Blessure? | Online brace kopen! - ProBrace

Welkom op onze blessurepagina!


De blessurepagina is ontwikkeld om u te informeren over blessures en u te adviseren bij de aanschaf van medische hulpmiddelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld braces, (sport-) bandages of inlegzolen.

Er is per aandoening beschreven welke brace, bandage of inlegzool in te zetten is.

Klik op de locatie waar de pijn zich bevindt om door te gaan naar de volgende pagina. Voor het omdraaien klik op de pijltjes rechtsboven.

 

 

 

 


Volg de blessurewijzer

Waar bevinden uw klachten zich? Klik hierboven op het gebied waar de klachten zich bevinden. U wordt vervolgens doorgeleid naar het beste advies en het beste product bij uw klachten

De humanoïde kan u meer informatie bieden over de bestaande blessures! 

Braces kunnen preventief worden ingezet tijdens uw dagelijks leven en bij het sporten óf om het herstel en genezingsproces van uw klacht(en) of blessure(s) te bevorderen.

Hieronder is een humanoïde te zien, een poppetje waarbij exact kunt aangeven waar u pijn ondervindt. Beweeg de muis over de humanoid en klik daar waar u klachten of pijn ondervindt. U wordt van hieruit doorverwezen naar de mogelijke blessures of aandoeningen waarover meer informatie te vinden is. Er wordt per blessure en aandoeningen algemene informatie verstrekt over de oorzaak, symptomen en behandelmethode.

Wat is een blessure?

In ons lichaam bevinden zich spieren, pezen, kapsels, ligamenten etc. Op het moment dat er gesproken wordt van een blessure of een klacht dan komt dit vanwege dat het lichaam beschadigd is geraakt en zeer doet.

Een blessure is vaak een vorm van lichamelijk letsel welke zich kenmerkt door schade/ en of irritatie van het weefsel. In veel gevallen is het lichaam in staat om een blessure te herstellen. Echter is de vraag waar de blessure vandaan komt? Als men weet waar de blessure vandaan komt kan er gewerkt worden aan een oplossing.

Het gehele menselijk lichaam komt aan bod. Vanaf het hoofd tot aan de tenen. Of heeft u toch last van de schouder? Lees hieronder een korte omschrijving van de mogelijke aandoeningen.

Blessure aan het onderlichaam?

Kuit

Ondervindt u klachten in de kuit? Het komt voor dat we bezig zijn of aan het lopen en dat er een pijn optreedt in het onderbeen. De pijn kan vervelend of soms hevig aanvoelen. Hierdoor kan het zijn dat u belemmerd wordt in de dagelijkse handelingen of tijdens het sporten? De pijn kan veroorzaakt worden door een zweepslag of verrekte kuitspier.

 • Verrekte kuitspier, bij een verrekking van de kuitspier is de spier zover opgerekt dat deze nog net gescheurd is. Dit kan gebeuren bij een krachtige of onverwachte beweging tijdens bijvoorbeeld het sporten. Als er zoveel kracht op de spier komt tijdens het bewegen dan kan het ook zijn dat er een spierscheuring ontstaat, dit wordt ook wel een zweepslag genoemd.
 • Zweepslag, een zweepslag is niet anders dan een spierscheuring in de kuit. Er worden jaarlijks veel mensen getroffen door een zweepslag. Een zweepslag ontstaat in vele gevallen tijdens het sporten, vaak tijdens het afzetten. De spanning is zo hoog, dat de spier scheurt.

Achillespees

De pijn in de kuit kunnen ook leiden naar pijn in de achillespees. De achillespees is de krachtigste en grootste pees in ons lichaam. Een blessure aan de achillespees kan op verschillende manieren ontstaan, accuut of chronisch.

 • Tendinopathie van de achillespees, letterlijk vertaald is een tendinopathie een ontsteking. In dit geval een ontsteking van de achillespees. De kwaliteit van de pees is verminderd, vaak wegens een veel herhaalde beweging waardoor de pees lichtelijk is gaan ontsteken.
 • Verkorting, bij een verkorting van de achillespees is de achillespees korter dan gebruikelijk. Vaak ontstaat dit in de groei. De pees groeit minder snel dan de overige lichaam.
 • Gescheurde achillespees, ontstaat vaak na een krachtige afzet tijdens het sporten. De pees scheurt en de kuit voelt zeer pijnlijk aan. 

