Verstuikte, verzwikte enkel | Enkelbandage kopen? - ProBrace

Inversietrauma / enkel verzwikt? Enkelbrace met banden!

‘Door je enkel gegaan’ of 'je voet verzwikt'? Het is en blijft een veelvoorkomend en veel gehoord probleem. Een dergelijk trauma in het enkelgewricht komt in het dagelijks leven helaas geregeld voor. Bij een inversietrauma zwikt de voet om naar binnen en hierbij komen de enkelbanden aan de buitenkant van de enkelvork-voet op spanning te staan. De enkelbanden kunnen hierbij afscheuren of inscheuren. Een enkelbrace kan uitkomst bieden om het herstelproces te versnellen.

Inversietrauma / enkel verzwikt? Enkelbrace met banden!
×

Kleur

Materiaal

Thuasne Sport Enkelbandage met Straps

Sport Enkelbandage met Straps

De Thuasne Sport enkelbandage met bandsluiting is een universeel inzetbare sportbrace. Deze bandage geeft ondersteuning zonder hierbij hinderlijk te zijn. De comfortabele compressie van het neopreen voorkomt vochtophoping rond de enkel.

€39,95

Bekijk en bestel
Bauerfeind Malleotrain S Enkelbrace

Malleotrain S Enkelbrace

De Bauerfeind Malleotrain S Titaan is speciaal ontwikkeld om de enkel actief te ondersteunen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De ondersteunende enkelbrace kan gebruikt worden als alternatief voor langdurig tapen.

€44,95

Bekijk en bestel
Bauerfeind Sports Ankle Support Enkelbrace

Sports Ankle Support Enkelbrace

Betrouwbare steun en maximale stabilisatie: de extreem lichte en onverslijtbare Sports Ankle Support beschermt uw enkelgewricht tegen verzwikken, verrekken of zijwaarts verdraaien dankzij een innovatieve tape-band die uw enkel steun biedt.

€69,00

Bekijk en bestel
Zamst Filmista Enkelbrace

Filmista Enkelbrace

De Zamst Filmista is de dunste (1.3 mm!) en de lichtste enkelbrace op de markt! Ideaal tijdens het sporten door haar optimale draagcomfort en maximale bewegingsvrijheid!

€58,00 €44,95

Bekijk en bestel
GO Medical GO Medical Enkelbrace

GO Medical Enkelbrace

De GO Medical enkelbrace biedt u de beste steun bij gemiddelde tot zware klachten aan de enkel. De beste keuze prijs-kwaliteit verhouding! Nergens goedkoper!

€72,95 €39,95

Bekijk en bestel
Basko Basko A.S.O. Enkelbrace

Basko A.S.O. Enkelbrace

De A.S.O. enkelbrace zorgt voor een effectieve ondersteuning en stabiliteit rondom de enkel en wordt succesvol therapeutisch ingezet bij enkelaandoeningen en problematieken, vaak veroorzaakt door sportactiviteiten.

€89,95

Bekijk en bestel
Push Ortho Aequi Junior - Kinder Enkelbrace

Ortho Aequi Junior - Kinder Enkelbrace

Zoekt u een enkelbrace voor uw kind? De Ortho Aequi enkelbrace van Push is dé enkelbrace voor kinderen met enkelklachten.

€92,95 €69,95

Bekijk en bestel
Thuasne Thuasne Sport Enkelbrace met BOA

Thuasne Sport Enkelbrace met BOA

De Thuasne Sport Enkelbrace met BOA sluiting is een stevige enkelbrace en zeer geschikt om tijdens actieve sporten te dragen. De BOA sluiting maakt het erg makkelijk de enkelbrace voor de juiste mate van compressie in te stellen.

€64,95

Bekijk en bestel
Reh4Mat Reh4Mat Enkelbrace

Reh4Mat Enkelbrace

De Reh4Mat Enkelbrace is een lichtgewicht veterbrace voor de enkel met cross-over banden en 4 uitneembare baleinen aan de binnen- én buitenzijde van de enkel, ter stabilisatie van het enkelgewricht.

€49,95

Bekijk en bestel
Reh4Mat Reh4Mat Kinder Enkelbrace

Reh4Mat Kinder Enkelbrace

Dit is een zeer stevige enkelbrace voor kinderen. De Reh4Mat Kinder Enkelbrace is een universele enkelbrace met vetersluiting, extra klittenband cross-over banden én stevige baleinen aan de binnen- en buitenkant van de enkel.

€59,95

Bekijk en bestel
Incl. btw

Verzwikking of verstuiking enkelgewricht?

