachten een nachtspalk gedragen worden. Kies hiervoor de:

Of de kans op spierscheuring verminderen tijdens het sporten? Kijk dan eventueel naar een sport compressiekous. De brace zorgt voor extra compressie en houd de spieren warm tijdens het sporten.