Enkelbrace Bij Gescheurde Enkelbanden

Jelle

Bewegingstechnoloog

Nieuws

Enkelbrace bij verrekte of gescheurde enkelbanden

Enkelbanden verrekt, ingescheurd of afgescheurd? ProBrace staat voor u klaar met passend advies op maat!

Help, ik heb een gescheurde enkelband!

Een trauma aan de enkelbanden kan optreden bij sportieve of dagelijkse bezigheden. Het verzwikken van de enkel na een misstap kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de relatief zachte structuren die gelegen zijn aan de zijkant (de enkelbanden, ook wel ligamenten genoemd) te veel spanning te verduren krijgen. Wanneer deze spanning te hoog wordt, bestaat er een kans op in- of zelfs het geheel afscheuren van deze banden.

Wat gebeurt er bij het scheuren van de enkelbanden?

De enkel is opgebouwd uit drie verschillende soorten beenderen: het sprongbeen, het scheenbeen en het kuitbeen. Deze laatste twee beenderen construeren tezamen de enkelvork. De twee uitstekende botdelen van de enkelvork die men aan de buitenkant kan voelen worden de malleoli genoemd. Hier overheen lopen de enkelbanden: dit zijn stevige en stugge bandstructuren die de enkel omsluiten. Bij een gescheurde enkelband heeft er een kanteling plaatsgevonden die verder was dan maximaal. Hierdoor kan er een extreme pijn en een eivormige bult op de buitenkant van de enkel ontstaan.

Enkelbrace Bij Gescheurde Enkelbanden

Oorzaken ingescheurde enkelband

Wanneer iemand zich verstapt bij bijvoorbeeld een stoeprand, een afstapje of een kuil in het gras kan het enkelgewricht een onverwachte beweging maken. Ook komt het vaak voor wanneer iemand na een sprong verkeerd terechtkomt. Maar wat is nu precies een ingescheurde enkelband? De enkel wordt vaak verder dan maximaal gekanteld waardoor de enkelbanden op spanning komen te staan. Indien de spanning op de enkelbanden dusdanig toeneemt dat zij de spanning niet meer aankunnen, kunnen deze in- of afscheuren. Zie ook deze video om een duidelijk beeld te krijgen van wat er gebeurt wanneer de enkel omzwikt.

Symptomen opgerekte enkelbanden

 • De enkel is gezwollen
 • Er bevindt zich een eivormige bult op de enkel
 • Er is sprake van een bloeduitstorting (een paarse kleur vlak onder de enkel)
 • Het bewegen van de enkel is zeer pijnlijk
 • Het is niet of nauwelijks mogelijk om op de voet te kunnen staan
 • Het is niet of nauwelijks mogelijk om te kunnen lopen

Behandeling verrekte enkel banden

Om pijn en zwelling te verminderen is het van belang dat er gedurende het eerste halfuur flink gekoeld wordt met ijs of een coldpack. Let op: het is belangrijk om dit binnen het eerste halfuur na het trauma te doen om zo intra-articulaire spanning te voorkomen. Hierna dient men zorg te dragen voor het herstel van de voet: houd de voet veel omhoog, geef compressie op het enkelgewricht en geef het enkelgewricht voldoende rust. Wanneer lopen onvermijdelijk is, doe dit dan met elleboogkrukken om het enkelgewricht zoveel mogelijk van spanning te ontzien. Na enkele dagen zult u merken dat de zwelling afneemt. Het gehele herstel kan echter nog zo’n 4-7 weken duren. Om dit proces te ondersteunen en de enkel te verstevigen, kunt u gebruikmaken van een enkelbandage of enkelbrace.
Er worden vele opties aangeboden, maar onderstaande enkelbraces en bandages kunnen de experts bij ProBrace u in elk geval adviseren wanneer u te maken heeft met in- of afgescheurde enkelbanden, zwelling of verstuikte enkelbanden.

Enkelbandages bij zwelling van de enkel

Zijn uw enkelbanden rondom de enkel opgezwollen, bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting of een blessure, dan zijn de volgende enkelbandages aan te raden:

 • Bauerfeind Malleo Action enkelbandage: De Malleo Action enkelbandage is een comfortabele kleine compressie bandage. De bandage zorgt voor stabiliteit, verlichting van de pijn en voorkomt dankzij de comfortabele compressie vochtophopingen rond de enkel.
 • E-life enkelbandage: De E-life Bio-Contour enkelbrace sport is een verstelbare enkelbandage met de juiste ondersteuning voor lichte enkelverdraaiingen, chronische instabiliteit en gewrichtszwelling. De siliconen pad zorgt voor een masserend effect en vermindert zwelling.