Voet

In de voet kan helaas ook een blessure gevormd worden. Eén van de meest bekende blessures aan de voet is de hielspoor en de klapvoet. Dagelijks zijn er veel mensen die met een hielspoor doorlopen. Echter kan dit de klachten gedurende de tijd alleen maar erger maken. Vooral veel last aan de voet tijdens het opstaan uit bed in de ochtend? Het is van belang om de hielspoorklachten zo snel mogelijk aan te pakken! Dit kan gedaan worden met behulp van een nachtspalk.

Ook hebben mensen weleens last van een klapvoet. Bij een klapvoet heb je last de voet omhoog te houden. Dit belemmert het gangpatroon. Normaal lopen kan wordt hierdoor belemmerd.   

 

Bovenbeen

Ook het bovenbeen kan aangedaan zijn. Vaak doormiddel van een spierscheuring of spierverrekking. Dit kan gebeuren tijdens het sporten of tijdens een onverwachte beweging. In het bovenbeen heb je zowel aan de voorkant als de achterkant spieren zitten. Hierdoor is het mogelijk het been naar achteren te zwaaien (hamstrings) of naar voren te zwaaien (quadriceps).

Enkel

Zodra jij uit je bed stapt totdat je in de avond weer in bed gaat liggen wordt eigenlijk gedurende de gehele dag het enkelgewricht belast. Er komen veel verschillende krachten op. Soms kunnen de krachten net te groot worden. De enkel kan dan breken. Ook kunnen de omliggende spieren flinke krachten uitvoeren. Denk maar eens aan het rennen. Tijdens het rennen komen de spieren rondom de enkel maximaal op spanning. Als de krachten te groot worden kunnen de spieren op rek komen of scheuren. Dit wordt dan een ingescheurde of gescheurde enkelbanden genoemd. De enkel gebruik je bij alle mogelijk bewegingen uitvoeren. Na herstel van de enkelbanden kan het gewricht nogsteeds instabiel aanvoelen. Hiervoor kan stevigheid met behulp van een brace rondom de enkel een goede oplossing bieden.

Ook kan een blessure aan de enkel er langzaam insluipen. Denk daarbij aan de onderstaande problemen.

 • Artrose, ontstaat niet zomaar. Artrose ontstaat in de meeste gevallen door een trauma uit het verleden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een harde landing tijdens het sporten waarbij de voet de kracht en val moet incasseren. Een kleine standsverandering kan ervoor zorgen dat er meer piekbelasting wordt gegenereerd op het kraakbeen. Hierdoor kan artrose er na verloop van tijd langzaam insluipen. Ook kan het zijn dat u een lichte tinteling in de voet voelt? Kijk dan eens naar tarsaal tunnelsyndroom.
 • Tarsaal tunnelsyndroom, kan vervelend aanvoelen. Bij een tarsaal tunnelsyndroom voelt de voet aan als een lichte tinteling. Een lichte tinteling in de voet kan komen door een zenuwbeklemming. Ook kan de voet slap en dof aanvoelen. Wacht niet te lang met een tarsaal tunnelsyndroom! Laat de voet in alle tijden inspecteren door een expert. 

Knie

De knie, is evenals de enkel een gewricht wat elke dag veel gebruikt wordt. Er zijn daarom ook veel verschillende manieren waarop een knie geblesseerd kan raken of pijnlijk aanvoelt. Als de knie overbelast wordt kan dit leiden aan bijvoorbeeld een jumpersknee of een runnerknee.

 • Jumpersknee, een jumperknee onderscheid zich ten opzichte van een runnersknee vanwege dat de pijn zich met namen aan de voorkant, net onder de knieschijf, afspeelt. In de meeste gevallen is het de kniepees die overbelast is. Overbelasting wordt veroorzaakt vanwege dat er een veel herhaalde beweging plaatsvindt.
 • Runnersknee, lijkt veel op een jumersknee, maar bevindt zich op een geheel andere locatie. Bij een runnersknee zal iemand de buitenzijde van het bovenbeen aanwijzen waar de persoon last en pijn ervaart. Vaak tijdens lange wandelingen in de bergen of tijdens het belopen van een marathon komt een runnersknee veelal voor. Er zijn meerdere redeneringen waarom een runnersknee veroorzaakt kan worden. 

Naast deze blessures kan er ook gedacht worden aan patella klachten. Een patella is de latijnse naam voor een knieschijf. De knieschijf kan soms pijnlijk aanvoelen.

 • Femorale patella, klachten kunnen ernstig en pijnlijk zijn. Bij patellafemorale klachten is het de knieschijf, die zich normaalgesproken netjes in een geul bevindt, niet netjes in de geul bevindt. Hierdoor beweegt de knieschijf niet netjes mee en kan dit pijn en irritaties veroorzaken.
 • Ook kan de knieschijf volledig uit de kom raken, patella luxatie. De patella bevindt zich dan aan de buiten- of binnenkant van de knie. Dit is zeer ernstig en moet in sommige gevallen geopereerd worden. Gelukkig komt dit zelden voor. In de meeste gevallen komt een patella luxatie voor doormiddel van een botsing, bijvoorbeeld bij een val of tijdens het sporten.
 • Meniscus, de meniscus heeft zowel een dempende als een proprioceptieve functie, stuurt informatie naar de hersenen over de stand van het been. Bij sommige personen is de meniscus “versleten” of aangedaan tijdens het sporten. Het voelt alsof de knie niet lekker meer kan bewegen of dat iets de kniebeweging beperkt.
 • Voorste kruisband, de voorste kruisband is een belangrijke band binnen de knie. De voorste kruisband houdt de knie stabiel. Als de voorstekruisband scheurt, vaak na een overstrekking van de knie. Dan is het van belang om de knie te stabiliseren met bijvoorbeeld een kniebrace

Lies

Het is mogelijk dat u last heeft aan de liezen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De voornaamste reden is dat de organen worden tegengehouden door spieren en weefsel. Naarmate de gezondheid afneemt of er sprake is van een aangeboren afwijken kunnen er scheurtjes ontstaan in de buikwand of in de liezen.  De buikwand kan slecht zijn geworden naarmate de gezondheid afneemt of het kan een aangeboren oorzaak hebben. Wanneer er scheurtjes ontstaan in de wand wordt er gesproken van een Liesbreuk (bij de liezen) of een buikwandbreuk (in de buik).

Blessure aan het bovenlichaam?  

Rug

De rug is een groot lichaamsdeel en de klachten of pijn kan zich op verschillende niveaus afspelen. In sommige gevallen komt het voor dat mensen niet specifiek 1 plek kunnen aanwijzen waar de klachten zich bevinden. Er wordt dan gesproken van a-specifieke rugklachten. De klachten kunnen zich zelfs bevinden in de bovenbenen, maar waar de klachten specifiek vandaan komen dat is niet altijd bekent. Vandaar dat er goed onderzoek naar gedaan moet worden.

 • Kanaalstenose, naarmate we ouder worden kan het zijn dat er vernauwingen in de ruggenmerg plaatsvinden. In het ruggenmerg bevinden zich vele zenuwen, naarmate de vernauwing groter wordt kan het gebeuren dat de zenuwen bekneld raken. Dit kan zorgen voor pijn en irritatie.
 • Hernia, pijn in de onderrug? Pijn in het been of soms zelf het onderbeen? Dan kan het zijn dat dit te wijten is aan een hernia. De discus, die verwerkt zit in onze ruggenwervel wordt minder elastisch en stevig. Deze kunnen na verloop van tijd pijnprikkels veroorzaken.

 

Schouder

Net als de knie is de schouder een veel gebruikt gewricht. Bij bijna elke beweging wordt de schouder toegepast. Alleen al tijdens het lopen is het de arm die naar voren en achteren beweegt. Echter kan er ook een blessure aan de schouder ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook gewoon tijdens het zitten achter de computer kan een schouderklacht ontstaan. Tijdens het zitten en een veel herhaalde beweging toe te passen kan het zijn dat je bijvoorbeeld een slijmbeursonsteking, frozen shoulder of schouder impingement oploopt. 

 • Schouder uit de kom, het schoudergewricht bevindt zich tussen de bovenarm en het schouderblad en het sleutelbeen. Deze zitten met een kop en een kom in elkaar. Het kan echter voorkomen dat kop uit de kom schiet. Er wordt dan gesproken van een schouder die uit de kom is. Dit gebeurt in veel gevallen na een ongeluk.
 • Schouderinstabiliteit, vaak nadat de schouder uit de kom is geraakt is het schouder instabiel. De kans dat het een tweede keer gebeurt is een stuk aannemelijker. Het omliggende kapsel is beschadigt geraakt waarna de spieren om het ligament heen getraind zullen moeten worden.

Elleboog

Het ellebooggewricht is het gewricht wat ervoor zorgt dat jij de arm kan buigen en strekken. Na lang herhaalde bewegingen kan het voorkomen dat er pijn wordt gegenereerd in de spieren. Twee bekende elleboogklachten zijn de tenniselleboog en een golferselleboog. Deze twee klachten worden veroorzaakt bij een overbelasting van de spieren. Het grootte verschil tussen de blessures is dat de buitenkant van de elleboog pijn doet bij een tenniselleboog en dat de binnenkant zeer doet bij een golferselleboog.  

Pols

De pols is het gewricht wat zich tussen de onderarm en de hand bevindt. Er kunnen meerdere oorzaken voor een bepaalde aandoening zijn. Zo kan het zijn dat jij persongeluk valt tijdens het sporten of gewoon tijdens een zondagse wandeling. De persoon probeert zich op te vangen met de armen naar voren, waardoor jij jezelf opvangt met de polsen. Hierbij is de kans aanwezig dat er een pols verstuikt raakt of breekt.

 • Artrose pols, Artrose komt veelal voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar. Heeft u last van een stijve, opgezwollen en pijnlijke pols? Het kan zijn dat er verandering in het gewricht is opgetreden. Er wordt gesproken van artrose.
 • Carpaal tunnel syndroom, ondervindt u tintelingen of krachtsverlies in de hand? Het kan zijn dat er zich een aandoening in de pols plaatsvindt. Vaak is het de zenuw die bekneld raakt. De klachten kunnen zich overdag tonen maar ook bijvoorbeeld alleen in de nacht.
 • Reuma, reuma is een veel voorkomende aandoening. Het is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende chronische aandoeningen. Reuma is een auto-immuunziekte, bij een auto- immuunziekte zijn het de antistoffen die zich gaan verweren tegen de goede cellen van het lichaam. Dit resulteert in vaak een gevoelloze, pijnlijke, gezwollen en warme pols.  
 • RSI, we herkennen het bijna allemaal wel, lange dagen achter de computer, veel dezelfde herhaalde bewegingen maken op het werk of onvoldoende afwisseling in het werk. Hierdoor ontstaat er in de pols een zogenoemde muisarm
 • TFCC letsel, is het pijnlijk om een krachtige vuist te maken? Zware belastende bewegingen zijn pijnlijk. Kijk naar voor meer informatie naar de TFCC letsel.
 • Ziekte van Quervain, is een blessure aan de duim. Is het bewegen van de duim pijnlijk? Dan kan het zijn dat u een veel herhaalde beweging hebt gemaakt tijdens de duim. De duim kan hierdoor gaan irriteren. Kijk naar ons aanbod aan polsbraces. Naast de ziekte van Quervain zijn er ook meerdere duimblessures

Duimblessures

Een duimblessure kan acuut of chronisch ontstaan. Bij een acute pijnklacht kan er gedacht worden aan een valpartij. Of bij een veel herhaalde beweging of ouderdom willen er ook nog weleens kwaaltjes ontstaan aan de duim.

 • Skiduim, elk jaar weer is de wintersport een top 1 bestemming vakantie! Velen zijn op de ski’s te vinden. Echter kan het soms weleens fout gaan. Zodra jij met de duim achter de stok blijft hangen kan het zijn dat het duimgewricht naar buiten beweegt. Hierbij kan een skiduim onstaan. Echter kan het ook ontstaan na een ongelukkige valpartij tijden bijvoorbeeld het hockeyen, volleyballen of een andere sport.
 • Artrose, evenals andere gewrichten is het woord “artrose” vaker voorgekomen. Artrose is een verandering wat is opgetreden binnen het menselijk lichaam. In dit geval de duim. Vaak is de duim gezwollen en voelt deze pijnlijk en stijf aan.

Hand

Wanneer wordt de hand nou niet gebruikt? Bij elke beweging of het nou op de computer is, of om een lekker broodje te smeren, wordt de hand gebruikt. Vandaar dat het zeer vervelend kan zijn als de hand zich beperkt. In sommige gevallen kunnen wij u advies en hulp verlenen bij eventueel onderstaande blessures of aandoeningen.

 • Contractuur van Dupuytren, is heel herkenbaar aan de vinger. De vinger staat naar binnen gekromd en is met veel moeite te strekken. Het is vergroeiing van bindweefsel in de handpalm die ervoor zorgt de vinger krom gaat staan.
 • Reuma, last van ochtendstijfheid in de hand? Of last van een gevoelige hand? Het kan zijn dat u leidt aan reuma. Reuma is een auto- immuunziekte. Reageert het lichaam zich tegen de goede cellen van het lichaam.

Voor de diverse aandoeningen die hierboven benoemd zijn is er extra informatie op de site te vinden met oorzaken, symptomen en eventuele oplossingen te vinden. In sommige gevallen is het adviseren en raadplegen van een expert van toepassing, zoals het raadplegen van de dokter of fysiotherapeut. Ook kan er gekeken worden naar de oplossingen die ProBrace aanbiedt met behulp van de mogelijke braces en bandages.

