Patella luxatie: Knieschijf uit de kom? Kniebrace kopen | ProBrace - ProBrace

Knieschijf uit de kom knie brace

Tijdens het sporten kan het zijn dat je in botsing raakt en dat hierdoor de knieschijf aan de verkeerde kant van het gewricht komt te liggen. De knieschijf raakt hierbij uit de kom. De knieschijf kan aan beide kanten uit de kom schieten, naar de binnenkant (mediaal) of buitenkant (lateraal). Bij een sporttrauma zien we dat de knieschijf mediaal uit de kom schiet. Dit heeft veelal te maken met externe krachten op het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een botsing. Het meest voorkomend is echter dat de knieschijf naar buiten luxeert. Vaak zien we een laterale knieschijf luxatie ontstaan bij meisjes in de groei. Dit kan spontaan gebeuren.

Oorzaken patella luxatie

Een patella luxatie kan veroorzaakt worden bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het kan voorkomen dat er krachten van buitenaf op het been/ knieschijf ontstaan. Dit gebeurt meestal bij overmatig draaien, springen of een klap op de knieschijf. Bij jonge vrouwen, wanneer deze in de groeispurt zijn, is de kans aanwezig dat de luxatie spontaan plaatsvindt. Het kan zich herhalen. Een kniebrace kan uitkomst bieden bij een patella luxatie.

Knieschijf uit de kom knie brace
×

Kleur

Materiaal

Teyder Teyder Patellabrace / Patellaband

Teyder Patellabrace / Patellaband

Stabiliseer uw patella / knieschijf met de Teyder Patellabrace / Patellaband. De druk op de patellapees en de onderkant van de knieschijf zorgen voor meer stabiliteit en minder pijn. Nu tijdelijk heel scherp geprijsd!

€52,95 €39,95

Bekijk en bestel
Teyder Neopreen Kniebrace met Baleinen

Neopreen Kniebrace met Baleinen

De Teyder Neopreen Kniebrace met Flexibele Baleinen is het ideale hulpmiddel bij lichte tot middelzware knieklachten! Geschikt voor alle soorten knieklachten! Nergens goedkoper!

€87,95 €53,95

Bekijk en bestel
Teyder Neopreen Kniebrace met Scharnieren

Neopreen Kniebrace met Scharnieren

De Teyder Neopreen Kniebrace met Scharnieren is hét hulpmiddel bij middelzware tot zware knieklachten. Het neopreen materiaal sluit nauwsluitend aan op uw knie, met scharnieren en banden boven en onder de knie! Nu tijdelijk erg scherp geprijsd!

€102,95 €58,95

Bekijk en bestel
GO Medical Universele Kniebrace

Universele Kniebrace

Deze kniebrace is een universele verstelbare kniebandage die bij veel verschillende indicaties toepasbaar is. De brace wordt met name ingezet ter preventie van knieblessures, instabiliteit van het kniegewricht en artrose klachten.

€34,95 €24,95

Bekijk en bestel
Teyder Teyder Premium Elastische Kniebrace

Teyder Premium Elastische Kniebrace

Deze elastische compressiebrace is hét hulpmiddel voor lichte knieklachten! Bent u op zoek naar nét dat beetje extra steun? De Teyder Premium Elastische Kniebrace is de beste keuze!

€44,95 €39,95

Bekijk en bestel
CARE CARE Genu Kniebrace

CARE Genu Kniebrace

De Genu Kniebrace van het merk CARE is een kniebrace met een siliconen ring rondom de knieschijf en baleinen aan de zijkanten van de knie voor extra versteviging! De beste prijs-kwaliteit verhouding! Nergens goedkoper!

€57,95 €34,95

Bekijk en bestel
Teyder Teyder Premium Kniebrace met Flexibele Baleinen

Teyder Premium Kniebrace met Flexibele Baleinen

Deze flexibele kniebrace van Teyder is de beste allround kniebrace in ons assortiment. Deze dunne kniebrace trekt u gemakkelijk zelfstandig aan, is onzichtbaar onder kleding en bovendien momenteel zeer voordelig geprijsd!

