Behandeling van Achillespeesklachten: Sneller is beter!
Een behandeling van achillespeesklachten moet zo snel mogelijk gestart worden om heftigere blessures te voorkomen. Een behandeling kan bestaan uit rust, tapen, fysiotherapie, steunzolen of een brace. Met een of meerdere van deze behandelingen en vooral veel geduld komt iedereen van deze klachten af!
Om verdere blessures aan de achillespezen te voorkomen is het aan te bevelen om zo snel mogelijk te beginnen met een behandeling van achillespeesklachten. Een veel gemaakte fout is om de blessure ‘er uit te lopen’. Een behandeling kan bestaan uit:
- – Rust
- – Brace
- – Tape
- – Fysiotherapie
- – Steunzolen
- – Gips
Of een combinatie van het hierbovenstaande. Bij zeer acute hevige pijn en krachtsverlies in de enkel is het noodzakelijk om een ruptuur (peesscheur) uit te sluiten, raadpleeg hiervoor altijd zo snel mogelijk een (huis)arts.
De Achillespees (tendo calcaneus) is de pees die de kuitspieren met het hielbeen (os calcaneus) verbindt. De achillespees is de gezamenlijke pees van de kuitspieren musculus gastrocnemius en musculus soleus (samen vormen zij de musculus triceps surae).
De m. gastrocnemius bestaat uit twee spierkoppen en is de oppervlakkigste spier van de kuit. Deze spier geeft de kuit zijn kenmerkende bolling. De spier loopt over het kniegewricht en over de enkel en heeft zowel als functie het buigen van de knie als het strekken van de enkel.
De m. soleus is een spier die dieper gelegen is dan de gastrocnemius, deze spier is breder en langer dan de gastocnemius. De soleus loopt van net onder het kniegewricht tot aan het hielbot. De belangrijkste functie van de soleus is het strekken van de enkel.
De achillespees verbindt deze spieren met het hielbeen en is de sterkste en dikste pees in het menselijk lichaam. Bij de meeste mensen is de achillespees ongeveer 15cm lang. Ondanks dat de pees extreem sterk is kunnen hier klachten aan ontstaan.
Achillespeesklachten worden vaak ‘Achillodynie’ genoemd. Achillodynie is een verzamelterm voor pijnklachten aan de achillespees. Er zijn diverse blessures mogelijk aan de achillespezen, met diverse oorzaken. Maar de voornaamste oorzaak is toch meestal een overbelasting (surmenage)blessure. Door overbelasting kan schade ontstaan aan de achillespees, vaak is er sprake langdurige of steeds herhaalde overbelasting waardoor langzaam een pijnlijke irritatie, peesschade en zwelling ontstaat. Dit noemen we een tendinopathie.
Ook kan er sprake zijn van een acute ontsteking (tendinitis), dit is te herkennen aan zwelling, roodheid, warmte en pijn. Om de schade als gevolg van deze overbelasting te minimaliseren is het van extreem belang om niet te lang te wachten met het inzetten van een behandeling! Bij het verwaarlozen van de blessure is het zelfs mogelijk dat de achillespees gedeeltelijk of volledig scheurt!
Wanneer de klachten al lange tijd aanwezig zijn en geleidelijk erger worden, zal er vaak een pijnlijke verdikking op de achillespees zichtbaar worden. Dit is een woekering van bindweefsel als reactie van het lichaam op de constante irritatie en overbelasting. Deze verdikking is weliswaar niet schadelijk maar kan wel hinderlijk zijn.
Om klachten te verminderen is het noodzaak zo spoedig mogelijk te beginnen met een behandeling. Afhankelijk van de aard van de blessure kan een huisarts fysiotherapie en/of ontstekingsremmers voorschrijven. Maar tegenwoordig zijn er ook diverse braces ontwikkeld specifiek voor deze blessures. Enkele voorbeelden zijn:
Deze producten zijn een compressiekous om eventueel oedeem (vocht en zwelling) te verdrijven en een nieuwe zwelling te voorkomen. Daarnaast zijn ze voorzien van een siliconen frictie pellotte die zich om de achillespees vouwt om de bindweefselzwelling op de achillespees zelf gedurende de dag langzaam weg te masseren. Een aantal producten zijn ook voorzien van een siliconen hakverhoging om de druk op de achillespees zelf te verminderen.
Wat ook pijnverlichting geeft is alleen het dragen van (siliconen) hakverhogingen gedurende de dag.
Let op! het is wel belangrijk om de achillespezen dan ook te rekken met behulp van oefeningen of tijdens de nacht met een nachtspalk. Dit om verkorting van de achillespezen en het opnieuw ontstaan van achillespeesklachten te voorkomen!
Nachtspalken die hiervoor geschikt zijn:
Het allerbelangrijkste aan een behandeling van de achillespezen is geduld. Alle methoden zijn conservatieve behandelmethoden, dat betekent dat het lichaam het herstel zelf moet regelen. Hiervoor heeft het lichaam tijd nodig. Minimaal 6 weken, maar 3 maanden is gebruikelijker om een goed en permanent resultaat te verwachten.
De grootste valkuil bij patiënten is dat zij té vroeg of té zwaar hun achillespees gaan belasten. Dit heeft vaak het terugkomen van de klachten als gevolg…
Heeft u toch nog vragen, neemt u dan gerust gratis en vrijblijvend contact op met een van onze specialisten op de helpdesk!