Elastische braces met banden bij enkel verstuiking

Heeft u uw enkelbanden verrekt en heeft u pijn, dan kan een elastische brace met banden verlichting geven bij enkel verrekking:

 • Thuasne sport enkelbandage met straps De Thuasne Sport enkelbandage met bandsluiting is een universeel inzetbare sportbrace. Deze bandage geeft ondersteuning zonder hierbij hinderlijk te zijn. De comfortabele compressie van het neopreen voorkomt vochtophoping rond de enkel. Deze enkelbrace biedt de perfecte ondersteuning na het verzwikken van de enkel en daarbij scheuren van de enkelbanden. De enkelbrace stabiliseert het enkelgewricht door middel van stelbanden, welke u zullen helpen om de enkelbrace strakker en losser te laten zitten, net wat u fijn vindt!
 • Bodyvine ultradunne enkelbandage: Verstelbare lichtgewicht enkelbandage gemaakt van Silprene™-materiaal voor een goede pasvorm en compressie, helpt deze enkelbandage je stabiliteit te bieden en blessures te voorkomen.
 • Bauerfeind MalleoTrain S enkelbrace: Deze enkelbrace heeft een speciale cross-over strap waardoor hij zeer goed is af te stellen op uw maat. Deze enkelbrace zorgt tevens voor het stabiliseren van het enkelgewricht. Bent u sportief ingesteld? Deze verkopen wij ook in een sportversie: de Bauerfeind Sports ankle support enkelbrace.

Rigide enkelbrace bij gescheurde enkelbanden

Een rigide enkelbrace is een enkelbrace welke wordt aangeraden bij ingescheurde of afgescheurde enkelbanden. In tegenstelling tot flexibele enkelbraces, die meer bewegingsvrijheid bieden, is een rigide enkelbrace stijver en biedt het een hoger niveau van ondersteuning en stabiliteit aan de enkelgewrichten. Deze enkelbraces kunnen ook veel grotere krachten aan indien deze preventief worden ingezet bij veeleisende situaties zoals bijvoorbeeld rugby, hockey, tennis of basketbal. Braces die wij hiervoor adviseren zijn bijvoorbeeld:

 • Basko ASO Enkelbrace: Enkelbrace met als belangrijkste kenmerk het bandensysteem (figuur-8 band), welke voor een optimale fixatie van het enkelgewricht zorgt en inversie en eversie (het omzwikken van de enkel) tegengaat.
 • Ossür Form Fit met banden: Vergelijkbaar met de bekende A.S.O. enkelbrace is deze FormFit rigide Enkelbrace geschikt om de ernstig verzwikte enkel te ondersteunen. De FormFit Enkelbrace is een ‘hybride’ van een verstevigde enkelbrace en een zachte enkelondersteuning.
 • Ovation waterproof enkelbrace met fig 8 banden: De Ovation Nu-Form™ enkelbrace is een geveterde enkelbrace met crossover figure-8 banden die aan de binnen- en buitenzijde van de enkel ondersteuning bieden tegen het omzwikken van de enkel.

Advies nodig?

Heeft u advies nodig over de aanschaf van een geschikte enkelbrace of enkelbandage, neem dan vrijblijvend contact op met de klantenservice van ProBrace.


Bronvermelding:

Hall, M., Diamond, L.E., Lenton, G.K., Pizzolato, C., & Saxby, DJ, (2019). Immediate effects of valgus knee bracing on tibiofemoral contact forces and knee muscle forces. Gait & Posture, 68, 55 – 62.

Yamauchi, J. & Koyama, K., (2015). The influence of Ankle Braces on the Maximum Strength of Plantor and Toe Flexor Muscles. International Journal of Sports Medicine, 36, 592 – 595.

Vragen over dit artikel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, beste tips en aanbiedingen.

Ontvang marketing communicatie waarvan wij denken dat je geïnteresseerd zal zijn.

Ontvang belangrijke informatie over uw bestellingen en rekening.

Je kunt deze opties altijd aanpassen door op de uitschrijven link te klikken in de footer van de e-mails. Voor meer informatie bekijk onze algemene voorwaarden of privacybeleid.

Wat klanten over ons zeggen
 • Schermafbeelding 2024 02 01 135954

Aanrader!!

10 / 10

Snelle levering en via de mail word je op de hoogte gehouden wanneer je bestelling geleverd wordt…Top!!

Viendelijk en duidelijke uitleg aan de…

10 / 10

Viendelijk en duidelijke uitleg aan de telefoon,keurig verpakte bestelling.

Snelle levering volgens afspraak

10 / 10

Snelle levering volgens afspraak

X

10 / 10

X

Nacht Brace.

8 / 10

Nacht Brace. Deze is zeer aangenaam kwa stof. Is niet vervelend in bed. Ben de eerste ochtend na het dragen met minder pijn uit bed...

Laat een review achter