€60,95 €44,95

Bekijk en bestel
Teyder Teyder Premium Kniebrace met Scharnieren

Teyder Premium Kniebrace met Scharnieren

De Teyder premium kniebrace met scharnieren is hét hulpmiddel voor u als u last heeft van gemiddeld tot zware knieklachten. Deze kniebrace stabiliseert uw kniegewricht, vermindert uw klachten en zorgt ervoor dat u weer pijnvrij kunt bewegen!

€99,95 €64,95

Bekijk en bestel
Thuasne Thuasne Genu FS ProMaster Knieschijf Kniebrace

Thuasne Genu FS ProMaster Knieschijf Kniebrace

De Genu FS ProMaster knieschijf kniebrace bevat een siliconen ring rondom de knieschijf en twee banden direct boven én onder de knieschijf, om op deze manier de knieschijf te stabiliseren. Te gebruiken overdag én tijdens het sporten!

€79,95

Bekijk en bestel
Bauerfeind Bauerfeind Genutrain P3 met Siliconen Kniebrace

Bauerfeind Genutrain P3 met Siliconen Kniebrace

De Bauerfeind Genutrain P3 met Siliconen zorgt door zijn instelbare correctiedraad voor een optimale sporing van de knieschijf. Voorkomt kniepijn tijdens het buigen & strekken en is preventief in te zetten tegen patella (sub)luxaties!

€99,95

Bekijk en bestel
Bioskin Q-Brace Kniebrace

Q-Brace Kniebrace

De Bioskin Q-Brace kniebrace is uitermate geschikt om een instabiele knieschijf te stabiliseren. Dankzij de 'T'-strap is het mogelijk individueel de beste tracking voor uw knieschijf toe te passen.

€94,95

Bekijk en bestel
Incl. btw

Een patella luxatie kan op een conservatieve of operatieve manier herstellen. Bij een conservatieve manier wordt ervoor gezorgd dat de knieschijf weer terug geplaatst wordt in het gewricht en zal de knie gegipst worden of in een (soortgelijk) Bauerfeind SecuTec brace komen. Vervolgens begint het revalidatieproces. De banden rondom de knieschijf zullen moeten herstellen en aansterken. Nog niet alle bewegingen kunnen zomaar gemaakt worden. Vooral tijdens het traplopen, opstaan, hurken of fietsen is de kans aanwezig dat er een patella luxatie plaatsvindt. Het is aan te raden om een kniebrace aan te schaffen die u beperkt in de extensie en flexie bewegingen. Hiervoor kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de eerder genoemde Bauerfeind SecuTec.

De omliggende spieren en pezen zullen gedurende herstellen en aansterken. Waarna vervolgens een brace gedragen kan worden die de patella ondersteund om niet “zomaar” uit de kom te schieten.

Operatie knieschijf patella uit de kom

Ook kan het zijn dat de patella / knieschijf en de omliggende banden alleen kunnen worden hersteld door middel van een operatie. Is dit voor u aan de orde of denkt u dat dit voor u de oplossing is? Neem dan contact op met uw huisarts om alle mogelijkheden te bespreken.

Symptomen patellaluxatie

  • De knieschijf bevindt zich naast het kniegewricht (vaak lateraal; aan de buitenkant)
  • Pijn in de knie
  • Instabiel gevoel in de knie 

Behandeling knieschijf luxatie brace

Zoals hierboven beschreven is, kan ervoor gekozen worden het been eerst te laten gipsen nadat de knieschijf weer op zijn plek gezet is. De spieren en het kapsel kan op deze manier herstellen. Nadat het gips eraf mag, begint het revalidatieproces. Ook kan er gekozen worden voor een “op maat gemaakte brace”. Zie hiervoor de Bauerfeind SecuTec brace. Vervolgens zal het lichaam moeten herstellen en de spieren moeten worden aangesterkt. Vooral opstaan, traplopen, fietsen en hurken zijn oefeningen waarbij de kans op patella luxatie aanwezig is. De Bauerfeind SecuTec brace is te variëren in maximale hoekstanden van het been. Deze patella kniebrace legt hierdoor een maximale extensie en flexie beperking op. Dit zorgt ervoor dat de patella niet zomaar ontwricht raakt. In een later stadium, is het handig om een brace aan te schaffen waarbij de patella in de juiste banen geleid wordt. Hieronder staan de braces die aan de eisen voldoen.

  1. Bauerfeind Genutrain P3
  2. Össur Unloader knieschijf
  3. Bioskin Q-Brace kniebrace