Bovenbeen blessure | Bovenbeenbraces kopen | Probrace - ProBrace

Dijbeen brace voor het bovenbeen?

Hamstrings

De 'hamstrings' zijn 3 spieren, gelegen aan de achterzijde van het bovenbeen. Heeft u pijn aan de achterzijde van uw bovenbeen? Is deze plek gezwollen, rood of warm? Heeft u moeite met lopen? Probeer een bovenbeenbrace voor stabiliteit en sneller herstel. Lees meer
Dijbeen brace voor het bovenbeen?

Quadriceps

Quadricepsblessures ontstaan vaak door het chronisch overbelasten van de bovenbeenspieren. Heeft u pijn net boven uw knieschijf? Is het rood, warm, gezwollen en heeft u moeite met het actief strekken van uw knie? Lees dan verder.. Lees meer

Het bovenbeen, ook wel dijbeen genoemd bestaat uit een bot (femur) met daaromheen spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfvaten, weefsel en de huid. Het bot is het sterkte en grootste bot van het menselijk lichaam. De meeste blessures die ontstaan aan het bovenbeen zijn; een breuk van het bot of een blessure aan de bovenbeenspieren.

Anatomie van het bovenbeen

Het bovenbeen, ook wel het femur genoemd zit vast aan twee gewrichten. Zo staat het bovenste gedeelte van het femur in verbinding met de heup, het heupgewricht. Het onderste gedeelte van het femur staat in verbinding met het onderbeen, het kniegewricht. Pijn aan het bovenbeen kan ontstaan na een val of na een veel herhaalde (foutieve) beweging.

Heupgewricht vs. kniegewricht

De kop van het femur valt in de kom van heup. Het bovenbeen heeft dankzij het kogelgewricht veel bewegingsvrijheid. Het bovenbeen kun je veel kanten op laten bewegen inclusief roteren. Dit geldt daarentegen niet voor de knie niet. De knie heeft een scharnier werking. De knie kan buigen, strekken, een kleine zijwaartse beweging maken (varus / valgus) en een klein beetje roteren. 

Het femur heeft veel verschillende spieren die allerlei verschillende bewegingscomponenten kunnen aannemen. Tijdens het sporten is het mogelijk dat er na een val of een verkeerde bewegingen een blessure plaatsvindt in de spieren. De spieren rondom het dijbeen kunnen bijvoorbeeld geïrriteerd raken of scheuren. Ook kunnen de gewrichten worden aangedaan, kijk dan naar kniebrace of heupblessure.  

Oorzaken bovenbeenblessures

Er kunnen veel verschillende klachten ontstaan. Zo kan een blessure plotseling ontstaan of acuut wanneer er bijvoorbeeld een spierscheuring plaatsvindt. Dit gebeurt van in de quadriceps of hamstring spieren. 

Symptomen blessure bovenbeen 

Om te kijken waar u last van heeft en welke symptomen er bij uw klachten voorkomen kan er gekeken worden naar de volgende blessures:

Blessure? Bovenbeenbrace kopen!

De hamstring bevindt zich aan de achterkant van het bovenbeen. Het zijn in totaal drie spieren die ervoor zorgen dat jij je been naar achteren kunt zwaaien en de knie kunt buigen. Helaas komt het weleens voor dat de spieren geblesseerd raken. Wanneer er veel spanning en kracht op de spier komt te staan kan het gebeuren dat de spier scheurt of op rek komt. Wanneer de spier scheurt zal er een forse pijn aan de achterzijde van het onderbeen geconstateerd worden.

Voor meer informatie en hoe een hamsringblessure te behandelen? Klik hier!

Quadricepsblessure? Bovenbeenbandage kopen!

De Quadriceps zijn de spieren die zich aan de voorkant van het bovenbeen bevinden. De naam verklapt het stiekem al maar de quadriceps bestaan uit een viertal spieren. De spieren zorgen ervoor dat jij je benen naar voren kunt bewegen en de knie kunt strekken. Bij een explosieve en krachtige beweging kan het voorkomen dat de quadriceps scheuren of verrekken. Er wordt hierbij een hevige pijn aan het bovenbeen gevoeld. Benieuwd naar verdere symptomen? En vooral hoe je het snelst van je klachten afkomt? Klik dan hier om verder te lezen..