 

 

 

 


Volg de blessurewijzer

Waar bevinden uw klachten zich? Klik hierboven op het gebied waar de klachten zich bevinden. U wordt vervolgens doorgeleid naar het beste advies en het beste product bij uw klachten

De humanoïde kan u meer informatie bieden over de bestaande blessures! 

Braces kunnen preventief worden ingezet tijdens uw dagelijks leven en bij het sporten óf om het herstel en genezingsproces van uw klacht(en) of blessure(s) te bevorderen.

Hieronder is een humanoïde te zien, een poppetje waarbij exact kunt aangeven waar u pijn ondervindt. Beweeg de muis over de humanoid en klik daar waar u klachten of pijn ondervindt. U wordt van hieruit doorverwezen naar de mogelijke blessures of aandoeningen waarover meer informatie te vinden is. Er wordt per blessure en aandoeningen algemene informatie verstrekt over de oorzaak, symptomen en behandelmethode.

Wat is een blessure?

In ons lichaam bevinden zich spieren, pezen, kapsels, ligamenten etc. Op het moment dat er gesproken wordt van een blessure of een klacht dan komt dit vanwege dat het lichaam beschadigd is geraakt en zeer doet.

Een blessure is vaak een vorm van lichamelijk letsel welke zich kenmerkt door schade/ en of irritatie van het weefsel. In veel gevallen is het lichaam in staat om een blessure te herstellen. Echter is de vraag waar de blessure vandaan komt? Als men weet waar de blessure vandaan komt kan er gewerkt worden aan een oplossing.

Het gehele menselijk lichaam komt aan bod. Vanaf het hoofd tot aan de tenen. Of heeft u toch last van de schouder? Lees hieronder een korte omschrijving van de mogelijke aandoeningen.

Blessure aan het onderlichaam?

Kuit

Ondervindt u klachten in de kuit? Het komt voor dat we bezig zijn of aan het lopen en dat er een pijn optreedt in het onderbeen. De pijn kan vervelend of soms hevig aanvoelen. Hierdoor kan het zijn dat u belemmerd wordt in de dagelijkse handelingen of tijdens het sporten? De pijn kan veroorzaakt worden door een zweepslag of verrekte kuitspier.

 • Verrekte kuitspier, bij een verrekking van de kuitspier is de spier zover opgerekt dat deze nog net gescheurd is. Dit kan gebeuren bij een krachtige of onverwachte beweging tijdens bijvoorbeeld het sporten. Als er zoveel kracht op de spier komt tijdens het bewegen dan kan het ook zijn dat er een spierscheuring ontstaat, dit wordt ook wel een zweepslag genoemd.
 • Zweepslag, een zweepslag is niet anders dan een spierscheuring in de kuit. Er worden jaarlijks veel mensen getroffen door een zweepslag. Een zweepslag ontstaat in vele gevallen tijdens het sporten, vaak tijdens het afzetten. De spanning is zo hoog, dat de spier scheurt.

Achillespees

De pijn in de kuit kunnen ook leiden naar pijn in de achillespees. De achillespees is de krachtigste en grootste pees in ons lichaam. Een blessure aan de achillespees kan op verschillende manieren ontstaan, accuut of chronisch.

 • Tendinopathie van de achillespees, letterlijk vertaald is een tendinopathie een ontsteking. In dit geval een ontsteking van de achillespees. De kwaliteit van de pees is verminderd, vaak wegens een veel herhaalde beweging waardoor de pees lichtelijk is gaan ontsteken.
 • Verkorting, bij een verkorting van de achillespees is de achillespees korter dan gebruikelijk. Vaak ontstaat dit in de groei. De pees groeit minder snel dan de overige lichaam.
 • Gescheurde achillespees, ontstaat vaak na een krachtige afzet tijdens het sporten. De pees scheurt en de kuit voelt zeer pijnlijk aan. 

Voet

In de voet kan helaas ook een blessure gevormd worden. Eén van de meest bekende blessures aan de voet is de hielspoor en de klapvoet. Dagelijks zijn er veel mensen die met een hielspoor doorlopen. Echter kan dit de klachten gedurende de tijd alleen maar erger maken. Vooral veel last aan de voet tijdens het opstaan uit bed in de ochtend? Het is van belang om de hielspoorklachten zo snel mogelijk aan te pakken! Dit kan gedaan worden met behulp van een nachtspalk.

Ook hebben mensen weleens last van een klapvoet. Bij een klapvoet heb je last de voet omhoog te houden. Dit belemmert het gangpatroon. Normaal lopen kan wordt hierdoor belemmerd.   

 

Bovenbeen

Ook het bovenbeen kan aangedaan zijn. Vaak doormiddel van een spierscheuring of spierverrekking. Dit kan gebeuren tijdens het sporten of tijdens een onverwachte beweging. In het bovenbeen heb je zowel aan de voorkant als de achterkant spieren zitten. Hierdoor is het mogelijk het been naar achteren te zwaaien (hamstrings) of naar voren te zwaaien (quadriceps).

Enkel

Zodra jij uit je bed stapt totdat je in de avond weer in bed gaat liggen wordt eigenlijk gedurende de gehele dag het enkelgewricht belast. Er komen veel verschillende krachten op. Soms kunnen de krachten net te groot worden. De enkel kan dan breken. Ook kunnen de omliggende spieren flinke krachten uitvoeren. Denk maar eens aan het rennen. Tijdens het rennen komen de spieren rondom de enkel maximaal op spanning. Als de krachten te groot worden kunnen de spieren op rek komen of scheuren. Dit wordt dan een ingescheurde of gescheurde enkelbanden genoemd. De enkel gebruik je bij alle mogelijk bewegingen uitvoeren. Na herstel van de enkelbanden kan het gewricht nogsteeds instabiel aanvoelen. Hiervoor kan stevigheid met behulp van een brace rondom de enkel een goede oplossing bieden.

Ook kan een blessure aan de enkel er langzaam insluipen. Denk daarbij aan de onderstaande problemen.

 • Artrose, ontstaat niet zomaar. Artrose ontstaat in de meeste gevallen door een trauma uit het verleden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een harde landing tijdens het sporten waarbij de voet de kracht en val moet incasseren. Een kleine standsverandering kan ervoor zorgen dat er meer piekbelasting wordt gegenereerd op het kraakbeen. Hierdoor kan artrose er na verloop van tijd langzaam insluipen. Ook kan het zijn dat u een lichte tinteling in de voet voelt? Kijk dan eens naar tarsaal tunnelsyndroom.
 • Tarsaal tunnelsyndroom, kan vervelend aanvoelen. Bij een tarsaal tunnelsyndroom voelt de voet aan als een lichte tinteling. Een lichte tinteling in de voet kan komen door een zenuwbeklemming. Ook kan de voet slap en dof aanvoelen. Wacht niet te lang met een tarsaal tunnelsyndroom! Laat de voet in alle tijden inspecteren door een expert. 

Knie

De knie, is evenals de enkel een gewricht wat elke dag veel gebruikt wordt. Er zijn daarom ook veel verschillende manieren waarop een knie geblesseerd kan raken of pijnlijk aanvoelt. Als de knie overbelast wordt kan dit leiden aan bijvoorbeeld een jumpersknee of een runnerknee.

 • Jumpersknee, een jumperknee onderscheid zich ten opzichte van een runnersknee vanwege dat de pijn zich met namen aan de voorkant, net onder de knieschijf, afspeelt. In de meeste gevallen is het de kniepees die overbelast is. Overbelasting wordt veroorzaakt vanwege dat er een veel herhaalde beweging plaatsvindt.
 • Runnersknee, lijkt veel op een jumersknee, maar bevindt zich op een geheel andere locatie. Bij een runnersknee zal iemand de buitenzijde van het bovenbeen aanwijzen waar de persoon last en pijn ervaart. Vaak tijdens lange wandelingen in de bergen of tijdens het belopen van een marathon komt een runnersknee veelal voor. Er zijn meerdere redeneringen waarom een runnersknee veroorzaakt kan worden. 

Naast deze blessures kan er ook gedacht worden aan patella klachten. Een patella is de latijnse naam voor een knieschijf. De knieschijf kan soms pijnlijk aanvoelen.

 • Femorale patella, klachten kunnen ernstig en pijnlijk zijn. Bij patellafemorale klachten is het de knieschijf, die zich normaalgesproken netjes in een geul bevindt, niet netjes in de geul bevindt. Hierdoor beweegt de knieschijf niet netjes mee en kan dit pijn en irritaties veroorzaken.
 • Ook kan de knieschijf volledig uit de kom raken, patella luxatie. De patella bevindt zich dan aan de buiten- of binnenkant van de knie. Dit is zeer ernstig en moet in sommige gevallen geopereerd worden. Gelukkig komt dit zelden voor. In de meeste gevallen komt een patella luxatie voor doormiddel van een botsing, bijvoorbeeld bij een val of tijdens het sporten.
 • Meniscus, de meniscus heeft zowel een dempende als een proprioceptieve functie, stuurt informatie naar de hersenen over de stand van het been. Bij sommige personen is de meniscus “versleten” of aangedaan tijdens het sporten. Het voelt alsof de knie niet lekker meer kan bewegen of dat iets de kniebeweging beperkt.
 • Voorste kruisband, de voorste kruisband is een belangrijke band binnen de knie. De voorste kruisband houdt de knie stabiel. Als de voorstekruisband scheurt, vaak na een overstrekking van de knie. Dan is het van belang om de knie te stabiliseren met bijvoorbeeld een kniebrace

