Help! Ik heb een klapvoet!

Help! Ik heb een klapvoet!

Door onderzoek kan de precieze oorzaak van uw klapvoet aan het licht komen. Vaak is dat een combinatie van een fysiek en neurologisch onderzoek. In sommige gevallen is er een specifieker zenuwgeleidingsonderzoek nodig of wordt er een (MRI-) scan gemaakt.

Wanneer u met een klapvoet rondloopt kunt u daar veel hinder aan ondervinden. Logischerwijs wilt u daar dan zo snel mogelijk vanaf. Deze blog gaan wij in op de hulpmiddelen die gebruikt worden bij een klapvoet.

Wat is een klapvoet?

Door een operatie, zenuwuitval of een trauma kunnen de voetheffersspieren (peroneus) soms (tijdelijk) minder goed werken, danwel geheel uitvallen. Het gevolg hiervan is dat u uw voet minder goed kunt heffen of helemaal niet kunt heffen. Dit beïnvloedt uw looppatroon, is vermoeiend en kan er voor zorgen dat u struikelt over kleine oneffenheden. Dit wordt een klapvoet of drop foot genoemd. De aandoening klapvoet doet zijn naam eer aan. Door de verzwakking / uitval van de spieren aan de voorzijde van het onderbeen klapt uw voet naar beneden bij het maken van contact met uw hiel aan de grond.


Door onderzoek kan de precieze oorzaak van uw klapvoet aan het licht komen. Vaak is dat een combinatie van een fysiek en neurologisch onderzoek. In sommige gevallen is er een specifieker zenuwgeleidingsonderzoek nodig of wordt er een (MRI-) scan gemaakt.


Wanneer u met een klapvoet rondloopt kunt u daar veel hinder aan ondervinden. Logischerwijs wilt u daar dan zo snel mogelijk vanaf. Deze blog gaan wij in op de hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden bij een klapvoet. Ook wel bekend als een 'drop foot'. 


Oorzaken klapvoet

Veelal ontstaat een klapvoet door beschadiging van de zenuw in het onderbeen (nervus peroneus). Dit gebeurt vaak door een trauma, het langdurig en vaak met de benen over elkaar zitten of het langdurig gehurkt zitten (tijdens werk.


Klapvoet en een hernia of stenose

Daarnaast wil het zo nu en dan voorkomen dat een klapvoet ontstaat door een zogeheten hernia (breuk) of stenose (vernauwing van de wervelkolom) in de lumbale wervelkolom. De uittredende zenuw wordt hierbij beschadigd, met een klapvoet als gevolg.

 

Hulpmiddelen (orthesen) bij een klapvoet

Een klapvoet spalk, brace, bandage of EVO is een hulpmiddel die er voor zorgt dat uw voet niet gaat ‘hangen’ tijdens de zwaaifase van het looppatroon of neerklapt op het moment van heelcontact (landingsfase hielbeen). Klapvoetbraces en bandages worden alleen ingezet bij mensen met verzwakte voetheffers, de EVO’s (enkel voetorthese) daarintegen, worden meer ingezet bij zwaardere letsels en combinaties met spasticiteit. Er zijn verschillende varianten beschikbaar; van zeer eenvoudig tot geavanceerd.


Enkele voorbeelden zijn:

 • - Foot-up
 • - Boxia
 • - Peroneus veer
 • - Caroli veer
 • - EVO
 • - Diverse fixatie braces


Een voorbeeld van een extreem eenvoudig maar effectieve klapvoetbandage is de Óssur Foot-Up. Dit is een bandage, geschikt voor milde voethefferspareses welke eenvoudig tussen de schoen en de enkel bevestigd kan worden. In tegenstelling tot andere producten welke in de schoen geplaatst moeten worden.
 

Daarnaast hoeft een Foot-Up niet aangemeten te worden door een orthopedisch instrumentmaker, maar kunt u dit heel eenvoudig zelf. Zie de maattabel bij het product. 


Oefeningen bij een klapvoet

De beste manier om een klapvoet te behandelen is de directe druk op de zenuw weg te nemen. Het aanpassen van de lichaamshouding en het veranderen van gewoontes is vaak al voldoende om beter met een dropfoot om te gaan. Verder zijn er verschillende oefeningen om de controle / sensibiliteit over enkel / voet te trainen. Laat u informeren door een fysiotherapeut van ProBrace. Meestal herstelt de klapvoet binnen twee à drie maanden, maar in sommige gevallen zal de klapvoet nooit meer verdwijnen. Bij ernstige zwakte of complete verlamming biedt een combinatie van fysiotherapie met gerichte training in combinatie met een brace / bandage dé uitkomst.


Autorijden met een klapvoet?

Of u kunt autorijden met een klapvoet is per individu verschillend en van veel verschillende factoren afhankelijk. Laat u goed informeren door uw huisarts, neuroloog of een specialist van ProBrace. Neem geheel vrijblijvend contact met ProBrace op via info@probrace.nl of +31 (0)85 4011 911.


 

Reacties

 1. Piet hooiveld Piet hooiveld

  Goede morgen heer mevrouw

  Ik loop met een brace moet je die een keer per jaar na laten kijken.
  Graag een reactie

  Gr piet hooiveld

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden