Hamstring blessure | Hamstrings brace kopen? - ProBrace

Hamstring bovenbeenbrace

Een hamstringblessure is een veel voorkomende blessure bij sporters. Zodra sporters een sprint inzetten en de hamstring scheurt of wordt verrekt, dan is er te zien dat er gegrepen wordt naar de achterkant van het bovenbeen en de sporter direct gaat liggen of hinkend verder loopt. Hieronder is te lezen wat een hamstringblessure inhoud en hoe te behandelen.

Hamstring bovenbeenbrace
×

Kleur

Materiaal

Thuasne Neopreen Steunverband Bovenbeen

Neopreen Steunverband Bovenbeen

Deze bovenbeenbandage is bedoeld om preventief te dragen of bij hervatting van sportactiviteiten na een (kleine) spierblessure van de m. hamstrings / m. quadriceps. De bovenbeenbandage zit comfortabel en is bovendien zowel links als rechts te dragen.

€24,95

Bekijk en bestel
Teyder Neopreen Bovenbeenbrace

Neopreen Bovenbeenbrace

De Neopreen Bovenbeenbrace van Teyder is het ideale hulpmiddel bij blessures aan het bovenbeen. De brace zorgt door compressie, warmte en een betere bloedcirculatie voor een spoedig herstel! Nergens goedkoper!

€24,95

Bekijk en bestel
Bauerfeind MyoTrain Bovenbeenbrace

MyoTrain Bovenbeenbrace

De Bauerfeind MyoTrain Bovenbeenbandage wordt door specialisten aanbevolen bij kneuzingen, de eerste periode na een fractuur (breuk) en bij spierblessures van de m. Hamstrings en m. Quadriceps. Zowel links als rechts te dragen!

€92,95 €89,95

Bekijk en bestel
Incl. btw
                                  

Wat is een hamstringblessure? 

Met de hamstrings worden drie spieren aan de achterzijde in het bovenbeen aangeduid. Deze spieren verbinden de zitbeenknobbel (tuber ischiadicum) met het onderbeen. De voornaamste functiecomponenten zijn het naar achter brengen van het been (retroflexie) in het heupgewricht (art. coxae) en buiging (flexie) in het kniegewricht (art. genus). De spieren die de hamstrings vormen hebben de namen: ‘m. semitendinosus’, ‘m. semimembranosus’ en ‘m. biceps femoris’. 

Er wordt gesproken over een acuut hamstringletsel wanneer er enkele of meerdere vezels van een hamstringspier scheuren. Deze scheuren ontstaan meestal bij de overgang van spier naar pees. Hier gaat het stugge spierweefsel over naar stevig peesweefsel en is hierdoor kwetsbaar. De spier waarbij het letsel het vaakst voorkomt is de ‘m. biceps femoris’. 

Hoe ontstaat een hamstringblessure?

Een hamstringblessure kan ontstaan wanneer er plotseling een grote kracht op de hamstring komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sporten wanneer er plotseling aangezet wordt voor een sprint of juist plotseling wordt afgeremd, maar het kan ook gebeuren bij sporten waar gesprongen of getrapt wordt. Tijdens deze momenten komt er veel spanning op de hamstringpees te staan, hierdoor is de kans op scheuren het grootst. De scheur van de hamstring veroorzaakt acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen waardoor verder sporten niet langer mogelijk is.

Symptomen en hoe herken ik een hamstringblessure?

Er zijn meerdere symptomen van belang bij hamstringblessures. Hieronder zijn deze opgesomd:

 • Acute pijn aan de achterkant van het bovenbeen, over het algemeen tijdens of na het sporten.
 • Buigen van de knie tegen weestand is pijnlijk.
 • Rekken van de spier is pijnlijk.
 • Bij veel gescheurde vezels kan het voelen alsof er een hap uit de spier is genomen.
 • Druk op de gescheurde vezels is pijnlijk.
 • Er is sprake van krachtverlies.
 • De gescheurde spier kan gaan aanspannen en kramp veroorzaken.
 • Bij bloeding kan er een donkere blauwe plek aan de achterzijde van het been zichtbaar worden (Deze zakt naarmate de tijd verstrijkt naar beneden uit door de zwaartekracht).
 • Er is zwelling aan de achterzijde van het been, net onder de bil, voelbaar.

Behandelen met een bovenbeenbrace! 

Het herstel duurt gemiddeld zes tot acht weken bij gedeeltelijke ruptuur. Bij een volledig ruptuur, wanneer de spier volledig is afgescheurd moet er geopereerd worden. Het herstel kan dan tot drie maanden duren. Het wordt streng aangeraden de operatie binnen en week uit te laten voeren omdat het daarna minder goed geneest. 
ProBrace kan u adviseren om tijdens de dagelijkse bezigheden of sporten, na een hamstringblessure de spier warm te houden en te voorzien van compressie:

 1. Voor een stabiele en stevige bovenbeenbrace, welke wordt ingezet bij een zware spierblessure of bij een periode na het oplopen van een fractuur, kan er gekozen worden voor de Bauerfeind Myotrain Bovenbeenbrace.
 2. De Neopreen bovenbeenbrace Novamed bovenbeen bandage kan ingezet worden zodra er gevraagd wordt naar meer bewegingsvrijheid. De brace kan dankzij de band niet zomaar afzakken en er kan specifieke compressie worden geleverd.   
 3. De thuasne bovenbeenbandage kan gedragen worden bij hervatting van sportactiviteiten na een lichte spierblessure. De brace levert compressie en is flexibel en comfortabel bij gebruik. 

Vraag een specialist van ProBrace voor een passend advies.