Lies

Het is mogelijk dat u last heeft aan de liezen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De voornaamste reden is dat de organen worden tegengehouden door spieren en weefsel. Naarmate de gezondheid afneemt of er sprake is van een aangeboren afwijken kunnen er scheurtjes ontstaan in de buikwand of in de liezen.  De buikwand kan slecht zijn geworden naarmate de gezondheid afneemt of het kan een aangeboren oorzaak hebben. Wanneer er scheurtjes ontstaan in de wand wordt er gesproken van een Liesbreuk (bij de liezen) of een buikwandbreuk (in de buik).

Blessure aan het bovenlichaam?  

Rug

De rug is een groot lichaamsdeel en de klachten of pijn kan zich op verschillende niveaus afspelen. In sommige gevallen komt het voor dat mensen niet specifiek 1 plek kunnen aanwijzen waar de klachten zich bevinden. Er wordt dan gesproken van a-specifieke rugklachten. De klachten kunnen zich zelfs bevinden in de bovenbenen, maar waar de klachten specifiek vandaan komen dat is niet altijd bekent. Vandaar dat er goed onderzoek naar gedaan moet worden.

 • Kanaalstenose, naarmate we ouder worden kan het zijn dat er vernauwingen in de ruggenmerg plaatsvinden. In het ruggenmerg bevinden zich vele zenuwen, naarmate de vernauwing groter wordt kan het gebeuren dat de zenuwen bekneld raken. Dit kan zorgen voor pijn en irritatie.
 • Hernia, pijn in de onderrug? Pijn in het been of soms zelf het onderbeen? Dan kan het zijn dat dit te wijten is aan een hernia. De discus, die verwerkt zit in onze ruggenwervel wordt minder elastisch en stevig. Deze kunnen na verloop van tijd pijnprikkels veroorzaken.

 

Schouder

Net als de knie is de schouder een veel gebruikt gewricht. Bij bijna elke beweging wordt de schouder toegepast. Alleen al tijdens het lopen is het de arm die naar voren en achteren beweegt. Echter kan er ook een blessure aan de schouder ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook gewoon tijdens het zitten achter de computer kan een schouderklacht ontstaan. Tijdens het zitten en een veel herhaalde beweging toe te passen kan het zijn dat je bijvoorbeeld een slijmbeursonsteking, frozen shoulder of schouder impingement oploopt. 

 • Schouder uit de kom, het schoudergewricht bevindt zich tussen de bovenarm en het schouderblad en het sleutelbeen. Deze zitten met een kop en een kom in elkaar. Het kan echter voorkomen dat kop uit de kom schiet. Er wordt dan gesproken van een schouder die uit de kom is. Dit gebeurt in veel gevallen na een ongeluk.
 • Schouderinstabiliteit, vaak nadat de schouder uit de kom is geraakt is het schouder instabiel. De kans dat het een tweede keer gebeurt is een stuk aannemelijker. Het omliggende kapsel is beschadigt geraakt waarna de spieren om het ligament heen getraind zullen moeten worden.

Elleboog

Het ellebooggewricht is het gewricht wat ervoor zorgt dat jij de arm kan buigen en strekken. Na lang herhaalde bewegingen kan het voorkomen dat er pijn wordt gegenereerd in de spieren. Twee bekende elleboogklachten zijn de tenniselleboog en een golferselleboog. Deze twee klachten worden veroorzaakt bij een overbelasting van de spieren. Het grootte verschil tussen de blessures is dat de buitenkant van de elleboog pijn doet bij een tenniselleboog en dat de binnenkant zeer doet bij een golferselleboog.  

Pols

De pols is het gewricht wat zich tussen de onderarm en de hand bevindt. Er kunnen meerdere oorzaken voor een bepaalde aandoening zijn. Zo kan het zijn dat jij persongeluk valt tijdens het sporten of gewoon tijdens een zondagse wandeling. De persoon probeert zich op te vangen met de armen naar voren, waardoor jij jezelf opvangt met de polsen. Hierbij is de kans aanwezig dat er een pols verstuikt raakt of breekt.

