Verstuikte, verzwikte enkel | Enkelbandage kopen? - ProBrace

Distorsie/ verzwikking van het enkelgewricht

‘Door je enkel gegaan’ of 'je voet verzwikt'? Het is en blijft een veelvoorkomend en veel gehoord probleem. Een trauma in het enkelgewricht kom in het dagelijks leven vaak voor. Je bent tijdens het sporten door je enkel gegaan, de enkel maakt hierbij een onnatuurlijke beweging, waarna de enkel pijnlijk kan aanvoelen. Van je trainer moet je direct gaan koelen gaan koelen want anders word je enkel dik.
Een dag later is je enkel ontzettend dik geworden en heb je pijn wanneer je de enkel belast, met name tijdens het lopen. Voor de zekerheid toch maar even langs de fysiotherapeut of huisarts, maar die kunnen er de eerste dagen weinig aan doen, aangezien de zwelling nog teveel is. Wat nu?

Wat is een verzwikking of verstuiking van het enkelgewricht?

‘Ik ben door mijn enkel gegaan’ is en blijft veel gehoord, maar wat is er eigenlijk aan de hand? Bij de mens wordt het gewricht, wat het onderbeen met de voet verbindt, de enkel genoemd. Bij de enkel steken twee botdelen uit, hieraan wordt een enkel herkend. De twee uitstekende botdelen worden de malleolus genoemd. Over de uitstekende botdelen lopen banden, ook wel enkelbanden genoemd. De enkelbanden zijn stevige banden (ligamenten) die liggen aan de binnen- (mediale) en buitenste (laterale) zijde van de enkel en verbinden diverse gewrichten en botstructuren met elkaar. De functie van de enkelbanden is het verstevigen van het enkelgewricht en het voorkomen van extreme bewegingen van het enkelgewricht. Wanneer u zich verstapt maakt de enkel een onmogelijke beweging. De banden komen hierbij op rek of kunnen zelf scheuren.
Bij een verzwikking is de enkel niet meer dan gezwollen en is de schade beperkt. De pijn zal enkele dagen aangehouden.  Echter zijn de enkelbanden, bij een verstuiking beschadigd en functioneert de enkel niet meer volledig. De pijn heviger en het herstel zal langer duren.

Oorzaak verzwikking enkelgewricht

Een oorzaak van een verzwikking of verstuiking kan zijn dat het enkelgewricht een onverwachte beweging maakt waarbij de enkel maximaal naar binnen of buiten beweegt. Hierbij komen de enkelbanden maximaal op rek en veroorzaken een verzwikking of verstuiking. Een verstuiking of verzwikking komen dus op allerlei verschillende manieren voor. Het kan van een afstapje, stoeprand, een kuil in het gras tot een verkeerde landing tijden een sprong komen.

Symptomen

 • Verdikking in de enkel
 • De enkel kun je niet eenvoudig meer bewegen, doet zeer
 • Zwelling van de enkel (‘een ei op de enkel’)
 • Bloeduitstorting enkel (symptoom voor gescheurde enkelband)
 • Pijn aan de buitenkant van de enkel
 • Blauwe plek, buitenkant enkel
 • Blauw gekleurde huid buitenkant enkel
 • Pijn tijdens bewegen en belasten van de enkel (moeite met staan en lopen)

Herstel, eventueel met behulp van een enkelbrace?

Het is uiterst belangrijk dat u goed omgaat met een letsel van de enkelbanden, want als een dergelijk letsel niet wordt behandeld dan loopt u het risico dat er een chronische instabiliteit ontwikkeld in de enkel.

Bij verzwikking van de enkelbanden is het van belang om eerst rust te houden, dit is te doen door de voet omhoog te houden en rust te geven zodat de zwelling af kan nemen en de enkelbanden de rust krijgen om te herstellen. Vandaar dat er in het begin vooral op krukken gelopen zal moeten worden.

Hoe u deze enkelbanden kan ondersteunen in haar functie, zodat zij ook de kans krijgen om te herstellen kunt u een brace therapie toepassen. Het is niet voor niets dat het dragen van een brace of bandage voor de enkel ervoor zorgt dat de kans op volledig herstel aanzienlijk vergroot wordt, aldus het KNGF (www.kngf.nl). Het dragen van een enkel brace of bandage wordt aangeraden, zodra de zwelling begint af te nemen. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat het preventief gebruiken van een enkelbrace of enkelbandage zorgt voor een forse verlaging van een recidief (herhaald trauma) en dus de kans op ontwikkeling van een chronische instabiliteit van uw enkel.

Om de voet ideaal te laten rusten en stabiliseren heeft Probrace de volgende braces die voor u geadviseerd kunnen worden: kan de voet in een ideale stand kunnen rusten.
ProBrace adviseert de volgende braces:

 1. Last van instabiele enkels? En nu graag wel optimaal willen bewegen, sporten en stevigheid? Kies dan voor de Aircast A60 Enkelbrace, bij de aircast A60 zitten harde balijnen bij de enkel voor extra stevigheid. Als u pezige of uitstekende enkels heeft is deze brace niet aan te raden. Evenals voor voetballers niet geschikt. Voor tennissers (gebruikt door Andy Murray) en hockeyers is het ideaal.
 2. Sport Enkelbandage met straps van Tuasne. De bandage geeft ondersteuning zonder hierbij hinderlijk te zijn. Door de band sluiting kan de brace de spieren fixeren. 
 3. Push Ortho Aequi Enkelbrace, biedt ideale ondersteuning voor het stabiliseren van het enkelgewricht

Voor kinderen is er een vergelijkbare bandage op de markt voor de Push Ortho Aequi. 

 1. Push kinderen enkelbrace

Na deze rustfase (doorgaan 4-7 dagen) wordt het langzaam tijd om de enkel weer te belasten. Om te weten hoe dit gebeurt raden wij u aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut. 

 

Lees meer
DJO Global Aircast A60 Enkelbrace

Aircast A60 Enkelbrace

De Aircast A60 enkelbrace wordt gedragen door tennis-ster Andy Murray! Het is de perfecte combinatie van ondersteuning en bescherming van het enkelgewricht en dé ideale oplossing voor sporters met enkelproblemen!

€68,95

Vergelijk
Informatie
Thuasne Sport Enkelbandage met Straps

Sport Enkelbandage met Straps

De Thuasne Sport enkelbandage met bandsluiting is een universeel inzetbare sportbrace. Deze bandage geeft ondersteuning zonder hierbij hinderlijk te zijn. De comfortabele compressie van het neopreen voorkomt vochtophoping rond de enkel.

€29,95

Vergelijk
Informatie
Push Ortho Aequi Enkelbrace

Ortho Aequi Enkelbrace

De Push Ortho Enkelbrace Aequi biedt de perfecte balans tussen krachtige mechanische ondersteuning van de enkel en draagcomfort. Deze orthese is te gebruiken bij ernstige instabiliteit, enkelbandlaesies, en artrose.

€99,99 €74,95

Vergelijk
Informatie
Push Ortho Aequi Junior - Kinder Enkelbrace

Ortho Aequi Junior - Kinder Enkelbrace

Zoekt u een enkelbrace voor uw kind? De Ortho Aequi enkelbrace van Push is dé enkelbrace voor kinderen met enkelklachten.

€89,95 €72,95

Vergelijk
Informatie
CARE Malleo Enkelbrace CARE

Malleo Enkelbrace CARE

De CARE malleo Enkelbrace is een bandage voor de musculaire stabilisatie van het enkelgewricht. De brace is uitgevoerd met speciale pelottes die zorgen voor een proprioceptische werking.

€39,95 €22,95

Vergelijk
Informatie
CARE Enkelbrace CARE

Enkelbrace CARE

De Enkelbrace CARE is een enkelbrace met een extra stretch component, speciaal voor mensen met zowel 'dikke' als 'dunne' enkels. Past gegarandeerd! CARE, voor de beste prijs-kwaliteit verhouding!

€34,95 €17,95

Vergelijk
Informatie
Incl. btw