Enkelblessure | Enkel brace kopen? - ProBrace

Enkelblessure? Enkelbrace online kopen!

Artrose / slijtage enkel

Artrose in de enkel? Artrose houdt in dat er slijtage in het enkelgewricht aanwezig is. In tegenstelling tot andere gewrichten ontstaat enkelartrose meestal na een trauma. Meestal een botbreuk. Artrose kenmerkt zich door startpijn en een stijf gevoel. Lees meer
Enkelblessure? Enkelbrace online kopen!

Gebroken enkel

Een gebroken enkel, ook wel enkelfractuur genoemd ontstaat altijd door een trauma. Vaak door een val of een misstap. Er is direct hevige pijn en de enkel wordt dik (zwelling). Wanneer de enkel gebroken is heeft u moeite met staan en lopen. Lees meer
Enkelblessure? Enkelbrace online kopen!

Gescheurde enkelbanden

Het kan zijn dat u na een misstap 'door de enkel gaat'. Hierbij komen de weke delen -spieren, pezen & banden- gelegen om het enkelgewricht op spanning te staan. Als de spanning te groot wordt kunnen spieren, pezen of banden in- of afscheuren. Lees meer
Enkelblessure? Enkelbrace online kopen!

Ingescheurde enkelbanden

Bent u door uw enkel gegaan? Heeft u uw enkel verzwikt? Voorkom een recidief (herhaling) en ondersteun het enkelgewricht met een enkelbrace van ProBrace. Neem contact met ons op voor een passend advies horende bij uw klachten en wensen. Lees meer
Enkelblessure? Enkelbrace online kopen!

Instabiliteit enkel

Aan de buitenkant van het enkelgewricht zitten drie enkelbanden. Zodra deze banden opgerekt of beschadigd zijn kan dit een instabiel en onzeker gevoel geven. Een compressie enkelbrace met pelottes en banden geeft u steun en vermindert de instabiliteit. Lees meer
Enkelblessure? Enkelbrace online kopen!

Tarsaal tunnel syndroom

Bij een Tarsaal Tunnel Syndroom zorgt een beklemming of beschadiging van een voetzenuw -gelegen aan de binnen- / achterzijde van de enkel- voor klachten in de voet en/of tenen. Bescherm deze zenuw door een enkelbrace mét een siliconen pelotte / kussentje. Lees meer

Het enkelgewricht is een zeer complex systeem. Het enkelgewricht is het deel wat het onderbeen met de voet met elkaar verbindt. In het dagelijks leven gebruiken we het gewricht elke dag, vanaf het moment dat we uit bed stappen wordt hij al belast. Bij elke loopbeweging gebruiken we ons enkelgewricht. Hierdoor kunnen we lopen, staan, fietsen, sporten etc.

De enkel bestaat uit verschillende structuren in en rondom het gewricht. Het zorgt ervoor dat wij een plantair- en dorsaalflexie beweging kunnen maken (strek- en buigbeweging) met de voet. Ook kunt u de voet schuin bewegen, dit wordt ook wel de supinatie en pronatie beweging (of inversie en eversie van de enkel) van de voet genoemd. Alle structuren samen zorgen voor de bewegelijkheid en stabiliteit van het gewricht. Echter kan pijn of een blessure aan het enkelgewricht zeer vervelend zijn. Zo’n blessure heeft verschillende oorzaken en kan op verschillende manieren ontstaan. 

Oorzaken enkelblessure

Een enkelblessure kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een blessure acuut ontstaan, denk hierbij aan bijvoorbeeld een misstap. De enkel maakt een onverwachte beweging waarbij de enkel maximaal naar buiten beweegt. Hierdoor kan het kapsel, of de banden op rek komen.
Ook kunnen enkelklachten chronisch ontstaan, dit ontstaat door een chronische overbelasting van het gewricht. 

Symptomen enkel klachten

Er zijn veel symptomen die het doen blijken of je wel of geen last hebt van het enkelgewricht. Denk hierbij aan een dikke enkel (zwelling), een rode enkel, een blauwe plek, pijn tijdens staan, lopen etc. Maar welke blessures zijn er eigenlijk allemaal? En welke symptomen komen overeen met mijn klachten? Om hier meer info over te geven zijn hieronder blessures te zien, die verder uitgewerkt en uitgelegd worden.

Enkelbrace, de oplossing

Enkelverstuiking en enkelkneuzing is het meest voorkomende ongeluk / blessure tijdens het sporten in Nederland (Schmikkli e.a. sportblessures in het totale speelveld, NOC NSF 2002).

Onderstaand overzicht geeft aan welke acties tijdens sporten het meest provocerend voor het ontstaan van sportblessures zijn:

  • Rennen, sprinten, hardlopen 290.000
  • Springen 170.000
  • Contact tegenspeler 290.000
  • Draaien 130.000
  • Contact voorwerp 250.000 

In de huidige richtlijn van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten) wordt het dragen van een enkelbrace geadviseerd vanaf het moment dat de zwelling is afgenomen. De kans op volledig herstel is groter indien iemand de eerste 6 weken na letsel een enkelbrace gebruikt. Sneller hervatten van sportactiviteit is daarvan het gevolg. Echter is het dragen van een enkelbrace geen garantie voor blessurevrij sporten. Het preventief inzetten van een enkelbrace zorgt voor een forse verlaging van de kans op een herhaald trauma. De enkel/voet is een zeer complex gewricht. Via onderstaande link kunt u een wat duidelijker beeld krijgen van dit gewricht. 

https://www.youtube.com/watch?v=z66QuF2S7cg 

Ook voor kinderen staat ProBrace altijd klaar. Heeft uw kind een kleine maat enkelbrace, enkelbandage, sportbrace of sport orthese nodig? Bij elke enkelbrace of enkelbandage staat beschreven welke maatvoering er geldt bij deze brace of bandage voor uw enkel. Twijfelt u over welke brace of bandage passend is? Laat u dan adviseren door een specialist van ProBrace. Neem contact met ons op via e-mail, chat, telefoon of kom langs in Bergambacht, Rijswijk of Den Haag.

Voor meer info kunt u altijd vrijblijvend geadviseerd worden door één van onze specialisten binnen ProBrace. Heeft u last van uw enkel en zoekt u de perfecte (sport) brace of (sport) bandage? Dan bent u bij ProBrace aan het juiste adres. ProBrace heeft een selectie gemaakt van de beste enkelbraces en enkelbandages die vandaag de dag op de markt zijn. Bij elk product staat beschreven bij welke diagnose deze enkelbrace of enkelbandage gebruikt kan worden. Staat uw diagnose of klacht er niet tussen of twijfelt u over welk product u moet kiezen. Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten voor een GRATIS advies.