Van je trainer moet je direct gaan koelen gaan koelen want anders word je enkel dik. Een dag later is je enkel ontzettend dik geworden en heb je pijn wanneer je de enkel belast, met name tijdens het lopen. Voor de zekerheid toch maar even langs de fysiotherapeut of huisarts, maar die kunnen er de eerste dagen weinig aan doen, aangezien de zwelling nog teveel is.  ‘Ik ben door mijn enkel gegaan’ is en blijft veel gehoord, maar wat is er eigenlijk aan de hand? Bij de mens wordt het gewricht, wat het onderbeen met de voet verbindt, de enkel genoemd. Bij de enkel steken twee botdelen uit, hieraan wordt een enkel herkend. De twee uitstekende botdelen worden de malleolus genoemd. Over de uitstekende botdelen lopen banden, ook wel enkelbanden genoemd. De enkelbanden zijn stevige banden (ligamenten) die liggen aan de binnen- (mediale) en buitenste (laterale) zijde van de enkel en verbinden diverse gewrichten en botstructuren met elkaar. De functie van de enkelbanden is het verstevigen van het enkelgewricht en het voorkomen van extreme bewegingen van het enkelgewricht. Wanneer u zich verstapt maakt de enkel een onmogelijke beweging. De banden komen hierbij op rek of kunnen zelf scheuren.
Bij een verzwikking is de enkel niet meer dan gezwollen en is de schade beperkt. De pijn zal enkele dagen aangehouden.  Echter zijn de enkelbanden, bij een verstuiking beschadigd en functioneert de enkel niet meer volledig. De pijn heviger en het herstel zal langer duren.

Oorzaak verzwikt enkelgewricht

Een oorzaak van een verzwikking of verstuiking kan zijn dat het enkelgewricht een onverwachte beweging maakt waarbij de enkel maximaal naar binnen of buiten beweegt. Hierbij komen de enkelbanden maximaal op rek en veroorzaken een verzwikking of verstuiking. Een verstuiking of verzwikking komen dus op allerlei verschillende manieren voor. Het kan van een afstapje, stoeprand, een kuil in het gras tot een verkeerde landing tijden een sprong komen.

Door de enkel gegaan? 

 • Verdikking in de enkel
 • De enkel kun je niet eenvoudig meer bewegen, doet zeer
 • Zwelling van de enkel (‘een ei op de enkel’)
 • Bloeduitstorting enkel (symptoom voor gescheurde enkelband)
 • Pijn aan de buitenkant van de enkel
 • Blauwe plek, buitenkant enkel
 • Blauw gekleurde huid buitenkant enkel
 • Pijn tijdens bewegen en belasten van de enkel (moeite met staan en lopen)

Hulp van een enkelbrace?

Het is uiterst belangrijk dat u goed omgaat met een letsel van de enkelbanden, want als een dergelijk letsel niet wordt behandeld dan loopt u het risico dat er een chronische instabiliteit ontwikkelt in de enkel.

Bij verzwikking van de enkelbanden is het van belang om eerst rust te houden, dit is te doen door de voet omhoog te houden en rust te geven zodat de zwelling af kan nemen en de enkelbanden de rust krijgen om te herstellen. Vandaar dat er in het begin vooral op elleboogkrukken gelopen zal moeten worden.

Hoe u deze enkelbanden kan ondersteunen in haar functie, zodat zij ook de kans krijgen om te herstellen kunt u een brace therapie toepassen. Het is niet voor niets dat het dragen van een brace of bandage voor de enkel ervoor zorgt dat de kans op volledig herstel aanzienlijk vergroot wordt, aldus het KNGF (www.kngf.nl). Het dragen van een enkel brace of bandage wordt aangeraden, zodra de zwelling begint af te nemen. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat het preventief gebruiken van een enkelbrace of enkelbandage zorgt voor een forse verlaging van een recidief (herhaald trauma) en dus de kans op ontwikkeling van een chronische instabiliteit van uw enkel.

Om de voet ideaal te laten rusten en stabiliseren heeft Probrace de volgende braces die voor u geadviseerd kunnen worden: kan de voet in een ideale stand kunnen rusten.
ProBrace adviseert de volgende braces:

 1. Last van instabiele enkels? En nu graag wel optimaal willen bewegen, sporten en stevigheid? Kies dan voor de Malleotrain S of de sportversie: de sports enkelbrace van Bauerfeind
 2. Sport Enkelbandage met straps van Thuasne. De bandage geeft ondersteuning zonder hierbij hinderlijk te zijn. Door de cross-over band / sluiting kan de brace het gewricht fixeren. 
 3. De filmista voetbal enkelbrace, biedt ideale ondersteuning voor het stabiliseren van het enkelgewricht, het beste te gebruiken als u deze zowel links als rechts draagt.
 4. Of qua prijs-kwaliteit verhouding de beste enkelbrace: de Malleo enkelbrace van CARE

Voor kinderen is er een vergelijkbare bandage op de markt voor de Push Ortho Aequi. 

 1. Push Ortho Aequi Junior kinder enkelbrace

Na deze rustfase (doorgaan 4-7 dagen) wordt het langzaam tijd om de enkel weer te belasten. Om te weten hoe dit gebeurt raden wij u aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut.