Gescheurde enkelbanden | Enkelbandage kopen? | Probrace - ProBrace

Gescheurde enkelbanden / distorsie? 

Het scheuren van de enkelbanden gebeurt vaak tijdens het sporten, maar af en toe ook tijdens dagelijkse activiteiten. Zodra de spanning op de weke delen te groot wordt -bijvoorbeeld door een misstap of trauma- kan het zijn dat de structuren gelegen aan de zijkanten op spanning komen. Wellicht scheuren de enkelbanden in of af. Een enkelbrace biedt uitkomst om het genezingsproces van uw enkel te ondersteunen. 

Wat is een gescheurde enkelband?

De enkel bestaat uit drie botdelen; het kuitbeen, scheenbeen en het sprongbeen. Het scheenbeen en het kuitbeen samen vormen de enkelvork. Het sprongbeen ligt tussen de enkelvork in en is het begin van het bovenste spronggewricht. De twee uitstekende botdelen (van de enkelvork) worden de malleolus genoemd. Over de uitstekende botdelen lopen de enkelbanden. De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren gelegen om de enkel. Bij een gescheurde enkelband is de voet verder dan maximaal 'gekanteld' geweest. Bij gescheurde enkelbanden is de pijn vaak extreem en ontstaat er een grote eivormige bult op de buitenkant van de enkel.

Gescheurde enkelbanden / distorsie? 
×

Kleur

Materiaal

GO Medical GO Medical Enkelbrace

GO Medical Enkelbrace

De GO Medical enkelbrace biedt u de beste steun bij gemiddelde tot zware klachten aan de enkel. De beste keuze prijs-kwaliteit verhouding! Nergens goedkoper!

€72,95 €39,95

Bekijk en bestel
Thuasne Sport Enkelbandage met Straps

Sport Enkelbandage met Straps

De Thuasne Sport enkelbandage met bandsluiting is een universeel inzetbare sportbrace. Deze bandage geeft ondersteuning zonder hierbij hinderlijk te zijn. De comfortabele compressie van het neopreen voorkomt vochtophoping rond de enkel.

€39,95

Bekijk en bestel
Bauerfeind Malleotrain S Enkelbrace

Malleotrain S Enkelbrace

De Bauerfeind Malleotrain S Titaan is speciaal ontwikkeld om de enkel actief te ondersteunen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De ondersteunende enkelbrace kan gebruikt worden als alternatief voor langdurig tapen.

€44,95

Bekijk en bestel
Bauerfeind Sports Ankle Support Enkelbrace

Sports Ankle Support Enkelbrace

Betrouwbare steun en maximale stabilisatie: de extreem lichte en onverslijtbare Sports Ankle Support beschermt uw enkelgewricht tegen verzwikken, verrekken of zijwaarts verdraaien dankzij een innovatieve tape-band die uw enkel steun biedt.

€69,00

Bekijk en bestel
Basko Basko A.S.O. Enkelbrace

Basko A.S.O. Enkelbrace

De A.S.O. enkelbrace zorgt voor een effectieve ondersteuning en stabiliteit rondom de enkel en wordt succesvol therapeutisch ingezet bij enkelaandoeningen en problematieken, vaak veroorzaakt door sportactiviteiten.

€72,95 €89,95

Bekijk en bestel
Thuasne Thuasne Sport Enkelbrace met BOA

Thuasne Sport Enkelbrace met BOA

De Thuasne Sport Enkelbrace met BOA sluiting is een stevige enkelbrace en zeer geschikt om tijdens actieve sporten te dragen. De BOA sluiting maakt het erg makkelijk de enkelbrace voor de juiste mate van compressie in te stellen.

€64,95

Bekijk en bestel
Reh4Mat Reh4Mat Enkelbrace

Reh4Mat Enkelbrace

De Reh4Mat Enkelbrace is een lichtgewicht veterbrace voor de enkel met cross-over banden en 4 uitneembare baleinen aan de binnen- én buitenzijde van de enkel, ter stabilisatie van het enkelgewricht.

€49,95

Bekijk en bestel
Reh4Mat Reh4Mat Kinder Enkelbrace

Reh4Mat Kinder Enkelbrace

Dit is een zeer stevige enkelbrace voor kinderen. De Reh4Mat Kinder Enkelbrace is een universele enkelbrace met vetersluiting, extra klittenband cross-over banden én stevige baleinen aan de binnen- en buitenkant van de enkel.

€59,95

Bekijk en bestel
Incl. btw

Oorzaak van een gescheurde enkel banden

Zodra een enkelgewricht een onverwachte beweging maakt waarbij de enkel verder dan maximaal kantelt dan komen de enkelbanden op spanning te staan. Als de spanning op de enkelbanden zo extreem wordt kan het zijn dat de enkelbanden scheuren. Gescheurde enkelbanden kunnen door allerlei verschillende manieren veroorzaakt worden. Iemand kan zich verstappen bij bijvoorbeeld een afstapje, stoeprand of een kuil in het gras. Ook kan iemand tijdens zijn sprong verkeerd terecht komen.

Symptomen afgescheurde enkelbanden

 • Zwelling van de enkel
 • Een eivormige bult op de enkel
 • Bloeduitstorting (paarse kleur, vlak onder de enkel)
 • Bewegen van de enkel zeer pijnlijk
 • Niet op de voet kunnen staan
 • Niet op de voet kunnen lopen

Behandeling gescheurde enkelbanden

Zorg ervoor dat de enkel gekoeld wordt met ijs. Let op! Dit heeft alleen zin binnen het eerste half uur na het ontstaan van de blessure. Vervolgens is het van belang dat de voet herstelt. In het begin is het belang dat de pijn en de zwelling afneemt, om intra-articulaire spanning zoveel mogelijk vermeden wordt. Dit kan gedaan worden door de voet omhoog te houden en de enkel rust te geven. In het begin zal u vooral veel met elleboogkrukken moeten lopen. Na een paar dagen zal de zwelling afnemen. Naarmate de zwelling afneemt is het van belang om de voet te laten herstellen (herstel kan 4-7 weken duren). Er kan gebruik gemaakt worden van een enkelbrace om de enkel te ondersteunen. Dergelijke enkelbandages kunnen voor extra steun zorgen tijdens het herstel. De volgende braces kan ProBrace u adviseren bij afgescheurde enkelbanden:

 1. De Thuasne sport enkelbandage met straps Enkelbrace, biedt ideale ondersteuning voor het stabiliseren van het enkelgewricht na het verzwikken of scheuren van de enkelbanden. Gebruik de stelbanden om deze enkelbrace strakker en losser te zetten.
 2. De malleotrain S enkelbrace, dankzij de cross-over strap is deze enkel brace zeer goed op maat af te stellen. Of kies voor de sportvariant: de Sports ankle support anklebrace 

In het verleden gescheurde enkelbanden opgelopen en nu opzoek naar stabiliteit binnen het enkelgewricht? Kijk dan naar de volgende braces:

 1. Graag optimaal willen bewegen en sporten? En tegelijkertijd goede ondersteuning voor de enkels? Kies dan voor de Malleo enkelbrace van CARE
 2. Vaak uw enkels aan het intapen voor extra stabiliteit tijdens het sporten? Kies voor een eenvoudigere oplossing: de CARE enkelbrace
 3. Een speciaal op maat gemaakte brace, waarbij u de kans zeer klein is om ooit nog eens door de enkel te gaan? Kijk dan naar de EXO-L.