 • Artrose pols, Artrose komt veelal voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar. Heeft u last van een stijve, opgezwollen en pijnlijke pols? Het kan zijn dat er verandering in het gewricht is opgetreden. Er wordt gesproken van artrose.
 • Carpaal tunnel syndroom, ondervindt u tintelingen of krachtsverlies in de hand? Het kan zijn dat er zich een aandoening in de pols plaatsvindt. Vaak is het de zenuw die bekneld raakt. De klachten kunnen zich overdag tonen maar ook bijvoorbeeld alleen in de nacht.
 • Reuma, reuma is een veel voorkomende aandoening. Het is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende chronische aandoeningen. Reuma is een auto-immuunziekte, bij een auto- immuunziekte zijn het de antistoffen die zich gaan verweren tegen de goede cellen van het lichaam. Dit resulteert in vaak een gevoelloze, pijnlijke, gezwollen en warme pols.  
 • RSI, we herkennen het bijna allemaal wel, lange dagen achter de computer, veel dezelfde herhaalde bewegingen maken op het werk of onvoldoende afwisseling in het werk. Hierdoor ontstaat er in de pols een zogenoemde muisarm
 • TFCC letsel, is het pijnlijk om een krachtige vuist te maken? Zware belastende bewegingen zijn pijnlijk. Kijk naar voor meer informatie naar de TFCC letsel.
 • Ziekte van Quervain, is een blessure aan de duim. Is het bewegen van de duim pijnlijk? Dan kan het zijn dat u een veel herhaalde beweging hebt gemaakt tijdens de duim. De duim kan hierdoor gaan irriteren. Kijk naar ons aanbod aan polsbraces. Naast de ziekte van Quervain zijn er ook meerdere duimblessures

Duimblessures

Een duimblessure kan acuut of chronisch ontstaan. Bij een acute pijnklacht kan er gedacht worden aan een valpartij. Of bij een veel herhaalde beweging of ouderdom willen er ook nog weleens kwaaltjes ontstaan aan de duim.

 • Skiduim, elk jaar weer is de wintersport een top 1 bestemming vakantie! Velen zijn op de ski’s te vinden. Echter kan het soms weleens fout gaan. Zodra jij met de duim achter de stok blijft hangen kan het zijn dat het duimgewricht naar buiten beweegt. Hierbij kan een skiduim onstaan. Echter kan het ook ontstaan na een ongelukkige valpartij tijden bijvoorbeeld het hockeyen, volleyballen of een andere sport.
 • Artrose, evenals andere gewrichten is het woord “artrose” vaker voorgekomen. Artrose is een verandering wat is opgetreden binnen het menselijk lichaam. In dit geval de duim. Vaak is de duim gezwollen en voelt deze pijnlijk en stijf aan.

Hand

Wanneer wordt de hand nou niet gebruikt? Bij elke beweging of het nou op de computer is, of om een lekker broodje te smeren, wordt de hand gebruikt. Vandaar dat het zeer vervelend kan zijn als de hand zich beperkt. In sommige gevallen kunnen wij u advies en hulp verlenen bij eventueel onderstaande blessures of aandoeningen.

 • Contractuur van Dupuytren, is heel herkenbaar aan de vinger. De vinger staat naar binnen gekromd en is met veel moeite te strekken. Het is vergroeiing van bindweefsel in de handpalm die ervoor zorgt de vinger krom gaat staan.
 • Reuma, last van ochtendstijfheid in de hand? Of last van een gevoelige hand? Het kan zijn dat u leidt aan reuma. Reuma is een auto- immuunziekte. Reageert het lichaam zich tegen de goede cellen van het lichaam.

Voor de diverse aandoeningen die hierboven benoemd zijn is er extra informatie op de site te vinden met oorzaken, symptomen en eventuele oplossingen te vinden. In sommige gevallen is het adviseren en raadplegen van een expert van toepassing, zoals het raadplegen van de dokter of fysiotherapeut. Ook kan er gekeken worden naar de oplossingen die ProBrace aanbiedt met behulp van de mogelijke braces en bandages.

[break]

Welkom op onze blessurepagina!


De blessurepagina is ontwikkeld om u te informeren over blessures en u te adviseren bij de aanschaf van medische hulpmiddelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld braces, (sport-) bandages of inlegzolen.

Er is per aandoening beschreven welke brace, bandage of inlegzool in te zetten is.

Klik op de locatie waar de pijn zich bevindt om door te gaan naar de volgende pagina. Voor het omdraaien klik op de pijltjes rechtsboven.